Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident u COVID bolnici

Katastrofa: U respiratore dvoje pacijenata uliveno sredstvo za dezinfekciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Propustom osoblja na COVID odjelu bolnice u Kruševcu u Srbiji u dva je respiratora dospjelo sredstvo za dezinfekciju. Srećom, medicinsko je osoblje na vrijeme primijetilo problem s destiliranom vodom i reagiralo, pa su pacijenti spojeni na respiratore prošli bez posljedica.

Direktor niškog Univerzitetskog kliničkog centra Zoran Perišić ističe da nijednom pacijentu nije bilo ugroženo zdravlje jer je problem primijećen na vrijeme.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Čeka ga i glazbeni program Srbija sprema veliki doček za "čeličnog prijatelja": Vina će mu služiti Vučić osobno Privođenje srpske bande u Španjolskoj Zvan Snajper Huligan koji je preživio dva atentata uhićen u Španjolskoj: Dio je opasne bande koja je trgovala ljudima

"Otopina za ovlaživanje kisika je destilirana voda koja se priprema u našem odsjeku za hemodijalizu u bolnici u Kruševcu. Otopina se priprema u posebnim posudama koje se svaki put dezinficiraju. U subotu sam obaviješten da se prethodne noći dogodilo da sredstvo za dezinfekciju nije bilo potpuno uklonjeno, a da je u posudu ulivena destilirana voda za respiratore. Naglašavam da se ta tekućina ne ulijeva u centralni sistem, nego u rezervoare za svaki respirator za pojedinačne pacijente. Dezinfekcijska tekućina je imala istu konzistenciju i boju kao i destilirana voda, ali je prilikom ulijevanja otopine u respirator drugog pacijenta, primijećeno da mu je miris drugačiji. Odmah je sve zaustavljeno tako da pacijenti tu otopinu nisu inhalirali i nikakve štete po njih nije bilo. Da su udahnuli dezinfekcijsko sredstvo, sigurno bi imali snažnu iritaciju, ali je pravovremenom reakcijom to spriječeno, a cijela pripremljena serija je povučena", objašnjava Perišić.

Nakon ovog incidenta pooštrena je procedura pripreme otopine za ovlaživanje kisika, što uključuje imenovanje osobe nadležne za kontrolu čistoće posude koja se za tu svrhu upotrebljava, piše Telegram.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene