Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nova pravila karantene.


Stigla su nova pravila za karantenu. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da se nakon cijepljenja ne mora ići u izolaciju ako se dođe u kontakt sa zaraženom osobom jer se odsad cijepljenje smatra preboljenjem.

Preporučuje se testiranje bliskih kontakata ako su dio kolektiva ili rade s iznimno ranjivim skupinama, a s obzirom na povećane kapacitete testiranja i sniženu incidenciju bolesti, ne treba navoditi prioritete za testiranje kod simptomatskih osoba.

Novost je i da ako se posumnja da bolesnik boluje od varijante virusa s većim potencijalom širenja ili koja je antigeno različita od prevladavajućih varijanti, karantena kontakata traje 14 dana.

Mate Lukić, voditelj postrojbe zadarske Civilne zaštite Inspektori provjeravaju kafiće i krše li se epidemiološke mjere, no neke stvari ne mogu utvrditi: "To ne možemo provjeriti, nemoguće je"

''Trenutačno se to odnosi na tzv. britansku, brazilsku i južnoafričku varijantu virusa. Ako sekvenciranje sojeva, koje je u tijeku, pokaže da je UK varijanta već široko rasprostranjena u populaciji, produljenje karantene neće se odnositi na bliske kontakte oboljelih od UK varijante'', stoji u preporukama HZJZ-a.

Preporuke su dopunjene i pravilima za kontakte cijepljenih osoba. Ljudi koji su prije više od 14 dana, ali manje od tri mjeseca, primili drugu dozu COVID-19 cjepiva ne moraju ići u karantenu, no izuzetak su bliski kontakti osoba zaraženih južnoafričkim sojem.

''Izuzetak su bliski kontakti osoba za koje se na temelju epidemiološke anamneze ili screening testa na varijante SARS-CoV-2 posumnja da boluju od varijante protiv koje su postojeća cjepiva bitno niže učinkovitosti. Trenutačno je to tzv. južnoafrička varijanta'', preporučuje se.