Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bliski kontakti

HZJZ zbog omikrona promijenio pravila: Skraćuje se izolacija, u karantenu će i cijepljeni, ali ne svi

S obzirom na ubrzano širenje omikron varijante koronavirusa, HZJZ je izmijenio postupanje oboljelih i njihovih kontakata. Izolacija se skratila s 14 na 10 dana, a u karantenu će i cijepljeni, no...

Hrvatski zavod za javno zdravstvo uveo je nekoliko promjena u pravilima postupanja prema bliskim osoba zbog omikrona. Do ovih promjena, svi bliski kontakti morali su u izolaciju na 14 dana - ako se radi o omikronu, a kada je bila delta u pitanju samoizolacija je trajala 10 dana. Još je jedan razlika kod bliskih kontakata koji su preboljeli ili cijepljeni - uvedeno je vremensko ograničenje, dok je prije toga nije bilo.

Bliske kontakte koji su dio kolektiva u kojem je važno procijeniti proširenost infekcije preporučljivo je testirati RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom unutar pet dana od izlaganja. Negativan rezultat testa nema utjecaja na trajanje karantene/samoizolacije, dok pozitivan rezultat testa zahtijeva obradu bliskih kontakata testirane osobe. No, karantena se može skratiti na sedam dana po dobivanju negativnog rezultata testiranja. 

"Ako su bolesnik i kontakti u zajedničkom kućanstvu bez mogućnosti izolacije bolesnika, kućni kontakti podliježu karanteni u trajanju od 10 dana nakon što bolesnik ispuni kriterije za završetak izolacije. Ako su kontinuirano u bliskom kontaktu s bolesnikom, to podrazumijeva karantenu od 20 dana - 10 dana trajanja zaraznosti bolesnika plus 10 dana karantene od posljednjeg dana zaraznosti bolesnika. Sve to od datuma obolijevanja bolesnika, pod uvjetom da bolesnik zadovolji uvjete za prekid izolacije nakon deset dana i da kontakti ne razviju simptome bolesti tijekom tog razdoblja što treba procijeniti izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite", navode iz HZJZ-a.

Osoba koja je ostvarila bliski kontakt sa zaraznom osobom ne mora u samoizolaciju ili karantenu ako je preboljela COVID-19 - ne dulje od 120 dana od preboljenja te ako je cijepljena jednom, drugom ili dodatnim dozama.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na sjednici Vlade SJEDNICA VLADE Plenković objavio novi rekord zaraženih u Hrvatskoj: ''Stožer će donositi odgovarajuće odluke''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Vršit ćemo pritisak ograničavanjem'' Francuski predsjednik najavio oštre poteze: ''Stvarno želim raspi**iti necijepljene, do kraja. To je naša strategija''

Pozitivan brzi antigenski test treba potvrditi RT-PCR testom, prvenstveno iz administrativnih razloga, odnosno izdavanja digitalne potvrde o preboljenju.

No, preporuka je da se osoba testira odmah nakon zadnjeg kontakta te pet do sedam dana od kontakta BAT-om bez obzira na izuzeće od karantene. Obavezno je i strogo se pridržavati epidemioloških mjera sljedećih 14 dana od zadnjeg kontakta.

Po završetku karantene ne treba testirati osobe ako ne razviju simptome, osim u slučaju imunokompromitiranih koji rade u zdravstvenim ustanovama i onima za starije osobe te ako su zadovoljile kriterije za skraćivanje karantene na sedam dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene