Obavijesti Video Pretražite Navigacija
koronakriza

Hrvatska udruga poslodavaca traži što hitnije nove mjere Vlade i jeftinije kreditiranje - ministar Aladrović: "Znati ćemo pomoći kao i do sada"

Priopćenje HUP-a
Priopćenje HUP-a DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Priopćenje HUP-a Priopćenje HUP-a Foto: DNEVNIK.hr Josip Aladrović - 1 Josip Aladrović - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pritužbe Vladi iz HUP-a Pritužbe Vladi iz HUP-a Foto: DNEVNIK.hr Pritužbe Vladi iz HUP-a Pritužbe Vladi iz HUP-a Foto: DNEVNIK.hr +0 Josip Aladrović - 2 Galerija 1/5 >>
Hrvatska udruga poslodavaca priopćila je kako smatra da je problematično retroaktivno propisivati uvjete za isplate potpora te da bi ih bilo korektno vezati uz one potpore koje će se tek konzumirati.

Kritiziraju i zabranu isplate dobiti tvrtkama koje primaju potpore. Tvrde da takva mjera nije primjenjiva kod malih tvrtki jer njihovi vlasnici najčešće od dobiti i žive. Od Vlade traže da novi paket mjera za lipanj bude predstavljeni što prije te da budu usmjerene prema onima koji su zaista ugroženi. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Josip Aladrović Komentirao i objavu snimke napada Plenković predstavio mjere za očuvanje radnih mjesta: "Uvodimo još kraće radno vrijeme, raste potpora za radnike. Iznos će ovisiti i o padu prometa" Radnici, ilustracija - 1 MJERE ZA GOSPODARSTVO Minimalac za 100 tisuća radnika i u lipnju: "Imamo tvrtke koje su još uvijek na nula kuna prihoda ili imaju pad veći od 50 posto, a nisu uključene"

"Vlada je do sada pokazala da kada hoće i kada postoji politička volja, u roku od nekoliko dana može donijeti odluke vitalne za gospodarstvo pa s time treba nastaviti. U idućem razdoblju poslodavcima je najveći izazov sačuvati radna mjesta u uvjetima smanjene potrošnje i poslovne aktivnosti te osigurati likvidnost. HUP zato zahtijeva da se u budućim mjerama osiguraju što niži troškovi poslovanja, kao i da se jamstvenim fondovima pomogne u osiguravanju efikasnijeg i jeftinijeg kreditiranja", napominje HUP. 

Ministar rada Josip Aladrović za Novu TV kometirao je priopćenje Udruge poslodavaca. Točan datum i sadržaj objavljivanja mjera za spas gospodarstva još ne navodi, no kaže kako će ih Vlada prezentirati ubrzo. Očekuje da će nakon travnja, u kojem je ekonomija stajala, svibanj pokazati pozitivne rezultate, što se već vidi na fiskaliziranim računima. No Ministarstvo računa da će biti i onih djelatnosti koje bez pomoći države neće moći isplatiti plaće.

"Sa svima onima kojih se tiču mjere kojima se borimo protiv ekonomskog djela pandemije, mi razgovaramo imamo vrlo otvorene kontakte. Što se tiče samog budućeg paketa mjera mi ćemo njega obznaniti vrlo skoro kad vidimo kakve je efekte imalo ovo otvaranje ekonomije u svibnju i sigurno ćemo onima koji budu najugroženiji među poslodavcima i među radnicima znati pomoći kao što smo to činili i do sada", kazao je ministar. 

"Smatram da nije prirodno isplaćivati dividendu i dobit, a s druge strane tražiti pomoć od države", dodao je. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene