Obavijesti Pretražite Navigacija
BUDITE OPREZNI

HALMED izdao upozorenje građanima: Pojavio se krivotvoreni lijek za koronavirus

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) upozorila je u srijedu da se izvan Europske unije pojavio krivotvoreni lijek za COVID-19 pod nazivom Lagevrio te su poručili da građani ne nabavljaju taj lijek iz trećih zemalja iz sigurnosnih razloga.

HALMED je upozorenje zaprimio od Švicarske agencije za lijekove (Swissmedic), a zahvaćena je serija lijeka 120821, s rokom valjanosti 29. svibnja 2022. godine.

Pakiranje lijeka iz predmetne serije unijela je iz Srbije u Švicarsku privatna osoba, a istragom je utvrđeno da to pakiranje lijeka ne sadrži djelatnu tvar molnupiravir.

"HALMED upozorava hrvatske građane da lijekove, iz sigurnosnih razloga, ne nabavljaju iz trećih zemalja te od neovlaštenih osoba. HALMED apelira da se lijekovi nabavljaju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima, na kojima se nalaze provjereni i odobreni lijekovi", navodi se u objavi.

Pročitajte i ovo Aktualno prijepodne Premijer odbacio optužbe Oporba prozvala Plenkovića zbog nabave cjepiva: "Kakva je to politika koja novac poreznih obveznika baca u vjetar?"

Pročitajte i ovo Joe Biden i Vladimir Putin posljednji krug SAD objavio nove sankcije Rusiji: "Cilj je da smanjimo sposobnost Kremlja da projicira moć i financira svoju invaziju"

Dodaju da su svi lijekovi koji trenutno imaju važeće odobrenje u liječenju bolesti COVID-19 namijenjeni za korištenje u bolnicama te da niti jedan nije namijenjen za primjenu kod kuće.

Navode da do sada nisu zaprimili ni jednu prijavu sumnje na krivotvoreni lijek.

"U slučaju bilo kakve sumnje u pojavu krivotvorenog lijeka, potrebno je obavijestiti HALMED putem adrese elektroničke pošte krivotvorine@halmed.hr", stoji u objavi.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene