Hitna pomoć, ilustracija
Hitna pomoć, ilustracija Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

Prava drama odvijala se u noći na srijedu u jednoj obiteljskoj kući u Vrbovcu. Tamo je, naime, od hitne pomoći zatražena pomoć za pacijenta pozitivnog na COVID. Liječnice su došle, utvrdile da ga treba prevesti u Dubravu i - otišle, tvrdi članica obitelji oboljelog.


Amela Frigo iz Vrbovca u noći na srijedu je proživjela pravu dramu s članom svoje obitelji.

"Radi se o mojoj užoj obitelji, oni žive u odvojenoj kući. On od petka ima poteškoće, liječnica Obiteljske medicine ga je odbila primiti prije testiranja, a za PCR testiranje je naručen tek u petak", počela je opisivati događanja Frigo i dodaje da se stanje oboljelom članu obitelji tijekom utorka pogoršalo.

"Zvali smo hitnu u Vrbovcu, bili su susretljivi, testirali su ga, bio je pozitivan, pa su odredili izolaciju za sve njegove kontakte. Ja nisam bila jedan od kontakata. Također, obitelj je dobila uputu da se jave na hitnu ako se stanje pogorša", kazala je Frigo.

Nada, pacijentica Potresni prizori i svjedočanstva pacijenata koji su proživljavali najgore trenutke u životu: ''Kada budem mogla, cijepit ću se, neću više nikoga slušati''

"Jutros oko 4:30 se srušio u kupaonici, izgubio je svijest. Njegova supruga je zvala hitnu u Vrbovcu. Došli su, pregledali ga, bile su dvije liječnice, rekle su da ga treba otpremiti u KB Dubrava, okrenule se i otišle", navodi Frigo.

"U Dubravi su bili šokirani"

"Supruga oboljelog je ostala frapirana njihovim riječima, ona je u izolaciji, a nitko drugi kod njih u obitelji ne vozi. Zvala je mene jer nije imala koga. Stavila sam masku i sjela u automobil da ga odvezem u Zagreb", rekla je Frigo i kaže kako im nije bilo jasno zašto hitna, ako je već bila u kući oboljelog, ne može preuzeti pacijenta i prevesti do Zagreba.

"On je u tom trenutku bio ugroženi pacijent. Rečeno im je na telefon da je COVID pozitivan prije nego su dolazili noćas, došli su zaštićeni, rekli da prevezemo oboljelog u Dubravu i otišli bez dodatnog objašnjenja", dodaje.

"U Dubravi su me pitali s koje sam planete došla i bili su šokirani kad su čuli što se dogodilo. Oboljeli je na obradi, nas su poslali doma. Kod kuće imam pacijenta koji je operiran, onkološki bolesnik, i ne znam što sad da radim, auto sam dezinficirala, ali ja ću morati po oboljelog i u Zagreb. Supruga i sebe sam izložila infekciji", navodi.

Vili Beroš Beroš se razbjesnio: "Nemojte biti licemjerni, izbjegavati cjepivo pa kucati na vrata zdravstva." Malenica najavio visoke kazne za nepoštivanje mjera

"Mogu razumjeti da godinu dana ne mogu do liječnika iako trpim bolove, no ne mogu razumjeti da COVID pacijent ne može do liječnika. Ja sam sad kontakt, cijepljena sam, imala sam masku, ugrozila sam svoj posao, a radim s ljudima. Tko će mi platiti doprinose ako odem na bolovanje? Moja profesija nije ugrožena, pa mi država ne pomaže", rekla je Frigo i navodi kako se pismeno požalila Zavodu za hitnu medicinu.

Odgovor zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu

Iz Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije dobili smo odgovor od ravnatelja zavoda Davorina Gajnika. Navodi kako ima informaciju o ovom slučaju jer im je u prijepodnevnim satima došla pritužba, koju je proslijedio u Vrbovec.

"Pritužbu sam proslijedio voditeljici ispostave Vrbovec te sam zatražio izjave osoblja koje je bilo na intervenciji, kao i bolesnički list događaja", navodi u svojem odgovoru Gajnik.

Također, ističe kako nije praksa da se hitni slučajevi čije stanje traži prijevoz njihovim vozilima sami voze u bolnicu te da će zaključak o ovom događaju donijeti nakon što se prikupe izjave zaposlenika i potrebna dokumentacija.

Stigao i drugi e-mail

Nedugo nakon prvog e-maila stigao je i drugi s iste adrese, ravnatelja Gajnika.

U prilogu maila poslao je dokument iz kojeg je, ističe, "vidljivo da je pacijent svojim potpisom ovjerio izjavu da će svojim prijevozom ići u bolnicu".

"HOĆETE LI SAD NAS ZAŠTITITI JER I NAŠI ZAPOSLENICI IMAJU PRAVA, ZAR NE? ILI SMO TU SAMO RADI PLJUVANJA", dodao je u e-mailu Gajnik.

"Nije nam rečeno da je potpisao za prijevoz"

Tim povodom kontaktirali smo suprugu oboljelog. Ispričala je što se događalo u noći.

"Doktorica s hitne je nacrtala crtu s olovkom na papiru i rekla neka se potpiše samo da ga se pregledalo. 'Ajde, ajde, potpišite se' - rekli su nam. Ni u jednom trenutku nam nije rečeno da je to potpis za prijevoz, bila sam u šoku i fokusirana na to da on ne padne opet u nesvijest", rekla je.

"To da potpisom potvrđuje vlastiti prijevoz nije bilo napisano dok je on papir potpisivao, mogu se zakleti svime što imam, to je čista prevara. Oni su se onda okrenuli i otišli, bila sam u šoku što moram nabaviti prijevoz, nitko me nije pitao imam li auto i kako ćemo ga prevesti u bolnicu", dodala je supruga oboljelog.

"Rekli su - 'Idete u Dubravu, vozit ćete ga u Dubravu'. Nisam pitala ni zašto ni kako, nije mi nitko objasnio o čemu se radi. Ja nisam mogla voziti, poslije sam shvatila da sam u izolaciji", zaključila je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju