Obavijesti Video Pretražite Navigacija
imaju 250 pacijenata

Cijeli KB Dubrava profunkcionirao kao covid bolnica: "Taman na vrijeme, samo noćas primljeno je 40 novih bolesnika"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centralna zgrada KB-a Dubrava počela je s radom, a odmah je zaprimljeno 40 novih pacijenata oboljelih od koronavirusa. Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja te bolnice, kazao je da je to znak da su na vrijeme proširili kapacitete.

"Jučer smo pustili u rad centralnu zgradu KB Dubrava. To je bilo taman na vrijeme, rekao bih, jer jutros imamo 250 bolesnika, od toga je 42 na respiratoru", rekao je za N1 Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja KB-a Dubrava u Zagrebu.

"Noćas je u KB Dubrava primljeno 40 bolesnika oboljelih od koronavirusa. Vi te ljude morate negdje smjestiti, morate im dati kisik, morate im dati lijekove.

Morate organizirati zbrinjavanje. Naravno da je to vrlo složeno. Sigurno da nije svima večera isporučena u sedam sati, ali ono što je trebalo, ono što je važno za njihovo liječenje, napravljeno je", kazao je.

"To znači da svi naši kapaciteti koje smo imali ne bi više bili dostatni i mi smo se morali se. Uostalom, to je bio dio plana od početka stvaranja PRIC-a u Dubravi'', dodao je.

Premalo osoblja...

Lukšić kaže i da prijedlozi ekspertne skupine Ministarstva zdravstva imaju svoje logičnosti te dobar cilj.

''Jasno je da osoblje KB-a Dubrava i zbrinjavanje bolesnika na ovaj način nije dostatno. Zahvalio bih svim ostalim zdravstvenim djelatnicima koji dolaze za pomoć u radu i liječenju u KB Dubrava'', rekao je novoimenovani v.d. ravnatelja.

Lukšić pojašnjava da stručno osoblje pojačavaju tako liječnici i sestre, odnosno tehničari u KB Dubrava dolaze "u timovima, radi lakšeg funkcioniranja", jer se ''međusobno poznaju, stoga lakše funkcioniraju''.

''Kriza ukazala na probleme''

"Ovo je situacija u kojoj se, usudio bih se reći, naš zdravstveni sustav nikada nije našao. Prema tome, nalazimo najbolji mogući način da, u konačnici, zdravstvena skrb i njega naših bolesnika bude najbolji mogući", kazao je.

Potvrdio je i da KB Dubrava nije imala epidemiologa, ali imala dva infektologa te je, kaže, cijelo vrijeme "tijesno surađivala s Klinikom za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna vapaj liječnika Procurila snimka sastanka u KB-u Dubrava: "Bolnica je pukla, mi smo pukli. Šest mjeseci se zna da nemamo respiratora"

Pročitajte i ovo Ivica Lukšić i Valentina Baus Ima li dovoljno kreveta? Koordinator bolničkog liječenja u KB Dubrava: "Šatori se nadam se, neće tako brzo početi puniti. Važnije pitanje je imamo li dovoljno liječnika"

Za liječnike u KB Dubrava kazao je da su to "mladi ljudi koji su dovedeni u situaciju, izvanrednu, da liječe u privremenim prostorima, pod zaštitnom opremom". Dodao je da se, usto, situacija oko njih mijenjala iz dana u dan.

"Kriza je na površinu izbacila sve najbolje, u prvom redu ono u ljudima. Ali i sve ono loše, posebno nagomilane probleme", zaključio je Ivica Lukšić za N1.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene