Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU

U Hrvatskoj 68 novozaraženih, umrla 21 osoba: Objašnjen naputak o cijepljenju AstraZenecinim cjepivom u Primorsko-goranskoj županiji

Koronavirus, ilustracija - 1
Koronavirus, ilustracija - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Koronavirus, ilustracija - 1 Koronavirus, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus, ilustracija - 2 Koronavirus, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus, ilustracija - 7 Koronavirus, ilustracija - 7 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus, ilustracija - 8 Koronavirus, ilustracija - 8 Foto: DNEVNIK.hr +6 Dolazi nam novo cjepivo - 5 Galerija 1/11 >>
U posljednja 24 sata zabilježeno je 68 novih slučajeva zaraze. Preminula je 21 osoba.

* Dosad zaraženo 237.725 osoba

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "nepobitne činjenice" Capak o cjepivu: "Bilo bi dobro kad neki znanstvenici i kvaziznanstvenici na društvenim mrežama ne bi preispitivali te odluke" Cijepljenje na Velesajmu u Zagrebu - 2 PITANJE ODGOVORNOSTI Cijepljeno je 45 posto odraslog stanovništva: Pogledajte stanje po županijama

* Zabilježeno 5339 smrtnih slučajeva

* Preminula 21 osoba

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

13:23 Bivši ministar financija Slavko Linić cijepio se na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda, izjavio je da tu nema ništa sporno jer je Linić teški kronični bolesnik, a doza viška zatekla se slučajno. Više o tome OVDJE.

12:34 Od ukupno 66 obrađenih testova danas su dvije novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju, iz Splita i iz Omiša. Od ukupnog broja novooboljelih jedna je osoba kontakt prethodno oboljelih. Ukupno 1513 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 94 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split, dok ih je 11 na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminula su četiri muškarca u dobi od 84, 61, 71 i 80 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

11:59 Jedna je osoba umrla, a sedam novih zaraženo je koronavirusom u Osječko-baranjskoj županiji, dok je u osječkom KBC-u u posljednja 24 sata obrađeno 108 uzoraka, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Od posljedica zaraze koronavirusom umrla je osoba u dobi od 59 godina. Tri novozaražene osobe su s područja Osijeka, a po jedna s područja Belog Manastira, Našica, Petlovca i Viljeva. Na bolničkom liječenju nalazi se 66 osoba. Njih 53 liječe se u KBC-u, od kojih je devet na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 13 zaraženih pacijenata. Na području županije u samoizolaciji je 819 osoba.

11:56 U Varaždinskoj županiji je evidentirana su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 70, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 149. U posljednja 24 sata preminula je jedna osoba pozitivna na COVID-19. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 238 uzoraka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 2 posto, a u svim testiranim uzorcima iznosi 1 posto. 

11:44 Epidemiolog Bernard Kaić osvrnuo se na presici Stožera na plan cijepljenja. Poručio je kako bi liječnici obiteljske medicine trebali procijeniti koji su pacijenti prioritetni. Više o tome OVDJE.

11:40 U Karlovačkoj županiji sedam je novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR i antigensko testiranje). U posljednja 24 sata preminula je jedna osoba (OB Ogulin). Ukupno je u bolnicama Karlovačke županije od početka pandemije preminulo 280 osoba.

11:40 Na području Šibensko-kninske županije jedna je osoba oboljela od COVID infekcije. Trenutačno je 60 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 16 pacijenata, od kojih su dva na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 20 bolesnika. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

11:35 Koronavirusom su zaražene nove četiri osobe u Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla 24 sata, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Novozaražene osobe su s područja grada Oroslavja te općina Gornja Stubica, Hum na Sutli i Lobor. Oporavile su se četiri osobe te je trenutačno u županiji 61 aktivni slučaj zaraze. U samoizolaciji je 609 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 25 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od kojih je jedan na respiratoru. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 11 pacijenata i također je jedan na respiratoru.

11:33 Nijednu novu osobu zaraženu koronavirusom nema Međimurska županija u posljednja 24 sata, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Županijski Zavod za javno zdravstvo u protekla je 24 sata na COVID-19 testirao 29 osoba. Oporavilo se 16, a trenutačno su u županiji 143 pozitivne osobe. U mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo do danas su ukupno uzeta 39.824 uzorka. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 45 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od kojih je jedan hospitaliziran unutar 24 sata, a jedan je otpušten iz bolnice. Na invazivnoj respiraciji nalaze se dva COVID pozitivna pacijenta.

11:06 U mjestu Grudama u Hercegovini stvara se lista narudžbi za cijepljenje ruskim cjepivom Sputnjik, čijih bi 20.000 doza uskoro trebalo stići u Zapadno-hercegovački kanton. Više o tome OVDJE. 

10:53 Grad Zagreb ima 12 novozaraženih. Obavljeno je 530 testiranja. Na presici Stožera Grada Zagreba objavljen je hodogram cijepljenja. "Od 22. veljače počinje cijepljenje za starije od 65 godina. Bit će cijepljeni na četiri punkta", izjavila je Cecilija Rotim iz NZJZ-a. Komentirala je otvaranje kasina, a ne primjerice kafića. "Ne polemiziramo o odlukama Stožera, mi upućujemo samo apele i to prema građanima da se pridržavaju svih mjera", kazala je. 

10:48 U posljednja 24 sata zabilježeno je 68 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2002. Među njima je 951 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 86 pacijenata. Preminula je 21 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 237.725 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5339 preminulo, ukupno su se oporavile 230.384 osobe, od toga 343 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutačno 11.694 osobe. Do danas su ukupno testirane 1.268.323 osobe, od toga 2134 u posljednja 24 sata.

10:47 U Zagrebačkoj županiji zabilježene su četiri osobe novozaražene koronavirusom, a trenutačno je aktivno 277 slučajeva oboljenja od COVID-19, izvijestio je županijski Zavod za javno zdravstvo. Među novooboljelima po jedan je u Svetoj Nedelji i Jastrebarskom te dva u Velikoj Gorici. Ozdravilo je 50 osoba. Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, od početka pandemije u Zagrebačkoj županiji evidentirano je 19.540 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 19.193 osobe, a 70 ih je umrlo.

10:31 Primorsko-goranska županija ima dvije novozaražene osobe. Ravnatelj Nastavnog zavoda županije Vladimir Mičović objasnio je naputak o cjepivu AstraZenece te je govorio o epidemiološkoj situaciji u županiji.

"194 osobe umrle su od početka pandemije. To je udio od 1,07 posto. Sustav je ipak stabilan, unatoč brojkama", kazao je i osvrnuo se na program cijepljenja. "Do sada smo se fokusirali na cijepljenje u domovima za starije, a u ovom tjednu započinjemo s procjepljivanjem starije populacije. Sukladno dogovoru, obiteljski liječnici pozivat će na punktove po formiranoj listi. Imamo 1150 doza. Ako netko od obiteljskih liječnika ima dvojbi oko AstraZenecina cjepiva, obiteljski liječnici na cijepljenje mogu zvati i mlađe od 65", kazao je. 

Ponovio je naputak o cijepljenju. "Ako pacijenti ili liječnici imaju određenu dvojbu, poslan je naputak da se onda cjepivom AstraZenece cijepe mlađi od 65 godina. Dajemo prostor da liječnici na kvalitetan način to iskomuniciraju", objasnio je. 

10:18 S područja Ličko-senjske županije jedna je novooboljela osoba od COVID-19, šest osoba je izliječeno, a jedna je preminula. Oboljela osoba je s područja Lovinca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih. Na COVID odjelu OB-a Gospić preminula je jedna žena (1926.), korisnica Doma za starije osobe LSŽ – podružnica Udbina. Jučer je županija imala pet novooboljelih. 

Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno su oboljelo 2924 osobe, od čega su 43 aktivna slučaja, 107 osoba je preminulo te su ukupno izliječene 2774 osobe. Na liječenju na COVID odjelu OB-a Gospić trenutačno se nalaze tri osobe. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 24 osobe.

10:05 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 9 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih je devet pozitivnih na PCR testiranju, a nijedna na brzom antigenom testu (po tri osobe iz Vinkovaca i Vukovara, dvije iz Borova i jedna iz Ivankova). Preminulih nema. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 8572, od kojih je 8240 izliječeno, a ukupno je preminula 191 osoba. Trenutačno je u županiji 28 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 42 osobe te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 42.299. U samoizolaciji na području županije je 526 osoba. Jučer je županija imala pet novooboljelih. 

9:48 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom (oba utvrđena brzim antigenskim testom). Radi se o po jednoj osobi iz Dubrovnika i Konavala. Ukupno je zaražena jedna muška i jedna ženska osoba, a jedna ima utvrđenu epidemiološku vezu. Izliječene su 24 osobe: devet iz Dubrovnika, šest iz Konavala, pet iz Dubrovačkog primorja, tri iz Ploča i jedna iz Metkovića. U posljednja 24 sata obrađeno je 38 uzoraka, a od početka pandemije analiziran je ukupno 41.371 uzorak. U OB-u Dubrovnik hospitalizirane su 33 osobe pozitivne na koronavirus. Jedan pacijent zahtijeva intenzivnu skrb.

9:38 Epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade Branko Kolarić rekao je da smo dosad procijepili dva posto građana. "Sad smo cijepili oko dva posto građana, a to je trebalo biti tri puta toliko, da smo dobili doze kako je planirano", rekao je Kolarić za N1. Komentirajući navode da je pedeset posto hrvatske populacije prokuženo, Kolarić je rekao kako bi to značilo da svaka druga osoba ima protutijela. Više o tome OVDJE. 

9:37 Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđen je jedan novi slučaja bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je aktivno 46 slučaja bolesti COVID-19, ozdravilo je devet osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi 29 osoba. Od početka pojave virusa na području županije, bolest COVID-19 je potvrđena kod 5974 osobe. Županija je i jučer imala jednog novopozitivnog. 

9:32 U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 36 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđena je jedna novozaražena osoba, radi se o osobi iz mjera samoizolacije. Izliječene su 4 osobe. Trenutno je 31 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 599 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 13 osoba, od toga su 2 osobe u respiracijskom centru. Istra je i jučer imala jednu novopozitivnu osobu. 

U Općoj bolnici Pula preminule su dvije COVID-19 pozitivne osobe (1925. i 1967. godište) s pridruženim značajnim kroničnim bolestima. U Istri je cijepljeno 3949 osoba, od toga 2387 osoba s dvije doze cjepiva. Tijekom dana, u Zavod za javno zdravstvo Istarske županije bit će dostavljeno 1170 doza cjepiva. Na cjepnim punktovima u Istri, ovaj tjedan bit će u primjeni 1780 doza cjepiva.

9:28 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Dvije novozaražene osobe s područja su grada Daruvara, a jedna novooboljela osoba s područja je grada Bjelovara. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno su na liječenju 24 pacijenta zaražena koronavirusom, od kojih je troje na respiratoru, a 14 pacijenata je na opservaciji. U samoizolaciji je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 245 osoba.

9:03 U Sisačko-moslavačkoj županiji, dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19, a riječ je o osobama s područja grada Siska. Molimo sve stanovnike za razumijevanje i odgovornost te neka se i dalje pridržavaju odluka i mjera Nacionalnog i Županijskog stožera kako spriječili daljnje širenje ove zarazne bolesti. Jučer je bila jedna novooboljela osoba. 

9:01 Na području Zadarske županije 8 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. 4 novooboljele osobe izolaciju provode na području Grada Zadra, dvije na području Općine Preko te po jedna na području Poličnika i Posedarja. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 110 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 778 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 20 osoba. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 15 bolesnika od kojih je 3 na respiratoru. Jučer je u Zadarskoj županiji bilo 6 novooboljelih osoba. 

7:48 U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 28 slučajeva zaraze koronavirusom, 12 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 ih je hospitalizirano. U samoizolaciji je 126 ljudi, a ukupno je testirana 28.561 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 5 uzoraka te nema novopozitivnih. 

7:30 Od ponedjeljka su na snazi nove, blaže epidemiološke mjere te počinju raditi kafići jer mogu prodavati pića za van, a raditi smiju i teretane, fitnes-centri te škole stranih jezika, dječje igraonice i radionice, automat-klubovi, kasina i kladionice. Više o tome OVDJE.

6:40 U nedjelju je zabilježeno 198 novih slučajeva zaraze te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 2298. Umrlo je 19 ljudi. 

6:30 Ovaj tjedan očekuje se dolazak većeg broja doza cjepiva, sva tri proizvođača, ukupno oko 70 tisuća doza, potvrdio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. "Ovo će sad biti prvi put da dobijemo veću količinu cjepiva u jednom tjednu. U ponedjeljak dolaze 22.000 doza Pfizera, sljedeći dan trebalo bi doći 16.800 doza Moderne. I tijekom tjedna, ne znamo još točno koji dan, trebala bi doći AstraZeneca s također većom količinom, više od 30.000 doza", rekao je ravnatelj HZJZ-a. Više o tome OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene