Hrvatsku vrlo vjerojatno uskoro očekuje šira primjena COVID potvrda. Koja je druga opcija? Cijepljenje sporo napreduje, a broj zaraženih i preminulih brzo raste. Epidemiolozi se nadaju da se bližimo vrhuncu četvrtog vala, ali bez dovoljne procijepljenosti pitanje je koliko nas još valova čeka, a troškovi liječenja i koronakrize sve više opterećuju ionako prezaduženi zdravstveni sustav i gospodarstvo koje čeka ne samo oporavak, nego i napredak.

Galerija Božićni šoping Ministar zdravstva Vili Beroš nastavlja borbu s pandemijom - 1 Pandemija koronavirusa, ilustracija - 3 +4 Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a

''Ne postoji plan širenja EU digitalnih COVID potvrda, ali uskoro ćemo početi razgovarati o tome'', najavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak nakon posljednje sjednice Znanstvenog savjeta Vlade RH, podsjetivši da je već mnogo zemalja posegnulo za tim "relativnim pritiskom" na necijepljene.

O eventualnom širenju njihova korištenja odlučivat će epidemiološka slika, status i okolnosti širenja epidemije, kao i pojava novih sojeva, pojasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Italija, Francuska, Slovenija, Izrael, Njemačka... samo su neke od zemalja čiji bi primjer mogla slijediti Hrvatska ako se odluči za ekstenzivniju uporabu COVID potvrda.

Njemačka se krajem studenoga sprema ukinuti izvanrednu epidemiološku situaciju nakon 19 mjeseci, a preduvjet za to je uvođenje obveznih COVID potvrda u svim javnim prostorima poput restorana, kazališta, kina, bazena, frizerskih i kozmetičkih salona...

Hoće li odluka Ustavnog suda utjecati na širenje upotrebe COVID potvrda?

U Hrvatskoj je Nacionalni stožer civilne zaštite krajem rujna donio odluke kojima je od 4. listopada obvezna COVID potvrda ili testiranje na koronavirus za zaposlene u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli koronu, a ta je obveza uvedena i za dio pacijenata.

Takav potez je izazvao dosta negodovanja u dijelu javnosti i među pojedinim zdravstvenim radnicima, a Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke Stožera civilne zaštite o obvezi COVID potvrda za zaposlenike zdravstvenog sustava i sustava socijalne skrbi.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović za Dnevnik Nove TV kazao je da nije moguće predvidjeti kad se može očekivati donošenje ustavnosudske odluke, no, kako je istaknuo, s obzirom na interes javnosti, bit će u razumnom roku.

COVID potvrde umjesto maski? 

Njihova bi odluka mogla imati utjecaja i na širenje EU digitalnih COVID potvrda, o čemu se govori više ili manje službeno već mjesecima, a s obzirom na nedovoljno dobar rezultat u slučaju cijepljenja i porast broja novih slučajeva. 

Bez COVID potvrda ne samo u Njemačkoj, nego i u mnogim drugim zemljama već se neko vrijeme više ne može ulaziti u autobuse, kafiće, restorane, trgovačke centre, muzeje... prostore gdje se okuplja veći broj ljudi. Da se isto sprema i Hrvatskoj, počelo se glasnije spominjati sredinom kolovoza u smislu da će nakon turističke sezone postati obvezne i koristiti se kao zamjena za maske. Međutim, neki pravni stručnjaci u više su navrata isticali da takvo ograničenje ne bi prošlo provjeru ustavnosti, a u mnogim zemljama građani prosvjeduju zbog takvih mjera.

Ministar zdravstva Vili Beroš nastavlja borbu s pandemijom - 2 Danas više od 3100 novozaraženih, pozitivan svaki treći testirani: Padaju rekordi u više županija
Koronavirus u SAD-u Tisućama prijeti otkaz jer se odbijaju cijepiti, među njima i policajci, liječnici, medicinske sestre, treneri na sveučilištu...
Bolnica U ovom dijelu Europe divlja zaraza: Imaju rekordan broj novooboljelih, a neke zemlje već najavljuju novi lockdown

Prvi čovjek Stožera za civilnu zaštitu, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović još je sredinom ljeta poručio: ''Mi smo, kada smo i donosili COVID potvrde, komunicirali da ih se može koristiti šire i praksa dokazuje da bi se mogle koristiti i izvan graničnih prijelaza kod prelaska iz države u državu, čime se dokazuje epidemiološki status nositelja potvrde.''

''Već ih sada koristimo za neke događaje, okupljanja za koja smatramo da je dobro da ih svi koji na njih dolaze imaju i koriste, a imamo i dokaze o testiranju. Hoćemo li ih i koliko ekstenzivno koristiti, u ovom trenutku nismo donijeli odluku. Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija s epidemijom jer su naše odluke motivirane time da budu precizan odgovor na konkretan izazov'', kazao je Božinović još sredinom kolovoza. 

Na tom je tragu govorio opet i krajem prošloga mjeseca: ''Mi sad COVID potvrde imamo na mjestima gdje se okuplja velik broj ljudi, primjerice stadionima, ali ne razmišljamo o širenju u ovom trenutku."
Svi se nadaju, dodao je, da će brojke zaraženih padati te istaknuo da to prije svega ovisi o građanima.

U Hrvatskoj je samo u posljednjih mjesec dana preminulo 428 osoba, od kojih 325 nije primilo niti jednu dozu cjepiva, a na bolničkom liječenju je završilo 2547 osoba, od kojih 1864 nije bilo cijepljeno niti jednom dozom.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju