Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POD BUDNIM OKOM USKOK-A

Dnevnik Nove TV doznaje: Iako platforma CijepiSe nije ispunila očekivanja, Ministarstvo zdravstva i Vlada od nje ne odustaju

Aktualno Galerija Cijepise - 1 Cijepise - 1 Foto: DNEVNIK.hr Cijepise - 2 Cijepise - 2 Foto: DNEVNIK.hr cijepljenje - 2 cijepljenje - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 cijepljenje - 1 Galerija 1/4 >>
Najjednostavnije do COVID potvrde je uz cijepljenje, a u tome je Hrvatska, pokazalo se, nizala gaf za gafom. Jedan od većih je platforma CijepiSe! Cijeli projekt pod povećalom je USKOK-a, a Dnevnik Nove TV doznaje da Ministarstvo zdravstva od nje ne odustaje iako se njezinim rezultatima ne mogu pohvaliti.

Šerifa i Luka su dočekali red i svoju dozu cjepiva. "Prvi put sam se prijavio prošli tjedan, preko e-Građanina, da, i brzo su mi se javili", govori Luka iz Zagreba. S druge strane, Šerifa se za cijepljenje naručila preko svoje doktorice.

Iako se na cijepljenje otvoreno poziva i bez naručivanja, neće se odustati od platforme CijepiSe!, koja je unijela pomutnju u sustavu. Pa svi koji se prijave mogu računati na poziv.

"Nagovorite vaše prijatelje sve skupa da se cijepe", pozivao je građane ministar zdravstva Vili Beroš.

Ne samo da ju neće ugasiti, već ju kane ažurirati, kažu u Ministarstvu zdravstva. Štoviše, spominju i treće docjepljivanje.

"U pripremi je mogućnost nadogradnje prijave za djecu stariju od 12 godina, te mogućnost nadogradnje naručivanja u slučaju potrebe za docjepljivanje trećom dozom cjepiva. Postojeća platforma će se u budućnosti moći prilagoditi i za druge vrste cijepljenja poput gripe i ostalih bolesti", priopćilo je Ministarstvo zdravstva reporterki Ivani Pezo Moskaljov za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DRAMA U POREČU Užas na maturalcu u Istri: Policija uhitila 19-godišnjeg Austrijanca zbog silovanja mlade Austrijanke

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna raspravljali o COVID-19 Andrej Plenković ustvrdio: "Nema ni teoretske šanse da cijepljenje bude obavezno"

U posljednjih mjesec dana preko spomenute platforme prijavile su se 9173 osobe! Pitali smo, ali ne i dobili odgovor koliko njih se nakon toga uistinu i cijepilo.

"Aplikacije koje su kupljene i plaćene našim novcem nisu se pokazale dobrima. Evo ja danas osobno ni ne znam je li ta aplikacija funkcionira u kojoj je fazi. Mi i dalje naručujemo svoje pacijente na cijepljenje ako je to potrebno", objasnila je Mirela Marković iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Već nekoliko mjeseci USKOK provjerava izradu sporne platforme - jesu li cijene bile napuhane, te je li bilo pogodovanja. Pozivaju se na tajnost izvida i ne potvrđuju jesu li dosad razgovarali s glavnim akterima ovog projekta, pa tako i je li Vili Beroš dao svoj iskaz.

"Nisam spomenuo da sam posebno ponosan na platformu. Što i nisam. Ali sam ponosan na naš cjelokupni odgovor", govorio je u travnju Beroš.

U Beroševom ministarstvu potvrđuju da je USKOK tražio dokumentaciju. Kažu i da je Cuspisu, jednoj od tri tvrtke koje su radile na informatičkom rješenju, dosad plaćeno 245 tisuća kuna s PDV-om. Ondje i danas - bez komentara. Obiteljski liječnici nezadovoljni jer su ministra upozoravali na moguće probleme.

"Mislim da je njegova odgovornost najveća, to vam je ono kad preuzmete takav angažman da ste ministar jednog velikog resora koji je u ovoj situaciji i najranjiviji - onda morate preuzeti odgovornost ako se neke stvari ne odrade kako treba", komentirala je Marković.

Odradio nije - iako su cilj jasno postavili, a upute stigle i od šefa Vlade.

"Dao sam ministru Berošu vrlo jasne naputke što treba napraviti u vezi cijepljenja. Do 30. lipnja bez ikakve dileme moramo procijepiti 50 do 55 posto odraslog stanovništva", rekao je u travnju premijer Andrej Plenković.

Lipanj je prošao, na polovici srpnja i usred turističke sezone cijepilo se oko 46 posto populacije. Kaznu Berošu za neispunjeni zadatak, Plenković ne spominje.

"Vidite i sami da postoje otpori ka cijepljenju u hrvatskom društvu i zato trebamo tražiti zajedničke napore kako da potaknemo i ohrabrimo što veći broj naših sugrađana", izjavio je Plenković.

Više od 1,3 milijuna doza još treba potrošiti. Ali nije samo cjepivo na čekanju. Čeka i obećana zdravstvena reforma, koju baš više nitko ne spominje. Novi vrući test za Beroša. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene