Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere predostrožnosti

Irska privremeno suspendira cijepljenje određenim cjepivom nakon četiri nova slučaja zgrušavanja krvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijepljenje AstraZenecom privremeno se treba zaustaviti dok se ne istraže slučajevi zgrušavanja krvi, rekao je u nedjelju zamjenik irskog šefa javnog zdravstva Ronan Glynn.

''Ova preporuka je dana nakon izvještaja Norveške medicinske agencije o četiri nova slučaja zgrušavanja krvi kod odraslih nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom'', rekao je Ronan Glynn, no i dodao ''kako još nije zaključeno da postoji poveznica između AstraZenecinog cjepiva i tih slučajeva''.

''Iz mjera predostrožnosti i čekajući nove informacije, Nacionalni savjetodavni odbor za imunizaciju (NIAC) preporučio je privremeni prekid cijepljenjem AstraZenecom u Irskoj'', objavio je Glynn, a prenosi agencija dpa.

Norveška je još u četvrtak zaustavila primjenu tog cjepiva, nakon sličnog poteza Danske i Austrije koja istražuje smrtni slučaj zbog poremećaja zgrušavanja i slučaja plućne embolije, prenosi Reuters.

BBC piše kako su od pet milijuna Europljana koji su dosad primili to cjepivo britansko-švedskog proizvođača slučajevi zgrušavanja zabilježeni kod trideset ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neke su češće Liječnica HALMED-a otkrila koje su nuspojave cjepiva AstraZeneca zabilježene u Hrvatskoj

Pročitajte i ovo Krv u epruvetama (Foto: Dnevnik.hr) PRIMILI ASTRAZENECINO CJEPIVO U Norveškoj troje zdravstvenih radnika u bolnici zbog ugrušaka nakon cijepljenja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u subotu je, pozivajući se na izvješće povjerenstva pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA), priopćio kako nema poveznice između poremećaja zgrušavanja i cjepiva AstraZenece koje je Hrvatska naručila u velikom broju, no ne iz iste serije kao ono u Austriji i 16 drugih zemalja EU-a.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene