Ilustracija
Ilustracija Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

Virusni imunolog Stipan Jonjić komentirao je širenje majmunskih boginja, ali i što možemo očekivati od pandemije koronavirusa najesen.


Širenje virusa majmunskih boginja i situaciju s koronavirusom prokomentirao je virusni imunolog Stipan Jonjić. "Virus majmunskih boginja je vrlo sličan virusu koji je harao svijetom ne tako davno i izazivao velike boginje, virus variole, i srećom, on je eradiciran, uklonjen i ostao je samo u nekim laboratorijima pod kontrolom Svjetske zdravstvene organizacije", pojasnio je Jonjić.

Dodao je da je virus vrlo sličan, ali s velikom razlikom što je variola bila specifična za ljude i nije se širila na životinje, za razliku od majmunskih boginja, koje nisu specifične za vrstu.

Ne vjeruje da majmunske boginje imaju potencijal globalnog širenja, kao što je to bilo u slučaju pandemije koronavirusa.

Jonjić kaže da ne razumije što se događa u Kini, u kojoj se zbog nekoliko stotina slučajeva potpuno zatvaraju gradovi poput Šangaja ili Pekinga.

Ilustracija Stipan Jonjić (Foto: Goran Kovacic/Pixsell)

"Nešto je čudno, nešto je teško objašnjivo. Brojevi koje Kina prikazuje nisu razlog za takve mjere, oni su moćni, mogu organizirati testiranje cijelog Pekinga u tjedan dana, i to triput. To ne znači da mi ne trebamo ništa raditi i mi zapravo ne možemo predviđati. Rado bih predviđao, ali je predviđanje kad je u pitanju COVID nezahvalno jer su sva ranija bila pogrešna", istaknuo je Jonjić za N1.

Koronavirus u Šangaju Ukidaju dvomjesečni lockdown: Napokon otvaraju knjižnice, teretane, kazališta...

Nove mjere zaštite od koronavirusa - 6 Ukinute gotovo sve epidemiološke mjere u Hrvatskoj: Ministarstvo donijelo novu odluku

Ističe da omikron dominira, a dominirat će sve dok se ne pojavi varijanta koja će ga potisnuti, iako se ne zna hoće li se takva varijanta pojaviti.

Kako je napomenuo, misli da će se nešto dogoditi najesen, ali hoće li se dogoditi prodor neke jače varijante virusa, ne može predvidjeti.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju