Nakon što cu cjepiva dosad stizala na kapaljku, od idućeg tjedna trebala bi stići masovnija pošiljka. Po svemu sudeći - tempo cijepljenja trebao bi se ubrzati.


Kako doznajemo od ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, idući tjedan očekuje se dolazak većeg broja doza cjepiva od sva tri proizvođača.
Ističe - ovo je prvi put da imamo priliku organizirati malo veće cijepljenje.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje po županijama Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje po županijama

"Ovo će sad biti prvi put da dobijemo veću količinu cjepiva u jednom tjednu. Sutra nam, u ponedjeljak dolazi 22.000 doza Pfizera, sljedeći dan bi trebala doći 16.800 Moderne. I tijekom tjedna, ne znamo još koji dan, bi trebala doći AstraZeneca sa također većom količinom - više od 30.000 doza", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Do kraja ožujka svaki tjedan trebalo bi dolaziti 23.400 doza Pfizerovoh cjepiva. U ožujku bi trebalo stići 55.200 doza Moderne. AstraZenece u trećem tjednu veljače dolazi 48.500 doza. U četvrtom tjednu veljače 70.500 doza. AstraZeneca za ožujak najavljuje 253.000 doza, prema podacima HZJZ-a. 

"Osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj ima oko 700.000. Još ima nešto i kroničnih bolesnika. Ako tome pribrojite sve ostale rizične skupine, nešto više od milijun ljudi bi mi trebali procijepiti samo za prvu i drugu fazu. Ovisno o tome kako će nam ta cjepiva dolaziti, a s obzirom da se prvo registrirao Pfizer mi smo naknadno naručili još dvostruku količinu od onoga što smo prvotno naručili od Pfizera. Nadamo se da će to biti dovoljno da do ljeta procijepimo većinu stanovništva", smatra Capak.

Inače, HZJZ je danas objavio i detaljne upute o tome što liječnici trebaju činiti ako im u otvorenoj dozi ostane viška cjepiva.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju