Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka na razini EU

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a o mogućoj 3. dozi cjepiva: "O tome se razmišlja. Još treba provesti dosta istraživanja"

Aktualno Galerija Ivana Pavić Šimetin - 1 Ivana Pavić Šimetin - 1 Foto: DNEVNIK.hr Barbara Štrbac Barbara Štrbac Foto: DNEVNIK.hr Ivana Pavić Šimetin - 2 Ivana Pavić Šimetin - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Pavić Šimetin - 3 Galerija 1/4 >>
Zainteresiranih za cijepljenje protiv koronavirusa u Hrvatskoj nema dovoljno, no zato cjepiva ima i više nego što treba. Dnevnik Nove TV doznaje da Zavod za javno zdravstvo hitno nabavlja zamrzivače za cjepivo.

Znači li to da nemamo dovoljno mjesta za skladištenje cjepiva, reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac pitala je zamjenicu  ravnatelja HZJZ-a, Ivanu Pavić Šimetin

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Pod povećalom Pučka pravobraniteljica: ''Tajnovitost potiče sumnje. Moramo čuti o čemu su pričali von der Leyen i šef Pfizera'' Ilustracija Nova doza Ova zemlja uvodi petu dozu cjepiva: "Pomoći će nam da se suočimo s onim što je neizbježno"

Program cjepiva je, kaže, rađen za razdoblje od 2019. do 2021. godine tako da COVID ne pripada u taj plan i zato je potrebna nova oprema.

Sva cjepiva imaju mjesta u zamrzivačima tako da s tog aspekta nema straha da će neko cjepivo propasti zbog neispravnog skladištenja.

"Ovo nije izvanredna situacija, ovo je ono što moramo napraviti s obzirom na COVID cjepivo koje neprestano dolazi", rekla je. 

AstraZeneca, Pfizer i Moderna imaju rok trajanja od šest mjeseci od trenutka proizvodnje, a Johnson&Johnson traje sve do 2023. godine.

Također, Hrvatska je objavila i natječaj za zemlje u okruženju i Kirgistan u obliku cjepiva. Osim što je odaziv za cijepljenje u zemlji sve manji, Hrvatskoj neprestano dolaze nove doze.

''Mi smo sveukupno zaprimili više od četiri milijuna doza cjepiva. Utrošili smo oko 2,9 milijuna što znači da imamo oko 1,2 milijuna neutrošenih doza u kojima su i doze koje trebamo donirati. Jedan dio doza moramo imati spremno i za drugu dozu - negdje oko 85 posto cjepiva je utrošeno'', objasnila je.

Treća doza

O docjepljivanju, odnosno trećoj dozi cjepiva odluka se donosi na razini Europske unije, to jest Europske agencije za lijekove.

''O tome se razmišlja za osobe starije životne dobi i za osobe sa narušenim imunološkim odgovorom organizma. Za sada mi takvu odluku nemamo. To je nešto o čemu još treba provesti dosta istraživanja i pričekati iskustva ovih cijepljenja kojih smo do sada imali'', navodi.

Zasad su saznanja o tome koliko cjepivo štiti vrlo optimistična, zaključila je. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene