Turisti, ilustracija - 1
Turisti, ilustracija - 1 Foto: Informer

Hrvatska i dvanaest članica Europske unije postigle su dogovor oko kriterija za izdavanje tzv. ''zelene putovnice'' koja bi u vrijeme pandemije olakšala protok turista, priopćeno je u ponedjeljak u Beču.


''Naš je cilj 'zelenu putovnicu‘ brzo i po mogućnosti u jedinstvenom obliku primijeniti na razini EU-a'', rekla je austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestinger (Austrijska narodna stranka ÖVP) u razgovoru za agenciju APA.

Rekla je kako se radi o ''pitanju opstanka za europski turizam''. Hrvatska, Austrija, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska su se još krajem ožujka dogovorili o sedam kriterija za izdavanje ''zelene putovnice'' koja bi se trebala naći u primjeni najkasnije do početka lipnja.

''Zelena putovnica preko QR koda odmah daje informaciju o tome je li nositelj cijepljen, testiran ili je prebolio koronavirus. Time je omogućena jednostavna i praktična primjena na području EU-a: od check-ina u zračnim lukama do posjeta seoskoj gostionici'', rekla je austrijska ministrica turizma.

Prazna terasa kafića Kakvu sezonu možemo očekivati ove godine? Zagreb i Opatija pripremaju se za turiste: "Neka kretanja mogu se primijetiti"

Turizam, ilustracija I prije nego je ministrica to najavila, neki hoteli već su uveli korona testove: "Oni su besplatni za naše goste"

Ona je naglasila da se u svakom slučaju želi izbjeći da se ova vrsta dokumenta tretira kao prisila na cijepljenje. Osjetljivi zdravstveni podaci nositelja ''zelene putovnice'' bi isto tako ostajali u zemlji porijekla i ne bi se pohranjivale centralno na razini EU-a.

Daljnji cilj je i usklađivanje primjene ''zelene putovnice'' s trećim zemljama. Lista s kriterijima je, kako je rečeno, predana na kontrolu Europskoj komisiji koja bi u sljedećim danima trebala donijeti odluku o primjeni.