Kafić, ilustracija
Kafić, ilustracija Foto: Pixsell

Stožer civilne zaštite Istarske županije donio je prijedlog odluke koji se odnosi na ugostiteljstvo i okupljanja, a koji bi trebao odobriti Nacionalni stožer.


Istarski stožer Nacionalnom je stožeru poslao prijedlog odluke koji se odnosi na ugostiteljstvo i okupljanja. Prema novom prijedlogu, u kafićima i restoranima gosti bi mogli boraviti bez maske. Iz istarskog stožera navode da odobravanje odluke očekuju u petak.

"Zbog dugotrajnog stabilnog razdoblja i malog broja novozaraženih osoba, s većinom novozaraženih kojima je epidemiološki izvor zaraze izvan područja Istarske županije, te imajući u vidu da su se građani u proteklom razdoblju pridržavali mjera Stožera, donesena je odluka da gosti u ugostiteljskim objektima na području Istarske županije nisu obvezni nositi zaštitne maske", navodi se u prijedlogu odluke.

"Obveza nošenja zaštitnih maski za zaposlenike ugostiteljskih objekata ostaje i dalje na snazi. U ugostiteljskim objektima koji se nalaze u trgovačkim centrima i gosti i zaposlenici obvezni su nositi zaštitne maske. Odluka se donosi na rok od 15 dana", dodaje se u prijedlogu odluke koji bi već u petak mogao biti odobren.

Osim toga, iz istarskog stožera ističu da je, s obzirom na izrazito nepovoljnu epidemiološku situaciju u okruženju te povoljnu situaciju na području Istarske županije koja se želi očuvati, donesena odluka kojom se organizatori društvenih okupljanja, bez iznimke obvezuju da najkasnije 5 dana prije planiranog okupljanja putem elektroničke pošte Županijskog centra 112 - pazin112@civilna-zastita.hr ili Stožera civilne zaštite Istarske županije stozercz@istra-istria.hr - zatraže suglasnost za održavanje okupljanja.

COVID inspekcija - 1 Poštuju li se u praksi nove preporuke Nacionalnog stožera? Provjerili smo sa zadarskim ugostiteljima

Svakodnevni život u epidemiji koronavirusa Nije tako teško: Ovo su mjere kojih se trebamo pridržavati ako ne želimo da nam crne brojke novozaraženih eksplodiraju

"Županijski će stožer za društvena okupljanja na razini gradova i općina zahtjeve upućivati na suglasnost gradskim i općinskim Stožerima civilne zaštite. Stožeri civilne zaštite odgovore na zatraženu suglasnost donosit će u roku od 48 sati", zaključuju iz stožera.