Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTAGLJAR O PANDEMIJI

Frcaju iskre među znanstvenicima: "Prepiranje s neistomišljenicima je identično hrvanju sa svinjama u blatu. To vole rabijatni egocentrici"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Igor Štagljar danas je na Facebooku objavio poduži status u kojem je komentirao ponašanje nekih znanstvenika i epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

Član Vladinog znanstvenog savjeta Gordan Lauc je reagirao na jučerašnje gostovanje Igora Štagljara u Dnevniku Nove TV u kojem je, predstavljajući novi serološki test za koronu svog tima, serološka istraživanja Lauca, prema kojem je 40 posto Hrvata bilo u doticaju s koronom, nazvao šarlatanskim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na Facebooku Poruka Vlade: "Znamo da vam je dosta virusa, mjera i preporuka, ali ovo je ključ svega." Objasnili i zašto maske nositi baš sada Slika nije dostupna Umirujuća poruka Ugledni hrvatski znanstvenik objasnio kolika je doista šansa da se zarazite koronavirusom: "Ovi podaci sve govore"

U podužem statusu na Facebooku Štagljar je danas napisao da mjesecima odbija komentirati epidemiološku situaciju. Citirao je pritom poslovicu "ne treba se tući sa svinjom, oboje ćete završiti u blatu, a svinja to voli".

"Slično tome, zaključio sam da je prepiranje s neistomišljenicima na društvenim mrežama identično spomenutom hrvanju sa svinjama u blatu. Jer, kao što ste vjerojatno primijetili, 'valjati se u blatu' vole mnogi ljudi, pogotovo rabijatni, egocentrici koji su umislili da su pokupili svu pamet ovog svijeta.

Zapravo su silno podkapacitirani znanjem, pa ako se i ne složite s njihovim nametnutim mišljenjima, manipulacijama podacima, izmišljenim ili nategnutim zaključcima, izloženi ste uvredama najniže razine, pa i na osobnoj razini. Ima li niže kada se spominju osobne nesreće, preminula djeca? Može li žar znanstvene diskusije opravdati takve riječi? U koju znanstvenu metodu pripada argumentacija na osobnoj razini? I tako dođemo previše olako do blata. Ili nas se tamo dovuče", napisao je.

Navodi dalje da su "svinje u blatu i završile te da im se smiju na društvenim mrežama", ali i da s se ozbiljni znanstvenici izmaknuli. "

" Pozornicu mreža, ali, na žalost i medija, zauzeli su tako većinom problematični i narcisoidni, s malo razumijevanja o stvarnoj problematici, ali s puno ega i želje za 'pet minuta slave'. No, na vidjelo izlazi koliko malo razumiju ono o čemu pričaju. Na kraju, ne treba im uopće oponirati, jer svakih nekoliko tjedana sve u što uvjeravaju javnost ionako se pokaže pogrešnim. Ovaj dio bio bi zabavan da nije riječ o ljudskim životima i sudbinama", napisao je Štagljar. 

"Odrađuju prljavu zadaću za nekoga"?

U statusu zatim objašnjava da u znanstvenik vrijedi ovisno o tome koliko kvalitetno i gdje uspije objaviti svoje radove te da tome ne pridonosi popularnost na društvenim mrežama niti, kako kaže, populizam.

"Jesu li potpuno izgubili osjećaj za stvarnost, ili pak odradjuju takvu prljavu zadaću za 'nekoga', da bi zauzvrat dobili ogromne nagrade?", naveo je.

Rekao je i da će mnogi kad završi pandemija izgubiti kredibilitet. Osvrnuo se i na kritike prema kojima on i još nekolicina znanstvenika komeniraju hrvatske prilike iako u Hrvatskoj ne žive. Odgovorio im je da to čini jer želi da zemlja što bezbolnije prođe pošast.

"Sekte neznalica predvođene populističkim kvazi-znanstvenicima, a u stvari promašenim egomanijacima, prisutne su svugdje u svijetu. Ali, vrhunske znanstvenike nećete vidjeti da se valjaju u blatu ni s 'anti-vakserima' ni s 'anti-mjerašima', ravnozemljašima, pristalicama teorije o čipiranju čovječanstva, ljubiteljima zavodljivih teorija zavjere... nastavite sami niz… jer njihovo se vrijeme može znatno bolje upotrijebiti.

Eto, zbog sveg gore navedenog sam se proteklih mjeseci okrenuo puno pametnijem poslu i odustao od valjanja u ovom hrvatskom pandemijskom blatu. Jer, kao što znate, i s početka price, iz tog blata izići ćemo svi prljavi. Samo 'svinje' to neće smetati", zaključio je Štagljar. 

QUO VADIS HRVATSKA? Brojne sam poruke, upite i zamolbe da komentiram aktualnu situaciju glede pandemije u Hrvatskoj i...

Objavljuje Igor StagljarUtorak, 23. ožujka 2021.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene