Obavijesti Video Pretražite Navigacija
(pre)visoki postoci

Prof. Štagljar o rezultatima seroloških studija u Hrvatskoj: "Ne znam otkud nekim našim znanstvenicima pravo da iznose takve šarlatanske informacije"

Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Prof. Igor Štagljar, čiji je tim na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Torontu u stručnom časopisu predstavio svoj novi serološki test za brzo otkrivanje antitijela kod osoba koje su zaražene koronavirusom, za Dnevnik Nove TV komentirao je i serološke studije provedene u Hrvatskoj.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo procijenio je da je 25 posto Hrvata bilo u doticaju s COVID-19. 

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

"To je istraživanje pokazalo da je četvrtina ljudi u Hrvatskoj, oko milijun njih, bila zatražena novim koronavirusom, za razliku od studije prof. Lauca i prof. Primorca, koju ja zapravo ne bih mogao nazvati studijom nego zapažanjem, koje je pokazalo da je 40 posto hrvatske populacije već bilo u doticaju s virusom. To je po meni suluda informacija. Meni se čini da obje do sada prezentirane serološke studije u Hrvatskoj predstavljaju čisti osobni i politički interes, a nikako pravu znanost.

To jednostavno nije u redu jer se ovdje radi o zdravstvenoj budućnosti Hrvatske u sljedećih 6 do 9 mjeseci, a pogotovo sada kada smo dva mjeseca udaljeni od početka turističke sezone", naglašava prof. Štagljar. 

Kaže kako je slična studija početkom veljače provedena u Kanadi i pokazala je puno manje postotke onih koji su bili u doticaju s virusom. 

"Pokazalo se da je manje od tri posto Kanađana bilo u doticaju s novim koronavirusom. Znači, o čemu mi pričamo – manje od tri posto i 40 posto! Stvarno ne znam otkud nekim našim znanstvenicima pravo da iznose takve šarlatanske izjave u javnost", zaključuje prof. Štagljar.  

On je zajedno sa svojim timom, koji djeluje na Medicinskom Fakulteta Sveučilišta u Torontu, danas u uglednom časopisu Nature Comunications objavio rad u kojem opisuju novi inovativni serološki test. Detalje je iznio ekskluzivno za Dnevnik Nove TV.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene