Francuski predsjednik Emmanuel Macron izazvao je bijes nakon što je rekao da je strategija njegove vlade razbjesniti ljude koji nisu se nisu cijepili protiv koronavirusa.


"Ne želim ljutiti francuski narod, ali što se tiče necijepljenih, stvarno ih želim raspi**iti. I nastavit ćemo to činiti, do kraja. Ovo je strategija'', rekao je predsjednik Francuske Emmanuel Macron u intervjuu za Le Parisien.

Macron je to najavio u trenutcima dok je francuski parlament raspravljao o novom zakonu na temelju kojeg će, ako ga usvoje, samo potpuno cijepljeni imati pravo na zdravstveno osiguranje. Time bi se državno zdravstveno osiguranje onemogućilo onima koji nisu cijepljeni, ali se testiraju na COVID.

Koronavirus Gotovo milijun slučajeva dnevno: Duplo više novozaraženih nego prošlog tjedna, sve punije i bolnice

COVID potvrde u Francuskoj su uvedene prošlog ljeta, a potrebne su za pristup svim zatvorenim javnim mjestima poput kafića, restorana, kina, muzeja, koncertnih dvorana i sportskih centara, a bez potvrde se Francuzi ne mogu voziti niti vlakom ili putovati zrakoplovom. 

Macron je kazao da necijepljeni neće ići u zatvor, ali i jasno poručio: ''Moramo im reći - od 15. siječnja više neće moći u restoran. Nećete moći na kavu, u kazalište. Više nećete moći u kino.''

"U demokraciji su najgori neprijatelji laž i glupost. Pritisak vršimo na necijepljene ograničavajući, koliko je to moguće, njihov pristup aktivnostima u društvenom životu", rekao je.

Vili Beroš VIDEO Hrvatsku čekaju nove mjere: "Online nastava nije pravi put, ali..."

Respirator, ilustracija U Srbiji opet dramatičan skok novozaraženih, gotovo dvostruko više nego dan ranije: ''Pitajte politički dio Kriznog stožera...''

Francuska je dosad cijepila gotovo 90 posto stanovnika koji ispunjavaju uvjete za cijepljenje, otkrio je. ''Samo mala manjina se opire. Kako smanjiti tu manjinu? Mi to smanjujemo, oprostite na izrazu, tako što ih još više ljutimo'', kaže.

Macronovi politički protivnici optužili su predsjednika da koristi preteške rijieči, piše The Guardian. "Nijedna hitna zdravstvena situacija ne opravdava takve riječi", rekao je čelnik desničarskih republikanaca Bruno Retailleau.

Marine Le Pen, čelnica ekstremno desnog Nacionalnog skupa, poručila mu je da njegov jezik "nije dostojan službe" i da "necijepljene pretvara u građane drugog reda".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju