Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANTI-COVID EKIPA

Poštuju li se u praksi nove preporuke Nacionalnog stožera? Provjerili smo sa zadarskim ugostiteljima

COVID inspekcija - 1
COVID inspekcija - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija COVID inspekcija - 1 COVID inspekcija - 1 Foto: DNEVNIK.hr COVID inspekcija - 2 COVID inspekcija - 2 Foto: DNEVNIK.hr COVID inspekcija - 3 COVID inspekcija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Preporuke HZJZ-a za ugostitelje Galerija 1/4 >>
Ugostitelji tvrde da su nove preporuke neprovedive u praksi i da će ih baciti na koljena. Ekipa Dnevnika Nove TV bila je u nadzoru.

Ulicama Zadra danas u šetnji anti-covid ekipa. "Mi smo iz Civilne zaštite grada Zadra, napravit ćemo jedan mali nadzor u vašem objektu", govore jednom ugostitelji.

Pročitajte i ovo Nove mjere za gospodarstvo - 3 Malo drugačija pravila Najavljen redizajn mjera pomoći za poduzetnike: Hoće li spasiti 20 tisuća radnih mjesta? Konobar, ilustracija - 2 PATROLA DNEVNIKA NOVE TV Proveli smo dan s državnim inspektorima, njihov šef otkrio koliko su ugostitelja kaznili u posljednjih 48 sati i zbog čega: "Nama kazna nije prioritet..."

Zaključak na prvi pogled: sve je u redu!

"Svi djelatnici imaju zaštitne maske, to smo prvo uočili. Na ulazu vidimo dezinfekcijska sredstva, stolovi su propisno razmaknuti", govori Mate Lukić, voditelj Civilne zaštite grada Zadra.

U sljedećem objektu vlasnik dobiva usmeno upozorenje. Jer barskih stolica za šankom ne smije biti! Dok su u susjednom kafiću, one već uredno posložene u kut. Ipak, većina Zadrana još uvijek kavu ispija na suncu.

"Dezinficiramo! I imamo i masku, sve imamo", šali se Šime Šopić Pefa iz Zadra dok drži čašu s rakijom,

I dok pojedinci zbijaju šale na račun COVID-a, ima i onih kojima do šale nije. Kavu piju u zatvorenom, s maskom na licu. I ugostitelji se boje zime.

"Nula bodova, slabo! Najvjerojatnije ćemo kroz mjesec dana zatvoriti. 12 radnika su, al jednostavno, gotovo je", kaže Slavjan Miletić, vlasnik restorana iz Zadra.

"Bit će jako teško, imamo svega 35 kvadrata u kafiću", kaže Andrej Čulina, suvlasnik ugostiteljskog objekta.

A po posljednjim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo svaki gost trebao bi imati "svoja" četiri četvorna metra, razmak među gostima trebao bi biti najmanje metar i pol, a među stolovima tri metra. Stajaćih mjesta i visokih stolova ne bi smjelo biti. Nošenje maski u zatvorenom je obveza.

COVID inspekcija - 1 Preporuke HZJZ-a za ugostitelje Foto: DNEVNIK.hr

Ulazak u restoran bez maske nije moguć, a poželjna je i rezervacija stola.

"Dobar dan, izvolite. Slobodno se poslužite dezinfekcijskim sredstvom, i jednokratnim jelovnicima i uporabom pribora. Molila bi vas da masku za vrijeme kretanja držite na licu, tokom objeda je možete skinuti", govori konobarica Antona Gobin na ulazu u jedan restoran.

Skidanje maski i ostale mjere, na okupljanima gdje je više od 50 ljudi, trebali bi kontrolirati COVID-redari. Angažirani i plaćeni od strane vlasnika. Epidemiolozi preporučuju i evidenciju gostiju, a inspekcije najavljuju nadzore. I dok su kazne za pravne osobe od 20 do 70 tisuća kuna, o kaznama za fizičke još se raspravlja.

Nove mjere za očuvanje radnih mjesta

Ministar rada Josip Aladrović najavio da bi s ugostiteljima, poslodavcima i sindikatima Vlada do petka trebala definirati nove mjere za očuvanje radnih mjesta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene