Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU

Vlada nabavlja zaštitnu opremu: ''S Kinezima ćemo diplomatski dogovarati dostavu''

Krunoslav Capak, član Nacionalnog kriznog stožera
Krunoslav Capak, član Nacionalnog kriznog stožera DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Krunoslav Capak, član Nacionalnog kriznog stožera Krunoslav Capak, član Nacionalnog kriznog stožera Foto: DNEVNIK.hr Davor Božinović Davor Božinović Foto: DNEVNIK.hr Alan Medić Alan Medić Foto: DNEVNIK.hr Epidemiolog dr. Aleksandar Stojanović Epidemiolog dr. Aleksandar Stojanović Foto: DNEVNIK.hr +0 Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Galerija 1/5 >>
U Hrvatskoj je potvrđena ukupno 586 osoba zaražena koronavirusom. Preminule su tri osobe, a 37 ih se oporavilo.

* Zaražena je 586 osoba

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

* 37 osoba se oporavilo

* Troje ljudi preminulo je od zaraze koronavirusom

Tijek događaja pratite ovdje.

21:12 Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je izjavio kako je u Vladi dogovoreno da se s kineskim vlastima diplomatskim putem izravno dogovara kontinuirana dostava zaštitne opreme, a očekuje da će u nedjelju u Zagreb sletjeti zrakoplov iz Šangaja s tom opremom. Beroš je za N1 televiziju, nakon sastanka u Vladi o kompleksnosti globalnog problema nabave zaštitne opreme, rekao kako su se za tu opremu srećom otvorila istočna tržišta, pogotovo kinesko.

Stoga je u Vladi, istaknuo je, dogovoreno kako je najbolji način kontinuirane nabave te opreme diplomatski dogovor s kineskim vlastima.

"Mislimo da je najbolji način dogovaranja direktno diplomatskim putem s kineskim vlastima, jer se pojavljuju brojni prekupci, dobavljači koji se rukovode ekonomskim kriterijima, pa sada tražimo optimalne načine u komunikaciji premijera s kineskim državnim vrhom da osiguramo i nadalje potrebnu opskrbu Hrvatske zaštitnom opremom", poručio je.

18:30 Koronavirusom je zaraženo još dvoje djelatnika splitsko-dalmatinskog županijskog Zavoda za hitnu medicinu, medicinska sestra i tehničar, pa je sada u tom zavodu ukupno od virusa oboljelo pet djelatnika, priopćio je u petak popodne županijski Stožer za civilnu zaštitu.

U Stožeru kažu kako su oboje već nekoliko dana izolirani sa svog radnog mjesta u Zavodu te su poslani u samoizolaciju. U tijeku je obrada njihovih kontakata u skladu s epidemiološkim smjernicama.

Ravnatelj Zavoda Leo Luetić ranije je u petak izvijestio kako je virusom zaraženo dvoje liječnika i jedan medicinski tehničar. Naveo je kako su u samoizolaciju upućeni svi s kojima su bili u kontaktu.

Inače, zaraza koronavirusom potvrđena je i za dvije zdravstvene djelatnice splitskog KBC-a, jedna iz Zavoda za nuklearnu medicinu te jedna s Odjela za hemodijalizu,

U Splitu su zaražene i dvije djelatnice županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo

17:00- Prema Odluci gradonačelnika Milana Bandića, ukida se naplata parkinga na javnim površinama i u javnim garažama u četvrtima Gornji Grad, Donji Grad, Podsljeme, Gornja Dubrava i Sesvete. Odluka stupa na snagu s današnjim datumomi kako su obavijestili iz grada, trajat će dok se ne normalizira situacija vezana uz epidemiju koronavirusa i posljedice potresa u Zagrebu.

15:32 Čak 13 novih osoba zaraženo je koronavirusom u Istri, a iako je to do sada uvjerljivo najveći dnevni rast broja oboljelih u županiji, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović u petak je poručio kako nema mjesta strahu i panici te da je najvažnije pridržavati se mjera. U Istarskoj županiji trenutačno su 54 osobe pozitivne na koronavirus.

Od 13 novozaraženih osoba pet ih je iz Umaga, četiri je iz Pule, dvije iz Poreča i dvije iz Motovuna, gdje do sada nije bilo zaraženih. Stojanović je kazao kako je po dobi prosjek zaraženih u Istri pao na oko 51 godinu, a po spolu je 63 posto muškaraca i 37 posto žena

15:30 Pet je novooboljelih koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pa je trenutačni ukupni broj pozitivnih 31, a tijekom dana poslano je još 14 uzoraka na testiranje, objavio je županijski stožer Civilne zaštite.

15:26 U riječki KBC dovezena je žena iz Pule na respirator. To je u skladu s dogovorom da se u respiracijskom centru u Rijeci primaju pacijenti oboljeli od koronavirusa s potrebom za respiratorom iz Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije. Pacijentica ima 69 godina i njezino je stanje stabilno.

U riječkom KBC-u sad su dvije pacijentice na respiratoru, a još je 28 oboljelih od koronavirusa smješteno u Klinici za infektologiju i u zgradi Klinike za otorinolaringologiju

 15:25 Otkako je prije tjedan dana potvrđen prvi slučaj zaraze novim koronavirusom u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih. Pod samoizolacijom je 491 osoba, a pod aktivnim nadzorom njih 258.

15:19 Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak predstavio je osam mjera pomoći gospodarstvu. Grad Bjelovar tako će prvog svibnja ukinuti prirez, a od prvog travnja poduzetnici i obrtnici bit će oslobođeni plaćanja komunalne naknade sljedeća tri mjeseca. Poduzetnici i obrtnici od danas su oslobođeni plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada.

Odgađa se i plaćanje poreza na javne površine. Grad Bjelovar na razdoblje od tri mjeseca namjerava ugostitelje osloboditi plaćanja zakupa terasa. Odgađaju se ovrhe, a vrtići su besplatni do povratka u normalno stanje. 

14:30 U Karlovačkoj županiji i dalje je 19 osoba zaraženo koronavirusom, do petka popodne nije zabilježen nijedan novi slučaj, a među deset oboljelih žena i devet muškaraca šestero ih je iz karlovačke bolnice pušteno na kućno liječenje s mjerom stroge izolacije.

14:20 Ministar obrane Damir Krstičević kazao je da je kamp izgrađen u 72 sata. "Na zahtjev struke dodatno smo napravili komunikacijske tunele tako da je bolnica Dubrava povezana s ekspedicijskim kampom", istaknuo je. "Samo disciplinirano, odgovorno i svi zajedno možemo se nositi s ovom situacijom", dodao je. Iz vojske navode da vojnici koji stižu iz Afganistana neće morati u samoizolaciju.

14:18 Ravnatelj bolnice u Dubravi dr. Srećko Marušić kazao je da je u KB-u Dubravi trenutačno šest pozitivnih pacijenata. Jedan je na respiratoru i stabilan je. Za jednu pacijenticu očekuje se još jedan negativan nalaz pa će biti puštena na kućnu njegu.

14:15 Ministar Beroš najavio je da će zadarskoj bolnici već danas otići određena količina reagensa. "Problem je u bolnici u Biogradu. Tamo će biti sve dezinficirano i bolnica će biti ispražnjena za potrebe bolesnika pozitivnih na koronavirus. To je sreća u nesreći", objasnio je Beroš i dodao da trenutno ima dovoljno lijekova te da bolnice i veledrogerije imaju svoje zalihe.

"Poremećaji u dostavi zaštitne opreme na svjetskoj razini su nezamislivi. Mi smo rezervirali sve zalihe za zdravstveni sustav i trebalo bi ih biti za sada dovoljno. Ulažemo dodatne napore za nabavkom dodatnih zaliha", naveo je Beroš.

14:10 Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je ekspedicijski kamp ispred KB-a Dubrava osposobljen te da ima instaliran i plin koji ga čini u neovisnim o vremenskim uvjetima, a pacijentima, ako bude potrebe, pružit će kvalitetniji prostor.

"U svega nekoliko dana izgrađen je objekt kojim smo dokazali da Hrvatska vojska i hrvatska pamet mogu sve. Svima zahvaljujem", dodao je. "Šatori su još uvijek prazni. Naše prvotne planove poremetio je potres, stoga smo se prilagodili, dio bolesnika s dermatovenerologije premješten je u KB Dubrava", kazao je.

14:05 Ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Marko Pavić kazao je da je jutros osigurano dodatnih 37 milijuna eura za nabavu medicinske opreme, dok za sljedeći tjedan najavljuje liniju "korona-kredita", čime će poduzetnicima za obrtna sredstva na raspolaganju biti 380 milijuna kuna.

13:55 Riječko Komunalno društvo Autotrolej smanjit će cijenu radničkih mjesečnih karata za travanj za 50 posto, priopćeno je iz te gradske tvrtke. Prodaja karata po novoj cijeni počela je danas na kioscima Tiska i iNovina.

13:45 U Međimurskoj županiji nema novozaraženih koronavirusom, zaraza je i dalje potvrđena za dvije osobe od kojih je jednoj utvrđen negativni bris te se očekuje njegovo ozdravljenje. Ravnatelj čakovečke Županijske bolnice Tomislav Novinščak izjavio je novinarima da je prvi zaraženi jako dobrog općeg stanja te se očekuje da bi mu za vikend mogao kao negativan biti potvrđen i drugi bris, pa bi Međimurje moglo imati i prvog ozdravljenog. Drugi pacijent je stabilno i nije na respiratoru.

13:43 Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok najavio je nove mjere za ublažavanje posljedica krize za gospodarstvo i za građane, među kojima je i da se prekid naplate računa u korist Grada produžava za 30 dana. Dodao je da će ugostiteljski objekti koji ne rade do kraja godine biti oslobođeni plaćanja poreza na potrošnju, a neće se plaćati ni zakupnina u svim gradskim objektima koji su morali biti zatvoreni tijekom ovih mjera.

13:40 U Nuštru je evidentirana i druga osoba oboljela od koronavirusa u tome mjestu nedaleko od Vinkovaca, potvrdio je Stožer Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije. 72-godišnjak iz Nuštra pozitivan je na koronavirus te je hospitaliziran u vinkovačkoj bolnici. O novooboljeloj osobi za sada nema konkretnijih podataka o dobi i mogućem putu zaraze.To je treća osoba oboljela od koronavirusa u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

13:30 Načelnik Stožera za civilnu zaštitu Istarske županije Dino Kozlevac kazao je da trenutno nema potrebe za stavljanjem Općine Višnjana u karantenu nakon pojave dva pozitivna slučaja. "Donijet ćemo odluke na vrijeme. Zadovoljstvo mi je reći da se mjere sve više poštuju", istaknuo je i dodao da mjere poštuju i gospodarski subjekti. "Tržnica i dalje neće biti mjesto okupljanja, tamo će se nabaviti što je potrebno i nakon toga napustiti tržnicu", objasnio je Kozlevac.

13:25 Hrvatska javnobilježnička komora je izvijestila da je ime svih 328 javnobilježničkih ureda diljem Hrvatske kupila respirator te ga donirala Kliničkom bolničkom centru u Osijeku. Odluka o donaciji temelji se na činjenici da je klinički centar u Osijeku imenovan primarnim za liječenje oboljelih od COVID-a 19, a trenutno ne raspolažu dovoljnim brojem respiratora za tretman najteže oboljelih, navode u priopćenju.

13:18 U 13 sati počela je sjednica GSV-a o mjerama za gospodarstvo uslijed pandemije koronavirusom. Vlada navodno priprema zakone koji bi suspendirali radna i socijalnih prava za vrijeme pandemije. Više o tome OVDJE. 

13:15 Ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić kazala je: "Sve pozitivne držimo u bolnici ili ćemo tek hospitalizirati do negativizacije testova. Za to imamo dovoljno kapaciteta". "Među našim pacijentima dvije trećine hospitaliziranih su bez simptoma ili imaju blage simptome. Jedna trećina pacijenata ima srednje teške simptome, a tu treba reći da imamo pacijente starije životne dobi", navela je.

"Što se tiče zdravstvenih radnika, nemamo pozitivnih. Koronavirus nije ušao u zdravstveni sustav", rekla je Hrstić. "Kod tri osobe su brisevi bili negativni. Ako se to ponovi, imat ćemo prve otpuste ozdravljenih pacijenata i to je dobra vijest", zaključila je.

12:55 U karlovačkoj Općoj bolnici netko je jutros skinuo zaštitnu ogradu na prilazu trijažnom šatoru, upao unutra i fotografirao osobe koje su stigle na testiranje na koronavirus. Više o tome možete pročitati OVDJE.

12:40 Treća žrtva koronavirusa u Hrvatskoj, 65-godišnja onkološka pacijentica koja je jučer preminula, prema raspoloživim podacima nije u proteklom periodu boravila izvan Hrvatske. Više informacija možete pročitati OVDJE.

12:35 Tomislav Panenić (NLM) pozvao je građane da se pridržavaju uputa nadležnih, da budu odgovorni, pogotovo prema propusnicama za kretanje. "Manipulacijama, zlouporabama možemo dovesti do teških situacija, ugroza", upozorio je, pozivajući građane da ovaj vikend provedu s najbližima i čuvaju se.

12:30 "Ugroženije su blagajnice u trgovačkim centrima, nego bakice na tržnici", kazao je Miro Bulj (Most) opetujući zahtjev da se tržnice "odmah" otvore. Ako se u trgovačkim lancima mogu prodavati uvozni poljoprivredni proizvodi iz Italije, mogu i u Splitu, Zagrebu, Sinju… naši domaći, rekao je zastupnik u slobodnoj saborskoj raspravi.

12:25 Veljko Kajtazi (zastupnik romske manjine) pozvao je da se u kriznim uvjetima posebna briga posveti isključenim skupinama društva, pripadnicima romske manjine, socijalno ugroženima, starijima.Naglasio je kako ga je više pripadnika romske manjine upozorilo da ime je, zbog ograničenja kretanja, onemogućen rad, ugrožena egzistencija.

12:20 Gordan Maras (SDP) poručuje da SDP nije zadovoljan brzinom Vladinih prijedloga za gospodarstvo, da se sve više ljudi prijavljuje na burzu, da poduzetnici ne znaju kakva im je perspektiva. SDP je, izvijestio je, u proceduru uputio devet zakona i zaključaka za koje se nada da će biti čim prije raspravljeni, prihvaćeni i provedeni kako bi se zaštitila radna mjesta i građani.

12:18 Saborski klubovi redom su u petak hvalili rad Kriznog stožera za civilnu zaštitu, zahvalili ljudima na prvoj crti obrane od zaraze koronavirusom, a građane pozvali da se pridržavaju uputa nadležnih službi i budu odgovorni. "Pridružujem se tim pohvalama i pozivima, želim nam što manje oboljelih preko vikenda, ali i ubuduće", istaknuo je potpredsjednik Sabora Ante Sanader (HDZ) zaključujući saborski radni tjedan u staroj zgradi Ine u Šubićevoj ulici.

12:15 U Zavodu za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije troje je djelatnika pozitivno na koronavirus, a svi njihovi kontakti su u samoizolaciji. Riječ je o djelatnicima koji rade u ispostavi hitne medicine Split.

12:10 Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović kazao je da je u splitskoj bolnici 14 ljudi hospitalizirano. Jedan je pacijent na respiratoru. "Imamo pozitivnu jednu djelatnicu sa Zavoda za nuklearnu medicinu. Odjel je dezinficiran, a djelatnici su u samoizolaciji. Usluga se nastavlja, radi se od kuće. Svima kojima je trebalo uzeti uzorak krvi, to je napravljeno", dodao je.

"Na Odjelu za hemodijalizu jedna je bolesnica bila bolesna. Urađen je izvid, odjel je dezinficiran, a iduća smjena naših bolesnika je puštena na hemodijalizu dva sata kasnije. Došla je i druga ekipa naših djelatnika. Bolnica funkcionira dobro, mi smo spremni za sve scenarije", naglasio je.

12:05 Kako se doznaje, u Splitsko-dalmatinskoj županiji je još jedna zdravstvena radnica pozitivna. Trenutno je aktivno šest ili sedam epidemiologa, a radi se u smjenama. U splitskom Domu zdravlja se situacija vraća u normalu. Djelatnici na RTG pretragama na kojima su boravili pozitivni pacijenti su dezinficirani i ponovno su u pogonu.

11:58 SDP je u saborsku proceduru uputio paket od 10 zakona za spas gospodarstva i radnih mjesta. Predlažu isplatu naknade za svakog zaposlenog u visini 75% plaće, a najviše do 5100 kuna, kao i povećanje naknade za samoizolirane radnike. Također, predlažu povećanje neoporezivog dohotka na 30.000 kuna i plaćeni dopust za jednog roditelja kako bi skrbili o djeci za vrijeme trajanja krize.

Također traže moratorij na kredite te suspenziju zatezne kamate, suspenziju svih planova zapošljavanja u državnoj upravi, javnim poduzećima i ustanovama te obustavu svih planova javnih nabava, koje nisu u funkciji borbe protiv COVID-19.

11:47 Potvrđen je i drugi slučaj zaraze koronavirusom u Bribiru u Vinodolskoj općini. Riječ je o drugom od dvoje supružnika koji su se 16. ožujka vratili s puta u inozemstvo. Jedan član njihove obitelji je u samoizolaciji i negativan je na test na COVID-19.

11:30 Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je da je situacija na sudovima unatoč teškoj situaciji stabilizirana i da unatoč otežanim uvjetima pravosuđe radi. Više informacija o tome možete pročitati OVDJE.

11:21 "Određena prava moraju se korigirati, ali način na koji Vlada to radi je pogrešan. Sindikati u to nisu uključeni u dovoljnoj mjeri. Zakon o radu ne možemo gledati samo s pozicije ministarstva gospodarstva", izjavio je SDP-ov Peđa Grbin komentirajući izmjene Zakona o radu kojima bi se išlo u restrikcije radničkih prava zbog pandemije koronavirusa. Nada se da će u Kriznom stožeru za gospodarstvo, koji bi trebala osnovati Vlada, biti uključeni stručnjaci te napominje kako u tom Stožeru ne bi trebalo biti mjesta za Martinu Dalić. 

11:15 Osječko-baranjski župan Ivan Anušić kazao je da će stožer predložiti otvaranje tržnica. "Trgovački centri i tako se u velikom broju ne drže mjera. Tržnice bi radile u kontroliranim uvjetima i ne bi bile izvori zaraze. Plasirat će domaće proizvode koji se inače ne mogu nigdje plasirati danas. Imamo dvostruku i trostruku štetu", rekao je Anušić i dodao da nema logike u kupovini proizvoda iz zemalja koji su najveći izvori zaraze u trgovačkim centrima umjesto domaćih proizvoda.

11:10 U posljednja 24 sata splitski policajci obavili su 283 provjere vezane za samoizolaciju te su na području PU splitsko-dalmatinske utvrdili kako se u tom vremenu 11 osoba nije pridržavalo mjere samoizolacije. U odnosu na nadzor i provedbu odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta u protekla 24 sata 152 osobe koje su pristupile policijskoj kontroli prilikom ulaza u gradove nisu imali propusnice.

11:05 Goran Ivanović, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, apelirao je na trgovačke centre da ne šalju reklamne letke o akcijama u svojim dućanima. "To stvara problem stožerima koji rade propusnice. Nije bitno je li Bobi Flips pet posto jeftiniji, bitno je da podijelite svojim radnicima zaštitnu opremu", kazao je Ivanović.

11:02 U osječkom KBC-u četiri su pacijenta na respiratoru. Nema pozitivnih medicinskih djelatnika, kazao je ravnatelj osječke bolnice dr. Željko Zubčić. Ukupno je zaraženo 37 osoba. 1190 osoba je u samoizolaciji.

11:00 Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić izvijestio je kako je od jučerašnjih 48 testova bilo šest pozitivnih, pet na području ove Županije i jedan s područja Vinkovaca. "Nedavno smo na isti broj testiranja imali 11 pozitivnih, sada šest pa se možda cijela situacija smiruje", smatra Pandžić. Ističe kako je najviše pacijenata, njih 24 iz Osijeka. Četiri su u Ivanovcu, tri u Ernestinovu, dva u Valpovu, a po jedan u Čepinu, Našicama, Petrijevcima i Samatovcima.

10:55 Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je slučaj majke iz Velike Gorice koja je trebala hitnu medicinsku pomoć za svoje dijete. Pomoć, navodno, nije mogla dobiti jer je bila pod mjerama samoizolacije. Više informacija možete pronaći OVDJE.

10:50 Istarska policija u posljednja tri dana sedam je osoba zaustavila u pokušaju da, iako su pod mjerom samoizolacije, vozilom napuste svoje mjesto prebivališta ili stalnog boravka pa ih je radi izricanja kazni prijavila Državnom inspektoratu. "Neznatan broj građana nema valjanu propusnicu i ne ispunjava uvjete za napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka, te se njima uz upozorenje onemogućuje napuštanje", istaknula je glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović.

10:40 U protekla 24 sata osječka je policija evidentirala četiri dojave građana o kršenju mjera samoizolacije. Obavljenim terenskim provjerama policija je utvrdila dva kršenja mjera samoizolacije građana koje su odredili sanitarni inspektori. O svemu utvrđenom obavještava se državni inspektorat te će neodgovorni građani biti novčano kažnjeni.

10:35 Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Preporuke o organizaciji radnog dana učenika tijekom održavanja nastave na daljinu, a u njima su postavili i smjernice za vođenje nastave na daljinu i za učenike svih uzrasta, i za učitelje i nastavnike. Više možete pročitati OVDJE.

10:30 Ortopedska bolnica u Biogradu zatvorena je i u tijeku je njezina dezinfekcija.

10:25 Zadarska liječnica, specijalizantica pedijatrije, mogla bi se uskoro vratiti na posao u Općoj bolnici Zadar jer je nakon ponovljenog testiranja bila negativna na koronavirus. Ponovno testiranje liječnice koja je iz KBC-a Zagreb došla na ispomoć u Opću bolnicu Zadar epidemiolozi su napravili nakon što je stigao rezultat testa njezina supruga koji je bio negativan.

10:20 U Zadru se obrađuju kontakti zaraženih, doznaje se iz Stožera civilne zaštite. Radi se o tristotinjak kontakata zaraženih djelatnika zadarske bolnice i pacijenata. "Jedan novozaraženi radio je u Općoj bolnici Zadar, a sin je oboljelog liječnika iz biogradske bolnice", kazao je ravnatelj OB-a Zadar Željko Čulina.

10:10 "Ovo što se desilo je jedan ružni scenarij, tim više što jedan od djelatnika radi u bolnici. Moramo izlučiti one koji su bili u višem riziku i oni će ići u samoizolaciju", kazao je zadarski epidemiolog Alan Medić i naveo da je od devet novooboljelih sedam vezano uz biogradsku bolnicu.

Dodao je da zadarska bolnica ima aparat za testiranje, no nema reagensa. "Molimo Nacionalni stožer da nam pomogne u nabavljanju reagensa. Ovo će biti teška situacija. Ne znamo koliko će iz ove kohorte od tri stotine ljudi izaći zaraženih", istaknuo je.

10:05 Broj zaraženih u Zadarskoj županiji je skočio s devet na 18. Sedam je izravno vezanih za Ortopedsku bolnicu u Biogradu. Među njima su tri pacijentice, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

9:55 Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović za N1 je kazao da je jedna djelatnica KBC-a imala simptome. "Pokazalo se da je pozitivan nalaz testa i da smo dobro napravili da je svo osoblje tog odjela stavljeno u samoizolaciju. Bili smo spremni na takvu situaciju. Odmah smo uspostavili telefonske kontakte s bolesnicima", rekao je. Komentirajući rad ministra Vilija Beroša Meštrović je rekao da "možemo biti svi sretni da imamo ministra Beroša u ovom trenutku" te da radi izvanredno.

9:35 Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić danas će na Facebook stranici Koronavirus.hr odgovarati na pitanja građana od 15 do 15:45. Sve će se moći pratiti uživo i na DNEVNIK.hr-u.

9:25 Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt poručio je građanima da ne otvaraju vrata onima koji od njih traže novac. ''Naši volonteri ne traže novac. Molim sve one koje su volonteri tražili novac neka to dojave našoj policiji. Mi skrbimo za oko 10 tisuća obitelji, ali molim građane da ne doživljaju naše volontere kao kurirsku službu", poručio je Markt.

9:15 Ministar Božinović kazao je da će od mjera o zatvaranju trgovina biti izuzete i trgovine s građevinskim materijalom u Krapinsko-zagorskoj županiji i na području Grada Zagreba, a zbog saniranja posljedica nedavnih potresa. "Mjere ćemo popuštati kako bi sve optimalno funkcioniralo u ovoj situaciji u danima koji dolaze", najavio je Božinović.

9:10 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da će iz mjera biti izuzete prodavaonice koje su potrebne za normalnu opskrbu građana. To se odnosi na specijalizirane trgovine u sastavu tržnica kako bi se povećao kapacitet opskrbe hrvatskih građana i pomoglo hrvatskoj poljoprivredi. "To su dućani s hranom, higijenskim artiklima, poljoprivredne trgovine i dućani koji prodaju hranu za životinje", kazao je.

9:05 U Hrvatskoj imamo 56 novih bolesnika, ukupno je 551 osoba zaražena. U posljednja 24 sata je novih 70 oboljelih. "U fazi smo linearnog, a ne eksponencijalnog rasta. To je dobro", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. Više informacija pročitajte OVDJE.

9:00 Avion Croatia Airlinesa poletio je u petak u ranim jutarnjim satima iz Zagreba po pripadnike 11. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u Afganistanu koji je bio zadržan u Afganistanu zbog situacije s koronavirusom, priopćio je MORH.

Iz misije se vraća 140 pripadnika 11. hrvatskog kontingenta. Povratak se očekuje u kasnim večernjim satima. U Afganistanu ostaje 12. hrvatski kontingent koji je upućen u misiju početkom ožujka, gdje će do kraja misije obavljati redovne zadaće.

8:40 Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je u emisiji "U mreži Prvog" Hrvatskog radija: "Prema zadnjem podatku koji imamo od jučer od 22 sata, u Hrvatskoj su zaražena 23 liječnika, šest specijalizanata, devet medicinskih sestara i tehničara i dva stomatologa." Najavio je pojačano testiranje zdravstvenih radnika. "U prvom redu bi trebalo snimiti i testirati one ljude koji su bili u kontaku s oboljelima, što sada nismo u svim slučajevima radili, ali radili smo tamo gdje smo smatrali da postoji čvrsta indikacija za to", rekao je Capak.

8:35 Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić izrazio je nadu da će društvo, kada se oporavi, honorirati one koji su najviše sudjelovali i bili na prvim crtama u borbi s koronavirusom. "Treba jasno definirati da se i samoizolacija i eventualno obolijevanje tretira kao profesionalna bolest, u radnopravnom tretiranju", rekao je Luetić pojasnivši kako samoizolacija nije jasno definirana.

8:25 MUP je na Twitteru još jednom pozvao građane da ostanu doma. Kako su napisali, tri su policijska službenika pozitivna, a 121 ih je u samoizolaciji. "Čuvajte se, čuvajte druge!" poručili su.

Hrvatska je potvrdila tri smrtna slučaja od zaraze koronavirusom. U četvrtak u poslijepodnevnim satima u Slavonskom Brodu preminula je žena koja je bila pozitivna na koronavirus, priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite. Riječ je o 65-godišnjoj ženi koja je bila onkološki bolesnik.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene