Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazne za jedne, a ne za druge

Jesu li kazne organizatorima koncerta zakonite i vrijede li ista pravila za sve? "Teror nad poduzetnicima je i dalje prisutan"

Selektivno izdavanje kazni za kršenje epidemioloških mjera - 1
Selektivno izdavanje kazni za kršenje epidemioloških mjera - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Selektivno izdavanje kazni za kršenje epidemioloških mjera - 1 Galerija 1/1 >>
Iako iz Stožera civilne zaštite tvrde da epidemiološkim mjerama koje donose žele educirati, a ne kažnjavati, prve su kazne poduzetnicima ipak ispisane.

Organizatori koncerta u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti policijski su inspektori ispisali čak tri kazne po 30.000 kuna.

Pročitajte i ovo Antun Buić NADAJU SE NASTAVKU POTPORA Ugostitelji jedva dočekali otvaranje terasa, ali postoji problem: ''Bojim se da bi u trećem mjesecu moglo ponovno zahladiti..." Informer: Kako preživjeti koronakrizu? - 5 POSLOVANJE U DOBA KORONE Kako preživjeti koronakrizu: Ova je hrvatska tvrtka lani zabilježila porast od čak 40 posto

"Sporan je način i metodologija kažnjavanja. Ono što treba definirati i za što se zalažemo je da se, prije svega, eksplicitno definiraju sva pravila te da utvrdimo granice do kojega je trenutka odgovoran organizator, a kada prestaje odgovornost organizatora i počinje odgovornost posjetitelja", rekao je Darko Tuček, predsjednik Udruge glazbenih menadžera i organizatora.

Na kažnjavanje su odmah reagirali iz udruge Glas poduzetnika. Njihov Odbor za event industriju, koji je poslao dopis Stožeru, ministru unutarnjih poslova i ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

"Tražili su da se takve stvari više ne događaju, odnosno da se uvede standardizirani pristup takvim situacijama. Za sada nema još nikakvog odgovora. Nadamo se da će stići uskoro, ali svakako se može vidjeti na gomili drugih događanja koje su na televiziji, od Vinkovačkih jeseni preko Festivala slobode, da su ljudi nagurani i da se ne drže mjera", rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge Glas poduzetnika.

Upitna zakonitost kazni

Iako postoji odluka o pravilima ponašanja u javnom prijevozu, jasno je da se ista ne poštuju i nitko nije kažnjen. Također, od srpnja je obavezno nošenje maski za niz djelatnosti, u ustanovama i institucijama, pa za nenošenje također nitko nije kažnjen. S druge strane, u vrijeme kada pojedine djelatnosti jedva krpaju kraj s krajem, kazne su zadnje što im treba.

"Kažnjavanje načelno po Zakonu o zaštiti pučanstva može samo sanitarni inspektor, odnosno Državni inspektorat i nitko drugi ne bi trebao moći. Međutim, s obzirom na to da se puno toga od dana do dana mijenja, imali smo priliku vidjeti da i druga tijela izdaju određene kazne ili podnose prekršajne prijave", rekao je odvjetnik Martin Sherri.

Organizatorima koncerata kaznu su tako, suprotno Zakonu, ispisali inspektori Policijske uprave zagrebačke koji su uz inspektore civilne zaštite zaduženi za kontrolu provođenja mjera na svim okupljanjima.

"Silna ograničenja koja se propisuju i odluke koje se donose na svakodnevnom nivou, navodno je čak preko 120 odluka Stožera doneseno, su jednostavno nepredvidljive, a ponekad je čak upitna i njihova dostupnost osobama koje je moraju poštivati", rekao je Sherri.

Pa je, kaže Sherri, upitna njihova zakonitost.

"Naime, po presudi Odrokovskog protiv Rusije, Europski sud za ljudska prava je već dao naputak da bi se neka kazna izrekla ili neka odredba primijenila u svrhu kažnjavanja, da je ta odredba morala biti ranije na onoga na kojega se primjenjuje poznata, dostupna, predvidljiva", rekao je Sherri.

Teror nad poduzetnicima se nastavlja

Glas poduzetnika također problematizira pravnu odgovornost kazni.

"Druge države su definirale za takve stvari osobnu odgovornost. Dakle, ako dođete na event ili koncert gdje se organizator drži svih propisa, mjeri vam temperaturu, uzme vaše podatke, osigura dezinficijense i imate preporuku za držanje distance, a vi se te preporuke ne držite, pa to nije onda odgovornost organizatora. To je vaša osobna odgovornost", rekao je Oreščanin.

Za neodgovornost bi mogla uslijediti kazna od čak pet tisuća kuna. Srećom, ona još nikome nije ispisana. Možda i stoga što se ne zna točno tko je nadležan za kontrolu nošenja maski tako gdje su one obavezne. I dok je tako – odnosno dok pravila svima nisu jasna i predvidiva – kažnjavanje je potpuno apsurdno.

"Nisam siguran da je nužno niti razmjerno u ovoj fazi, kada je toliko toga još nejasno uistinu primjenjivati odmah novčane kazne", rekao je Sherri.

"Hrvatska je tu reagirala vrlo loše i nedosljedno. Teror nad poduzetnicima i antipoduzetnička klima je, kao uvijek u Hrvatskoj, prisutna", smatra Oreščanin.

Treba li onda čuditi sve veći revolt prema pravilima koja se nameću, a koja ne vrijede jednako za sve i koja se mijenjaju iz dana u dan. O praksi kažnjavanja i neujednačenosti postupanja inspektora pitali smo i Stožer, ali odgovor nismo dobili.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene