Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DIO JE SPORTAŠA ZAKINUT

Klizališta su dozvoljena, ali i na njima vrijede epidemiološka pravila

Klizalište, ilustracija - 2
Klizalište, ilustracija - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Klizalište, ilustracija - 1 Klizalište, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Klizalište, ilustracija - 2 Klizalište, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dino Kozlevac, načelnik stožera civilne zaštite istarske županije Dino Kozlevac, načelnik stožera civilne zaštite istarske županije Foto: DNEVNIK.hr Plivač u bazenu, ilustracija Plivač u bazenu, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Klizačica, ilustracija Galerija 1/5 >>
Na klizalištima i bazenima diljem Hrvatske osvanula su nova pravila. Uveden je broj ljudi koji se mogu nalaziti na klizalištu ili u bazenu. Trenirati smiju samo vrhunski sportaši, dok rekreativno mogu plivati svi građani.

Ovih se dana na klizalištima i na bazenima može pronaći ograničen broj ljudi. Na led i u bazen prema Stožeru, među ostalima, smiju vrhunski sportaši i rekreativci, dok je nekima trening nemoguć.

''Tu sam došao na klizalište malo se zabavit s mojim prijateljima i tako'', rekao je Niki.

''Ja sam tu da se zabavim, došao sam kod bratića u Samobor'', komentira Jan.

''Oni su ono željni da idu van, trenirali su nogomet, više se ne smije, to je ukinuto, jel', ovo je sad super'', govori Vladimir iz Samobora.

Rekreacija na klizalištima na otvorenom dopuštena je uz pridržavanje preporuka HZJZ-a. Najmanje 15 metara četvornih ledene površine mora biti osigurano po osobi i maksimalno 25 osoba odjednom može biti na klizalištu. Na ledu i oko njega, obvezne su maske i fizički razmak, dok se vodi i evidencija klizača. Pod posebnim mjerama sutra se otvara i bazen u Puli.

''Oni će se otvoriti za treniranje sportaša prve kategorije, A kategorije. Samo oko rekreativaca, oko masovnog korištenja, tu moramo biti sigurni kako, na koji način provoditi mjere odnosno konzultirati se s Nacionalnim stožerom'', rekao je načelnik Istarskog stožera, Dino Kozlevac.

Pročitajte i ovo Klizalište Šalata (FOTO: PR) POTREBNO JE KLIZATI SPORIM TEMPOM Ipak postoji šansa za blagdanske radosti: Stigle upute i mjere za klizanje na otvorenom

Stožer je odgovorio, klizališta na otvorenom, saune i bazeni, smiju raditi. Građani se mogu rekreirati. No, trenirati mogu samo vrhunski sportaši.

''Što se tiče konkretno plivanja smiju trenirati samo sportaši prve, druge i treće kategorije, na području Hrvatske to je sveukupno 80-ak plivača što smatramo da je jako mali broj'', požalila se Ivana Jerković iz Hrvatskog plivačkog saveza.

Odluke Stožera poštuju, no predlažu i promjene.

''Da se pokušaju ublažiti mjere kako bi što više sportaša moglo trenirati. Šteta bi bila da dođe do osipanja jedne generacije velike'', govori Jerković.

Klizači su sretni su što se led i dalje održava. No, umjesto klasičnih treninga, ostaje im rekreacija.

''Kad imate 70 mrtvih dnevno i tri, četiri hiljade novozaraženih, to su tako jaki argumenti da bi mene bilo sram tražit da se neko posebno bavi i sportom i klizanjem. Ali da tu treba malo boljih tumačenja i možda neke finese, mislim da, da'', rekla je Morana Paliković Gruden iz Klizačkog saveza.

Pročitajte i ovo Državna intervencijska postrojba civilne zaštite na štandu "ZAVRŠIO GABLEC" Nepridržavanje mjera sada je kažnjivo: Bili smo u nadzoru s inspektorima i otkrili koji su najčešći propusti. Izgovori su svakakvi

Pročitajte i ovo Umjesto bonusa dobili manje plaće - 4 umjesto nagrade, kazna Hrvatska liječnička komora: "Pojedini liječnici dobili su i do 20 posto manju plaću, to je uvredljivo"

Brojne upite dobiva i središnji državni Ured za sport. Kažu, razgovaraju sa Stožerom. Razmatra se dopuštanje treninga i ostalim kategoriziranim sportašima.

''Apeliram na roditelje na saveze, na trenere, ajmo se strpiti ova dva, tri tjedna vidjet ćemo šta će se događati'', poručuje Tomislav Družak iz Središnjeg ureda za sport.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Noga već sama beži Sljeme je lijepo po lockdownu, je li Bernardić presudio lokalu? Nakon fotke s kuhanim vinom zatvorena kućica

A kad brojke počnu padati, s njima bi trebao i broj ograničenja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene