Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaražene 1424 osobe

Najgori dan od početka epidemije, rekordi diljem Hrvatske: U Splitsko-dalmatinskoj županiji 177 zaraženih, loše vijesti stižu i iz Međimurja

Koronavirus, ilustracija - 5
Koronavirus, ilustracija - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Koronavirus, ilustracija - 1 Koronavirus, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus, ilustracija - 5 Koronavirus, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Koronavirus, ilustracija - 2 Galerija 1/3 >>
U srijedu je zabilježeno rekordnih 1424 novih slučajeva. Preminulo je 11 oboljelih osoba.

* Ukupno 28.287 zaraženih

* Do sada su preminule 393 osobe

* U samoizolaciji su trenutačno 24.242 osobe

U nastavku pratite tijek događaja iz minute u minutu:

 

13:40 U Međimurskoj županiji pozitivan nalaz na virus COVID-19 potvrđen je kod 82 osobe, što je najveći broj pozitivnih u jednom danu od početka epidemije u toj županiji. Jedna je pozitivna osoba koja je testirana na području Zagreba, a prebivalište joj na području Međimurske županije. Uz to, dokazano je prisustvo virusa kod dvije osobe koje nemaju prebivalište ni boravište u Međimurju već su samo testirane u Mikrobiološkom laboratoriju ZZJZ. 

Trenutno je 298 aktivnih slučajeva bolesti: 60 osoba je još u epidemiološkoj obradi, 67 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 147 osobe koje su kontakti s ranije potvrđenim slučajem, 22 osoba iz domova za starije i nemoćne, 2 osobe s prebivalištem u Međimurju koje borave u drugoj županiji. U mjeri samoizolacije se trenutno nalazi 1348 osoba. 

13:01 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 10 je novooboljelih osoba od COVID-19 te je jedna osoba preminula.
Osam je oboljelih osoba iz Gospića, a po jedna iz Otočca i Senja. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Jedna osoba starije životne dobi (81 godina) preminula je u OB-u Gospić. Preminula osoba korisnik je Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije te je uz potvrđeni virus COVID-19 imala i niz kroničnih bolesti. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 485 osoba.

11:46 U Varaždinskoj županiji evidentirano je 70 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Jedna nova osoba je hospitalizirana. Jedna srednja škola je kompletno prešla na online nastavu. Također su bila postupanja u tri dječja vrtića, pri čemu je jedan dječji vrtić privremeno zatvoren. Još jedna tvrtka s više od 50 zaposlenih obustavila je svoj rad na dva tjedna zbog pojave pozitivnih. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 25 osoba. 24 osobe imaju težu kliničku sliku, a jedna od njih je na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutačno ih je 263.

"Osobno svakodnevno svjedočim dvjema krajnostima. Jedno su ljudi koji žrtvuju sav svoj privatni život, vrijeme sa svojim obiteljima kako bi poglavito zdravstvenom sustavu omogućili da opstane i da omogućava kontinuiranu skrb svim potrebitima, a s druge strane, nažalost, imamo i ljude koji nisu spremni odreći se nekih svojih rutina i ne žele žrtvovati ništa od svoje komocije jer ne vjeruju u pandemiju", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

11:32 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 33 su nova slučaja zaraze koronavirusom. Tri su novozaražene osobe iz Daruvara, a 30 novooboljelih osoba vezano je za Opću bolnicu Bjelovar.

Riječ je o devet zdravstvenih djelatnika i 21 pacijentu koji se nalaze na liječenju u Općoj bolnici Bjelovar. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutačno je 120 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je u našoj županiji 916 osoba.

11:25 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 938 obrađenih testova danas je 177 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih 96 su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1992 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 39 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se četiri osobe nalaze na respiratoru.

11:14 Na području Šibensko-kninske županije 23 osobe oboljele su od COVID infekcije; 13 ih je s područja Grada Šibenika, pet s područja Grada Vodica, tri su osobe iz Bilica te po jedna iz Knina i Drniša. Od ukupnog broja oboljelih 14 osoba povezano je s Cvjetnim domom u Šibeniku; riječ je o devetero štićenika i petero djelatnika Doma.

Trenutačno je 71 aktivan slučaj oboljenja od COVID infekcije. Pet osoba liječi se na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 255 osoba.

11:00 Na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 29 novih slučajeva zaraze. Prema prebivalištu, 12 je oboljelih osoba iz Slavonskog Broda, osam iz Nove Gradiške, dvije su iz Cernika, a po jedna iz Nove Kapele, Podcrkavlja i Slavonskog Šamca. Broj aktivnih slučajeva je 108. Hospitalizirano je ukupno 15 osoba. Jedna je hospitalizirana osoba na respiratoru. Trenutačno je u samoizolaciji 625 osoba.

10:40 U Zagrebu je danas 337 novih zaraženih osoba. Zagrebački Stožer civilne zaštite priopćio je da je mjera samoizolacije određena za još 1136 ljudi. Među zaraženima u Zagrebu je i šest učenika iz pet osnovnih škola i tri nastavnika te 20 učenika iz 13 srednjih škola. Više možete pročitati ovdje.

10:30 U Osječko-baranjskoj županiji utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 87 osoba. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutačno se nalazi 70 pacijenata koji su oboljeli od COVID-19, od kojih je devet na respiratoru. Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 202 nova kontakta.

10:28 Na području Zagrebačke županije trenutačno je aktivno 867 slučajeva. Oboljele su 73 osobe. Od 73 novooboljele osobe 14 su kontakti prethodno oboljelih, dva slučaja povezana su s bolničkom ustanovom, dva su uvezena iz Bosne i Hercegovine te Srbije, jedan je povezan s privatnom proslavom, 23 slučaja povezana su s domom za starije, za 18 slučajeva nejasna je epidemiološka anamneza, dok se podaci za još 13 osoba obrađuju. Samoizolacija je propisana za još 158 osoba.

Nakon dojave o slučaju pozitivne korisnice doma za starije na području općine Pušća učinjena je epidemiološka obrada svih korisnika i djelatnika doma, pri čemu je utvrđen pozitivitet kod 12 korisnika i devet djelatnika. Jedna korisnica preminula je 20. listopada. Epidemiološka obrada je u tijeku.

10:23 Na području Zadarske županije 18 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Riječ je osobama mlađe i srednje životne dobi, njih 11 je iz Zadra, po dvije su osobe iz Sv. Filipa i Jakova te Škabrnje, a po jedan je zaraženi iz Paga, Privlake i Starigrada. Svi novooboljeli obiteljski su kontakti dosad zaraženih osoba. Pod aktivnim nadzorom je 409 osoba. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 12 bolesnika, od kojih je jedan na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru hospitalizirana su četiri bolesnika.

10:14 Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđena su 44 nova slučaja bolesti COVID-19. Riječ je o 29 osoba iz opće populacije te 15 osoba iz Doma za starije i teško bolesne osobe Senior Care iz Križevaca. Objekt u Križevcima stavljen je pod mjeru izolacije te je u tijeku epidemiološka obrada kontakata. Trenutačno je aktivno 107 slučajeva bolesti, sedam se osoba oporavilo, a na bolničkom je liječenju ukupno njih 27.

10:09 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o deset muških i 12 ženskih osoba iz Dubrovnika, dvije muške osobe iz Župe dubrovačke, jednoj muškoj osobi iz Konavala i Metkovića te jednoj ženskoj osobi iz Stona. U OB-u Dubrovnik hospitalizirano je 12 osoba pozitivnih na koronavirus. U samoizolaciji je 521 osoba.

10:01 U protekla 24 sata zabilježena su 1424 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 6459. Među njima su 622 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 38 pacijenata. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 28.287 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 393 preminulo, ukupno se oporavilo 21.435 osoba od toga 473 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 24.242 osobe. Do danas je ukupno testirano 411.947 osoba, od toga 8255 u posljednja 24 sata.

Preminulo je jedanaest osoba. Osam osoba preminulo je u Zagrebu, dvije su preminule u Gospiću i jedna u Bjelovaru.

9:56 U Karlovačkoj je županiji 29 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Epidemiološka obrada je u tijeku. U OB-u Karlovac trenutačno se liječi 36 pozitivnih pacijenata, jedna je osoba na respiratoru. U OB-u Ogulin na COVID odjelu leži 18 pozitivnih pacijenata. U samoizolaciji se nalazi 495 osoba.

9:28 U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 26 novih pozitivnih osoba (5 osoba iz Vinkovaca, 4 iz Tovarnika, 3 iz Iloka, 3 iz Vukovara, 3 iz Štitara, 1 iz Antina, 1 iz Borova, 1 iz Županje, 1 iz Svinjarevaca, 1 iz Starih Jankovaca, 1 iz Orolika i 2 osobe s boravištem izvan županije). Preminulih osoba nema. Trenutno su u županiji 22 osobe hospitalizirane.

9:24 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 255 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 17 pozitivnih osoba. Kod 12 osoba radi se epidemiološki o uvezenim slučajevima (Rijeka (5), Zagreb (4), Slavonija (2), Split (1)). Jedna osoba je iz mjera samoizolacije, a za 4 je u tijeku epidemiološka obrada.

Među novozaraženim je jedna osoba iz Nogometnog kluba Istra 1961, jedan je nezdravstveni djelatnik Opće bolnice Pula i 3 nezdravstvena djelatnika Zavoda za javno zdravstvo.

9:21 U Primorsko-goranskoj županiji danas su 63 novozaražene. 12 osoba je ozdravilo. Aktivnih slučajeva zaraze u toj županiji je trenutno 246. Ukupno je testirano 619 uzoraka.

8:57 Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a za N1 je rekao da će broj samoizolacija rasti. Komentirao je izjavu Alemke Markotić koja je kazala da bi procjene trebalo ostaviti epidemiolozima.

"Meni je to kompliment. Ponosan sam na svoje ljude, imamo ponajbolji sustav testiranja. Epidemiolozi procjenjuju da se negdje od 25 do 30 posto osoba u samoizolaciji pozitivira, najčešće u roku od 5 dana. Mi smo imali u zavodu djelatnicu koja je postala pozitivna 13. dan", objasnio je Šostar i rekao da u Hrvatskoj još uvijek nema reinfekcije.

Navodi da je u Zagrebu incidencija 321,9 bolesnika na 100.000 građana. Navodi da je u utorak s lokalnim Stožerom dogovarano otvaranje novih punktova za testiranje kako bi se smanjilo čekanje i gužve koje su postale svakodnevne pred Zavodom.

"Mislim da će gužve i dalje ovdje biti, ne možemo nikome reći da se ne dođe ovdje testirati, no vidjet ćemo da gužve smanjimo", kazao je Šostar i rekao da nema potrebe da građani dolaze od ranog jutra jer to nije jamstvo da će dobiti nalaz ranije. "Trudimo se da nalazi budu gotovi u 24 sata, ako ih epidemiolog nije zvao - znači da su negativni", objasnio je Šostar i dodao da su brojke posljednjih dana posljedica neodgovornog ponašanja koje smo imali i u Zagrebu i u Hrvatskoj. "Imamo horizontalno širenje virusa u obiteljima", kazao je Šostar i najavio sastanak u podne s ministrom zdravstva Vilijem Berošem i ravnateljem HZJZ-a Krunoslavom Capakom.

8:12 U Požeško-slavonskoj županiji sedam je novih pozitivnih osoba. Trenutačno je aktivno 87 slučajeva zaraze koronavirusom, 75 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 ih je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 405 osoba.

8:09 U Zagrebu je danas 337 novih zaraženih osoba, potvrdio je za DNEVNIK.hr Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Dodao je da je testirano više od 1500 uzoraka te da će zagrebački Stožer civilne zaštite, na konferenciji za medije u 10:45 detaljnije izvijestiti o stanju s koronavirusom.

8:07 U Sisačko-moslavačkoj županiji osam je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o tri osobe iz Siska, dvije iz Popovače te po jednoj iz Kutine, Petrinje i Topuskog.

Pročitajte i ovo Branko Kolarić - 1 Čeka se novo odobrenje ministra Epidemiolozi na izmaku snaga. Postoji li rješenje? "Mi taj posao radimo već osam mjeseci..."

Pročitajte i ovo Jasna Karačić i Sofija Preljvukić - 4 Pitali smo stručnjakinju Mogu li pacijenti zbog uskrate lijekova tužiti državu? "Prava su jasna. Pametne države ne kupuju automobile već znaju novac preusmjeriti u prioritete"

7:25 Epidemija koronavirusa usporila je gradnju Pelješkog mosta, no nije ju zaustavila. Čelik iz Kine je stigao. Na gradilištu Pelješkog mosta je 1100 radnika, a stigli su i novi konkretni datumi otvaranja. Više o tome možete pročitati ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene