Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Punktovi ostaju otvoreni

Na testiranju 5000 asimptomatskih osoba otkriveno 46 pozitivnih. Interes za cijepljenje solidan: "I dalje je najveći za prvu dozu"

Aktualno Galerija Manje gužve na cijepljenju - 1 Manje gužve na cijepljenju - 1 Foto: DNEVNIK.hr Manje gužve na cijepljenju - 2 Manje gužve na cijepljenju - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica Sanja Vištica Foto: DNEVNIK.hr Antonija Balenović - 2 Antonija Balenović - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Antonija Balenović - 1 Galerija 1/5 >>
I dalje je solidan interes za cijepljenje u Zagrebu. No u usporedbi od prije dva tjedna - značajno manje osoba cijepi se prvom dozom. Na jednom cjepnom i testnom punktu testirano je oko 5000 asimptomatskih osoba od kojih je samo 46 bilo pozitivno na COVID 19.

Hrvatska je u ponedjeljak zabilježila 1091 novi slučaj zaraze COVID-om, a preminulo je 67 oboljelih. U nedjelju je utrošeno 3570 doza cjepiva, a od toga su prvom dozom cijepljene 1404 osobe. Cijepljenje je u potpunosti završeno za 57,06 posto odraslog stanovništva.

Na jednom zagrebačkom cjepnom punktu bila je i novinarka Sanja Vištica koja je razgovarala s Antonijom Balenović, ravnateljicom Doma zdravlja Zagreb - Centar.

Punktovi se za sada neće gasiti jer posla ima. "To se najbolje može vidjeti preko vikenda kada je inače manje interesa, ali ipak je bilo interesa. Tako da je apsolutno potrebno. Interesa je malo manje, ali i dalje je najveći broj osoba koje se cijepe prvom dozom", rekla je.

Ministar zdravstva Vili Beroš naredio je da i obiteljski liječnici trebaju cijepiti starije osobe u ambulantama, a oni su mu odvratili kako imaju posla preko glave i da to ne stignu. "Obiteljski liječnici cijepe i u kućnim posjetama, koordinirano je također i s patronažnom službom pa se obavijeste liječnici koji su pacijenti u mogućnosti doći u ambulantu, na punkt ili se kod kuće cijepe", objasnila je ravnateljica.

Liječnici obiteljske medicine su također trebali zvati starije osobe na cijepljenje, a odaziv nije bio toliko velik jer se pretpostavlja da je ta populacija procjepljenija nego li što je statistika pokazuje. "Ali to će pokazati drugi podaci", dodala je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pitali smo epidemiologinju Što ako se docijepite nekoliko mjeseci nakon isteka potvrde, zašto cijepljeni ne moraju u samoizolaciju? Objasnila što stručnjacima stvara probleme

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna iz minute u minutu Opet veliki broj preminulih, pozitivan svaki treći test: Provjerite stanje po županijama

Već i sad se cijepe djeca starija od 12 godina uz prisustvo roditelja, a uskoro će početi i ostali. "Za sada nemamo posebne upute vezane uz organizaciju", rekla je.

I danas su se provodila testiranja državnih i javnih službenika - pozitivne na koronavirus bile su četiri osobe od 610 testiranih - dvoje službenika u gradskim službama, jedan iz njihovog Doma zdravlja i jedan iz jednog ministarstva. Svi su bili asimptomatski. "Gotovo 5000 testiranja takvih asimptomatskih je izvršeno tako da ukupno 46 otkrivenih nije velik broj", komentirala je.  

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene