Talijanski liječnici i pacijenti
Talijanski liječnici i pacijenti Foto: Afp

Hrvatska liječnička komora (HLK) u ponedjeljak je osudila neznanstvene tvrdnje i nestručne stavove Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO) da učinkovitost i sigurnost cjepiva protiv COVID-19 nisu znanstveno dokazani.


''Usred pandemije, kada javnost s pojačanom pozornošću prati istupe i preporuke liječnika, udruga HUUGO u priopćenju je pokazala zabrinjavajuću razinu nepoznavanja rezultata znanstvenih istraživanja i relevantnih propisa", priopćili su iz HLK-a.

Iz poziva da se "objave dokazi o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva" koji je u ime HUUGO-a putem Facebooka i službenim dopisima uputila predsjednica udruge Josipa Rodić, proizlazi da vodstvo HUUGO-a nije upoznato niti s jednim od više stotina znanstvenih istraživanja o cjepivima protiv COVID-19 objavljenih u posljednjih godinu dana, upozorava HLK.

Vili Beroš Ministar objavio koliko je cijepljenih među hospitaliziranima: ''Matematika je jasna...''

Ta su istraživanja dokazala djelotvornost cjepiva u zaštiti od zaraze i izuzetno visoku djelotvornost u sprječavanju teške bolesti i smrti, dok regulativna tijela redovito objavljuju i obnavljaju preporuke i stavove o cjepivima, a nacionalna i međunarodna stručna medicinska društva izdaju brojne preporuke, stručne smjernice i procjene učinkovitosti cjepiva.

Liječnička komora podsjeća da je obveza i dužnost svake liječnice i liječnika da se kontinuirano stručno usavršava i prati relevantnu stručnu i znanstvenu literaturu.

"Nevjerojatno je da je to obilje znanstvenih i stručnih dokaza uspjelo promaknuti vodstvu HUUGO-a. Iz obraćanja medijima također proizlazi da vodstvo ne posjeduje nužna temeljna znanja o procesu odobravanja cjepiva i lijekova u EU i Hrvatskoj", navodi HLK.

Nikada se nijedan lijek nije pratio kao cjepiva protiv COVID-a

Naime, uvjetno odobrenje, kakvo su dobila cjepiva protiv COVIDA-19, u EU je uobičajen postupak odobravanja lijekova i cjepiva, a standardi sigurnosti za lijekove i cjepiva iznimno su visoki i kod uvjetnog i kod konačnog odobrenja.

"Nikada se niti jedan lijek nije ovako intenzivno pratio kao što se sada prate ova cjepiva kroz epidemiološke baze podataka o 138 milijuna ljudi", naglašava HLK.

Komora također upozorava i javnost i liječnike koji vode HUUGO kako je njihova tvrdnja da postoji EU ili hrvatski propis koji traži da klinička testiranja cjepiva traju pet godina - neistinita.

Putovanje u doba pandemije, ilustracija Ukinute gotovo sve mjere, premijer poziva na oprez: "Ovo je pravi trenutak, ali moramo biti oprezni. Virus je i dalje tu"

"Stručno neodgovoran istup vodstva ove udruge, sa stavovima neutemeljenima na znanstvenim činjenicama, ruši povjerenje kako u liječnike primarne zdravstvene zaštite, tako i u liječnike općenito. Ovakve netočne i znanstveno neutemeljene izjave otežavaju ostvarenje što više razine cijepljenosti hrvatskih građana", upozorava HLK.

HLK se pita znaju li uopće članovi udruge što radi vodstvo i slažu li se s ovakvim znanstveno neutemeljenim, a javnozdravstveno štetnim priopćenjem. Zbog toga poručuje da će nadležna povjerenstva HLK-a zatražiti očitovanje od vodstva HUUGO-a.

Komora ističe da je cijepljenje jedini izlaz iz pandemije i "svjetlo povratka u normalan život", te sve hrvatske građane koji nemaju medicinske kontraindikacije poziva da se cijepe.