Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamjenica ravnatelja HZJZ-a

Za eksploziju zaraze kriv je omikron? Pavić Šimetin: "Brine nas što se radi o soju koji se brzo širi"

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin komentirala je širenje omikrona u Hrvatskoj. Rekla je da je vidljivo da je taj soj u zapadnim zemljama blaži, ali da je ondje i veća stopa procijepljenosti nego u Hrvatskoj.

Ivana Pavić Šimetin je rekla da je povećan broj novozaraženih vjerojatno rezultat širenja omikrona.

"Ono što nas posebno brine, i što ukazuje da se radi o soju koji se jako brzo širi, je velik broj pozitivnih nalaza u dalmatinskim županijama. Čak više od 50 posto testova koji su napravljeni su pozitivni", rekla je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u razgovoru s reporterkom Valentinom Baus uživo u Vijestima Nove TV u 17h.

Pavić Šimetin je dodala da je zasad potvrđeno devet slučajeva omikrona, a 40 je osoba za koje se sumnja da su zaraženi tim sojem. Međutim, teško je reći koliki je udio omikrona među ljudima zaraženim koronavirusom.

"Mi se još uvijek nadamo da se sve što se tiče omikrona radi o pojedinačnim slučajevima ili pojedinačnim žarištima. Sigurni smo da se on nešto sporije počeo širiti u Hrvatskoj nego u brojnim drugim zemljama. Tu je naša strategija produžene karantene u slučaju omikrona pokazala svoje rezultate", rekla je Pavić Šimetin.

Pročitajte i ovo Radovi na vrelovodu, ilustracija (Foto: Patrik Macek/Pixell) OBUSTAVA TOPLINSKE ENERGIJE Opet pukla cijev: Pet zagrebačkih naselja do petka ujutro bez tople vode i grijanja

Također je rekla da je teško zaključiti koliko je zaraza koronavirusom proizašlo kao rezultat blagdanskih okupljanja.

"Pandemija nas je naučila da neki događaj pokazuje svoje rezultate po broju pozitivnih kroz dva tjedna, po broju hospitalizacija kroz četiri, a u smislu smrtnog ishoda kroz šest tjedana", rekla je Pavić Šimetin.

Što se tiče opasnosti omikrona, zamjenica ravnatelja HZJZ-a rekla da se u zapadnim zemljama može uočiti da je njegova klinička slika blaža.

"Ipak, moramo znati da je stopa procijepljenosti puno veća nego u Hrvatskoj. Prema tome, može se zaključiti da je klinička slika blaga kod osoba koje su cijepljene, a zapravo se još ne zna kakva će biti kod necijepljenih", rekla je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tlo ne prestaje podrhtavati Još jedan potres pogodio Banovinu: "Stresla se cijela kuća uz zvuk grmljavine", "Ovo bilo gadno i dugo"

"Niti jedno cjepivo nije apsolutno efikasno i uvijek se zna da će biti osoba koje će se zaraziti. No, ono što se zna je da je bolest blaža ako je osoba cijepljena. Moram reći da je u proteklih tjedan dana, od 314 preminulih osoba njih osam mlađih od 50 godina i niti jedna nije bila cijepljena", zaključila je Pavić Šimetin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene