Ugostitelji tvrde da su nove preporuke neprovedive u praksi i da će ih baciti na koljena. Ekipa Dnevnika Nove TV bila je u nadzoru.

Galerija COVID inspekcija - 1 COVID inspekcija - 2 COVID inspekcija - 3 +0 Preporuke HZJZ-a za ugostitelje

Ulicama Zadra danas u šetnji anti-covid ekipa. "Mi smo iz Civilne zaštite grada Zadra, napravit ćemo jedan mali nadzor u vašem objektu", govore jednom ugostitelji.

Vezani članci Slika nije dostupna Ugostitelji pisali Vladi: Žele vouchere, jednokratnu pomoć, početak rada 1. veljače... Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Medak o novim mjerama: "Jako puno ugostitelja najavljuje prosvjede, ne žele da oni umiru od gladi da bi se zaštitilo da netko drugi ne umre od bolesti COVID-19"

Zaključak na prvi pogled: sve je u redu!

"Svi djelatnici imaju zaštitne maske, to smo prvo uočili. Na ulazu vidimo dezinfekcijska sredstva, stolovi su propisno razmaknuti", govori Mate Lukić, voditelj Civilne zaštite grada Zadra.

U sljedećem objektu vlasnik dobiva usmeno upozorenje. Jer barskih stolica za šankom ne smije biti! Dok su u susjednom kafiću, one već uredno posložene u kut. Ipak, većina Zadrana još uvijek kavu ispija na suncu.

"Dezinficiramo! I imamo i masku, sve imamo", šali se Šime Šopić Pefa iz Zadra dok drži čašu s rakijom,

I dok pojedinci zbijaju šale na račun COVID-a, ima i onih kojima do šale nije. Kavu piju u zatvorenom, s maskom na licu. I ugostitelji se boje zime.

"Nula bodova, slabo! Najvjerojatnije ćemo kroz mjesec dana zatvoriti. 12 radnika su, al jednostavno, gotovo je", kaže Slavjan Miletić, vlasnik restorana iz Zadra.

"Bit će jako teško, imamo svega 35 kvadrata u kafiću", kaže Andrej Čulina, suvlasnik ugostiteljskog objekta.

A po posljednjim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo svaki gost trebao bi imati "svoja" četiri četvorna metra, razmak među gostima trebao bi biti najmanje metar i pol, a među stolovima tri metra. Stajaćih mjesta i visokih stolova ne bi smjelo biti. Nošenje maski u zatvorenom je obveza.

COVID inspekcija - 1 Preporuke HZJZ-a za ugostitelje Foto: DNEVNIK.hr

Ulazak u restoran bez maske nije moguć, a poželjna je i rezervacija stola.

"Dobar dan, izvolite. Slobodno se poslužite dezinfekcijskim sredstvom, i jednokratnim jelovnicima i uporabom pribora. Molila bi vas da masku za vrijeme kretanja držite na licu, tokom objeda je možete skinuti", govori konobarica Antona Gobin na ulazu u jedan restoran.

Skidanje maski i ostale mjere, na okupljanima gdje je više od 50 ljudi, trebali bi kontrolirati COVID-redari. Angažirani i plaćeni od strane vlasnika. Epidemiolozi preporučuju i evidenciju gostiju, a inspekcije najavljuju nadzore. I dok su kazne za pravne osobe od 20 do 70 tisuća kuna, o kaznama za fizičke još se raspravlja.

Nove mjere za očuvanje radnih mjesta

Ministar rada Josip Aladrović najavio da bi s ugostiteljima, poslodavcima i sindikatima Vlada do petka trebala definirati nove mjere za očuvanje radnih mjesta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju