Gordan Jandroković
Gordan Jandroković Foto: Patrik Macek/Pixsell

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak nije želio reći razmatra li Hrvatska po uzoru na Austriju uvođenje karantene za građane koji se nisu cijepili protiv covida-19, ali je istaknuo je da je sadašnje stanje neodrživo i da država mora poduzeti određene korake.


Zbog velikog broja oboljelih od COVID-19, u Austriji je u ponedjeljak na snagu stupio lockdown za necijepljene, čije će se kršenje kažnjavati s 1450 eura, a vlada razmatra i uvođenje policijskog sata.

Četvrti val pandemije koronavirusa koji teško pogađa Europu bio je jedna od tema sastanka Jandrokovića sa slovačkim kolegom Borisom Kollarom.

Upitan da komentira austrijske mjere, Jandroković je odgovorio "koliko zemalja toliko i pristupa" i ocijenio da epidemiološke mjere u Hrvatskoj nisu prerigorozne kao u Austriji.

"No, ključno je čuvati živote i zdravlje naših sugrađana. Potpuno je jasno da je ovakvo stanje, s ovakvim brojkama hospitaliziranih i ovih koji umiru neodrživo i država mora poduzeti određene korake, ne samo da bi spasili živote i zdravlje nego da bi osigurala i funkcioniranje zdravstvenog sustava", istaknuo je i ponovno pozvao građane da se cijepe.

Na ponovljeno pitanje razmatraju li hrvatske vlasti uvođenje karantene za necijepljenje po uzoru na Austriju, Jandroković je rekao da "nema potrebe za odgovor na to pitanje s obzirom da sutra na snagu stupaju mjere koje je vlada najavila prošli tjedan".

Od utorka, 16. studenoga, prilikom dolaska na posao svi javni i državni zaposlenici kao i oni u tijelima na lokalnoj razini, morat će predočiti EU digitalnu potvrdu, a za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli covid uvodi se sigurnosna mjera obveznog testiranja na koronavirus.

Kolar je kazao da Slovačka zasad nema strategiju kao Austrija. "Nismo išli tako daleko i ne želimo sasvim isključiti one koji se nisu odlučili cijepiti, bili zato jer se boje ili se ne nogu cijepiti", rekao je Kollar i istaknuo da je Slovačka protiv "segregacije".

Dvojica dužnosnika razgovarala su i o gospodarskoj suradnji, za koju Jandroković kaže da je dobra, ali se može itekako unaprijediti.

"(...) stvorili smo sve preduvjete da bi gospodarska suradnja bila dobra i pozdravljamo dvije velike investicije slovačkih poduzetnika u Hrvatskoj, jedna je investicija u elektranu na bio mase u Ogulinu, a druga je investicija slovačke firme u hrvatski Gredelj", rekao je Jandroković.

"Posebno je velika investicija u Gredelj. Mislim da se radi o 45 milijuna eura. To je vrlo hrabro ulaganje i očekujem da će ono dati odgovarajući povrat i da će zbog tog ulaganja biti sačuvano puno radnih mjesta. To je jedan uspješan gospodarski projekt, istaknuo je.

Izrazio je nadu da će te dvije investicije i još brojne druge omogućiti da naši gospodarski odnosi u budućnosti imaju veće financijske učinke.

Predsjednik slovačkog Nacionalnog vijeća je također pozdravio gospodarske inicijative, posebice slovačke investicije u željeznicu.

"Danas idem posjetiti i elektranu u Ogulinu. To je također slovačka investicija na području zelene energije", rekao je Kollar i dodao da se nada da investicije predstavljaju vrlo pozitivne signale za daljnje poboljašanje gospodarski odnosa između Slovačke i Hrvatske.

Dvojica predsjednika parlamenata su razgovarali i o europskim temama, a Kollar je kazao da Slovačka "maksimalno podržava Hrvatsku u nastojanjima da se pridruži eurozoni i Schengenu".

Također, što se tiče integracije zapadnog Balkana, Kollar je istaknuo da postoji snažna potpora njegove zemlje, ali i na razini Višegradsje skupine (V4), proširenje EU-a na zapadni Balkan jer bi to, kako je rekao stabiliziralo tu regiju.

"Znam da neke stare zemlje članice EU-a baš ne podržavaju to proširenje tolikoj mjeri kao mi. Recimo, na razini Višegradske skupine (V4), mi maksimalno podržavamo tu integraciju i proširenje prema zapadnom Balkanu. Smatramo da će to stabilizirati tu cijelu regiju", rekao je Kollar.

Jandroković i njegov gost su također razgovarali i o turizmu te manjinama.

Koronavirus, ilustracija - 2 Danas u Hrvatskoj 55 preminulih: Županija na moru otkrila da 80 posto umrlih u četvrtom valu nije bilo cijepljeno

Karlovačka bolnica ima povećan broj COVID pacijenata Karlovačka bolnica zbog velikog broja pacijenata oboljelih od COVID-a smanjuje broj operacija: "Zasad nije upitno zbrinjavanje hitnih slučajeva i onkoloških bolesnika"

Hrvatsku je ove godine posjetilo oko 400.000 slovačkih turista, a Kollar je podsjetio na potencijale koje imaju slovačke Tatre gdje bi Slovaci željeli vidjeti više hrvatskih turista tijekom zimske sezone.

Jandroković je rekao da se nada da će i ovaj susret povećati razinu vidljivosti potencijala koji Slovačka ima u zimskom turizmu.

Što se manjina tiče, obojica su izrazila zadovoljstvo stanjem statusom slovačke manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Slovačkoj.

"Manjine su most koji nas veže i stvara jedan odličan temelj za sveukupne odnose". rekao je Jandroković.

"Naši odnosi su prijateljski, srodne smo kulture i imamo minimalnu jezičnu barijeru i to se ogleda u načinu na koji se odnosimo prema nacionalnim našim manjinama. Slovačka manjina u Hrvatskoj ne osjeća nikakav nedostatak nego maksimalnu podršku", rekao je Kollar.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju