Gotovo sve restrikcije vezane za pandemiju koronavirusa ukinute su u Engleskoj u ponedjeljak, koji je nazvan "Danom slobode", unatoč povećanju broja slučajeva, što zabrinjava znanstvenu zajednicu i dio političara.

Galerija


Od ponoći u Engleskoj dvorane i stadioni mogu se otvoriti u punom kapacitetu, diskoteke mogu ponovno raditi, opet se može biti za šankom u pubovima i više nema ograničenja broja ljudi koji se mogu okupljati. Radi se o novom poglavlju u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Nošenje maske više nije obvezno, ali je preporučljivo u javnom prijevozu i u dućanima, a više se ne poziva ni na rad od kuće.

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je u nedjelju stanovništvo na oprez. "Molim vas, budite oprezni i prijeđimo sutra u sljedeću etapu popuštanja mjera, uz potpuni oprez, potrebno poštivanje drugih i rizika koje bolest i dalje predstavlja", zamolio je konzervativni čelnik u videu na Twitteru u nedjelju i naglasio veliku zaraznost delta-varijante koronavirusa, odgovorne za velik skok broja slučajeva posljednjih tjedana.

Johnson polaže nadu u cjepivo bez obzira na rast broja slučajeva. Ako se pokaže da cjepivo štiti od težih oblika bolest i smrti bez obzira na sve veći broj zaraženih, to bi mogla biti važna informacija za druge zemlje u smislu povratka u normalan život, piše Reuters.

Vili Beroš Ministar objavio koliko je cijepljenih među hospitaliziranima: ''Matematika je jasna...''

Bernard Kaić Bernard Kaić razbija najčešće mitove o cijepljenju: ''Kad dođem u dućan, sve kovanice iz blagajne polete na mene. To se vama ne događa?''

Britanija je u nedjelju imala 48.161 osobu novozaraženu COVID-om i 25 umrlih unutar 28 dana od pozitivnog testa, prema podacima vlade,

Oba podatka manja su od subotnjih, kada su bile 54.674 pozitivne i 41 umrla osoba. Međutim, nova strategija nosi i rizike - može se pojaviti varijanta otporna na cjepivo ili broj slučajeva može biti toliko visok da dovede do zaustavljanja ekonomije.

"Ako to ne učinimo sada, možemo se upitati kada ćemo to uopće učiniti", rekao je Johnson u nedjelju na Twitteru. "Ovo je pravi trenutak, ali moramo biti oprezni. Moramo biti svjesni da je, nažalost, virus i dalje tu".

Britanija je ukupno sedma na svijetu po broju umrlih, ali 87 posto britanske odrasle populacije dobilo je barem jednu dozu cjepiva, a više od 68 posto dvije.

Broj mrtvih u danu, koji se sada kreće oko 40, daleko je od brojeva na vrhuncu pandemije u siječnju kada ih je bilo i 1800.

Cilj je ukidanja mjera ubrzati ekonomski oporavak, ali ta ambicija mogla bi biti ugrožena ako se pojave deseci tisuća novih infekcija dnevno, što bi natjeralo na samoizolaciju stotine tisuća ljudi, ne samo one koji su zaraženi nego i njihove kontakte.

Johnson i ministar financija Rishi Sunak trenutačno su u samoizolaciji jer su bili u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom.