Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU

Jedna osoba preminula, troje novooboljelih, jedna županija ima dobru vijest o korisnicima doma za starije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema posljednjim objavljenim podacima, u Hrvatskoj su dosad potvrđene ukupno 2237 oboljele osobe. Dosad je preminulo 97 osoba.

* 2237 oboljelih

Pročitajte i ovo Milan Bandić Zagrebački stožer Na Trnju radnik pao s krova i poginuo. Bandić: "Netko je napravio propust, istraga će pokazati što se dogodilo" Djed i unuk Snalaze se na sve načine Brojni Slavonci ne mogu do trgovine, ljekarni, bankomata: Stožer pokušava olakšati kretanje spajanjem teritorija

* 97 oboljelih preminulo

Tijek događaja pratite u nastavku.

14:35 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Pet nalaza još je u obradi. Hospitalizirana su dva pozitivna pacijenta smještena na Zaraznom odjelu OB-a Dubrovnik. Ukupno je sedam građana u samoizolaciji.

14:15 Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24-satnom razdoblju je tri, odnosno ukupni je broj oboljelih od koronavirusa 2237. Novooboljeli su iz Osječko-baranjske i Koprivničko-križevačke županije.

Do sada je testirano 58091 osoba, od toga 1070 u posljednja 24 sata.

Hospitaliziranih slučajeva jednak je broj, što znači da je 117 osoba na bolničkom liječenju. Od toga je na respiratoru devet pacijenata. Ukupan broj preminulih je 97.

14:10 Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradit će preporuke s odgovarajućim epidemiološkim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih catering okupljanja, uključujući i vjenčanja, proslave i domjenke, s ciljem da se omogući organizacija rada tih djelatnosti počevši od 27. svibnja 2020. Više informacija o tome možete pročitati ovdje.

14:00 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije priopćio je da će tijekom dana dvanaestero korisnika Doma za starije i nemoćne, koji su preboljeli COVID-19 infekciju, biti premješteno iz koprivničke bolnice natrag u dom. Ukupan broj izliječenih od bolesti uzrokovane koronavirusom na području županije je porastao na 51 osobu.

Potvrđena su i dva nova pozitivna slučaja COVID-19 infekcijom, a riječ je o korisnicima Doma, kontaktima ranije pozitivnih osobe na koronavirus koji su bili u samoizolaciji.

Kako je pojasnila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla, bilo je za očekivati da će se dogoditi još poneki pozitivitet te je dodala kako su osobe bile pod epidemiološkim nadzorom cijelo vrijeme. Na području Koprivničko-križevačke županije od početka epidemije je ukupno zabilježeno 92 oboljenja COVID -19 infekcijom, kazala je Vadla te napomenula kako se epidemiološka situacija u Domu stabilizirala što je rezultat pridržavanja i provođenja svih epidemioloških mjera.

13:55 U Vukovarsko-srijemskoj županiji nema novih oboljelih osoba. Ukupan broj oboljelih osoba je ukupno 41, od kojih je 40 izliječenih osoba.

13:45 Državno izborno povjerenstvo objavilo je upute vezane za parlamentarne izbore. Objasnili su na koji će način glasati oni koji su u samoizolaciji. Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak odgovarao je na pitanja o mjerama za izbore. Više informacija možete pročitati ovdje.

13:35 Skupina od 15 radnika Đure Đakovića Montaže stigla je iz Švedske u Hrvatsku, a po ulasku u RH svi su testirani na virus SARS-CoV-2 te su upućeni i smješteni u županijsku karantenu. Tamo će biti sljedećih 14 dana.

Na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih osoba od COVID-19, ali tijekom dana očekuju se još rezultati dijela briseva uzetih tijekom jučerašnjeg dana. Također nakon potvrđena dva uzastopna negativna nalaza, jedna osoba je ozdravila. Ukupan broj oboljelih osoba i dalje iznosi 37, ozdravljenih je 16, a uz jednu ranije umrlu osobu, trenutno je 20 aktivnih oboljelih osoba od COVID-19.

13:20 Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović na sjednici Vlade kazao je da je u Hrvatsku tijekom proteklog tjedna ušlo više od 132 tisuće stranih državljana i gotovo 146 tisuća hrvatskih državljana.

"Povećan je ulazak u Hrvatsku državljana EU, a u razdoblju od 13. do 21. svibnja ušlo je 277.805 putnika, 145.801 hrvatskih građana i 132.004 stranca. Hrvatsku je u istom razdoblju napustilo 225.438 putnika, u jednakom omjeru stranaca i hrvatskih državljana", izvijestio je Božinović.

13:10 Premijer Andrej Plenković izjavio je kako se epidemiološka situacija znatno poboljšala u odnosu na prve preporuke školama te je poručio roditeljima da se ohrabre i puste djecu na nastavu. Više informacija o tome možete pročitati ovdje.

12:55 Još su tri osobe u Primorsko-goranskoj županiji preboljele koronavirus, javljaju iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Novooboljelih nema, čime se nastavlja pozitivan epidemiološki trend.

Trenutačno je u županiji sedam oboljelih te 64 izliječene osobe. Zadnji slučaj zaraze zabilježen je prije jedanaest dana.

12:30 U protekla 24 sata na području Grada Zagreba testirana je 261 osoba, od kojih je jedna osoba pozitivna na COVID-19, izvijestio je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dr. Andrija Štampar.

12:05 Na području Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba. Od ukupnog broja obrađenih testova 28 ih je s otoka Brača.

U odnosu na jučerašnji dan ozdravilo je još 10 osoba te su do sada ukupno na području Splitsko-dalmatinske županije izliječene 444 osobe.

28 osoba je hospitalizirano. 27 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji. Pet osoba je na respiratoru. Jedna osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

11:55 U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19. Jedan je pacijent ozdravio te su na županijskom području ostala još tri pacijenta koja boluju od ove zarazne bolesti.

11:40 Osmi dan zaredom u Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih osoba od COVID-19, tako da je broj oboljelih u županiji i dalje 91, a oporavilo se 79 pacijenata.

Nakon negativnih nalaza brisova na SARS-CoV-2 kod svih djelatnika i štićenika Doma za starije i nemoćne osobe "Cvjetni dom“ Šibenik, a u dogovoru s HZJZ-om, prestaje se s testiranjem. U ovoj ustanovi provodit će se pasivni zdravstveni epidemiološki nadzor, tako da se prati zdravstveno stanje i testiraju simptomatski korisnici i djelatnici. Po preporuci epidemiološke službe potrebno je suzdržati se od posjeta rodbine do kraja zdravstvenog nadzora, koji prestaje zaključno s danom 27. svibnja 2020. te uz uvjet da do tada svi ostanu zdravi.

11:10 Na području Zagrebačke županije do četvrtka do 11 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije 23 dana zaredom nema novooboljelih. Broj izliječenih također je ostao isti. Do sada je ukupno izliječeno 116 osoba, a četiri su preminule.

10:45 Tijekom jutra umrla je pacijentica (1960.) s područja općine Udbina kojoj je prije više od 40 dana utvrđen koronavirus i kojoj je transplantiran bubreg, a uz osnovnu bolest imala je niz popratnih dijagnoza, izvijestio je ličko-senjski Stožer civilne zaštite.

Pogoršanje njezine kliničke slike nije se dovodilo u vezu s koronavirusom, premda je i nakon više od 40 dana bila COVID-19 pozitivna, vjerojatno zbog imunosupresivne terapije koju je primala, dodaje se. Iz županijskog Stožera također navode da je "pacijentica boravila u gospićkoj bolnici i na vlastiti zahtjev i inzistiranje otpuštena je iz bolnice prije šest dana (subota) te je smrt nastupila u vlastitom domu".

Dodaju da Ličko-senjska županija od danas nema pozitivnih osoba na koronavirus. Ukupno se čeka 11 rezultata uzetih uzoraka.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su dvije osobe. Na području Ličko-senjske županije od početka epidemije ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19, od čega je 21 osoba izliječena, a jedna je osoba umrla.

10:35 Iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije priopćeno je da ni danas nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Broj ozdravljenih i dalje je 85. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 37 uzoraka i svi su negativni. Aktivni nadzor provodi se nad sedam stanovnika, a istekao je za 3862 osobe.

10:25 Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da još ne namjerava proglasiti kraj epidemije. Svoju odluku objašnjava činjenicom da se radi o novoj bolesti koja sa sobom nosi brojne izazove.

Naime, Slovenija je zbog povoljne epidemiološke situacije proglasila kraj epidemije koronavirusa. Hrvatska to neće učiniti tako skoro.

10:15 Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja priopćeno je da je moguće nastaviti provođenje upisa u prve razrede. Uz posebne mjere, naveden je i produljeni rok za testiranje djece. Više informacija možete pročitati ovdje.

10:00 Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata još su dvije osobe ozdravile od COVID-19 - iz Oroslavja i iz Stubičkih Toplica.

Ukupan broj ozdravljenih osoba je 133, a trenutačni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi pet.

U proteklih 48 sati testiran je 61 uzorak, od kojih je 57 negativno, dok se za još četiri čekaju rezultati nalaza. Dosad je testirano ukupno 2573 uzoraka. U kućnoj samoizolaciji trenutačno se nalazi pet osoba.

9:55 U Karlovačkoj županiji jučer je testirano 66 osoba. Svi nalazi pristigli do sada su negativni, uključujući i onih 20-ak od dana ranije. Ukupno je testirano 2465 osoba.

Danas će biti testirano osam osoba kroz drive-in. U OB-u Karlovac nema niti jedne osobe oboljele od koronavirusa, na kućnom liječenju i dalje su dvije osobe. Izliječeno je 28 osoba (jedna osoba preminula, od ranije).  Pod mjerama samoizolacije nema niti jedne osobe. Također, od danas nema niti jedne osobe u karanteni Grabovac.

9:50 Iako je svakodnevno testirano više od 150 uzoraka, tijekom posljednjih 12 dana na području Osječko-baranjske županije nije bilo novooboljelih od koronavirusa, no među jučerašnjih 167 uzoraka jedan je bio pozitivan.

Riječ je o osobi iz Gata koja je već bila u samoizolaciji pa je minimalna mogućnost širenja zaraze s tog mjesta, međutim novi slučaj oboljenja je i dodatno upozorenje da opasnost od koronavirusa još nije prošla.

Ukupan broj oboljelih u županiji je 132 osobe, ukupan broj izliječenih je 110 osoba, a preminulo je osam osoba. Na liječenju u KBC-u Osijek trenutačno su dva pacijenta, na liječenju kod kuće nalazi se 12 oboljelih, a u samoizolaciji se nalazi 11 osoba, odnosno tri manje nego dan ranije.

9:25 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije ovog je tjedna uz pomoć članova HGSS-a Stanica Koprivnica, Križevci i Đurđevac za šezdeset pružatelja socijalnih usluga s područja županije dostavio više od 37 tisuća komada različite zaštitne medicinske opreme potrebne u suzbijanju epidemije koronavirusa.

9:10 U trenucima kada svijet nestrpljivo iščekuje novo cjepivo ili lijek za borbu protiv koronavirusa, opet je jasno koliko su važna klinička ispitivanja. Od ispitivanja nemaju koristi samo pacijenti već i zdravstveni sustav jer sve troškove pokriva naručitelj ispitivanja. Više informacija o kliničkim ispitivanjima možete pročitati ovdje.

8:40 Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje je korona free, što znači da nema zaraženih osoba koronavirusom. U županiji već 36 dana zaredom nije zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom.

Jučer je testirana 31 osoba i svi su nalazi negativni. Od početka pandemije u županiji je koronavirusom bilo zaraženo 10 osoba i sve su ozdravile.

8:25 U Istri nema novih oboljelih. Od jučer su ispitana 73 uzorka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19).

8:10 Na području Virovitičko-podravske županije devetnaesti dan zaredom nema novooboljelih. U posljednja 24 sata ukupno je 21 osoba testirana na koronavirus. Svi su nalazi bili negativni.

Od početka pandemije s područja županije testirano je ukupno 1037 osoba. Na području Virovitičko-podravske županije devetero je ljudi oboljelo od koronavirusa, od čega se šestero oporavilo, dvoje je još zaraženo, a jedan je muškarac preminuo od COVID-19.

8:00 U škole mogu krenuti sva djeca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, tako kažu najnovije upute Zavoda za javno zdravstvo. Ni ovaj put nije prošlo bez konfuzije - roditelji se pitaju imaju li izbora ili je sad već obveza poslati djecu u škole? Odgovor na to pitanje možete naći ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene