Obavijesti Pretražite Navigacija
Dolazi 1800 doza

U Hrvatsku stižu prvi lijekovi protiv korone: Cijena je vrtoglava, istražili smo tko će ih i kako dobivati

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Lijekovi protiv koronavirusa Lijekovi protiv koronavirusa Foto: DNEVNIK.hr Tihana Šlezak Tihana Šlezak Foto: DNEVNIK.hr Ivo Ivić Ivo Ivić Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Puljiz Galerija
Do kraja prosinca Hrvatskoj bi trebale biti isporučene prve doze lijeka protiv korone. Pregovara se za nabavu još dva. Tko će ih dobivati, kako će se davati, hoće li biti potreban potpis prije njihova uzimanja? Dnevnik Nove TV provjerio je što kažu liječnici.

U Hrvatsku uskoro stiže 1800 doza lijeka protiv korone. Prve doze dolaze već krajem mjeseca.

Lijek se bazira se na monoklonskim antitijelima. ''Oni su namijenjeni osobama koje su se razboljele, a nisu razvile teži oblik bolesti, ali imaju neku indikaciju da bi moglo ići u tom smjeru'', objasnila je Tihana Šlezak iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Takvi lijekovi su učinkoviti ako se daju unutar prvih pet dana bolesti. ''Davat će se u bolničkim uvjetima i preko dnevne bolnice na način da će pacijent sat ili dva biti u bolnici dok primi taj lijek i onda će moći na kućnu njegu'', pojasnio je profesor Ivan Puljiz iz Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' u Zagrebu.

Odobrena tri lijeka

Ukupno su odobrena tri lijeka. Dva lijeka koja se koriste za liječenje drugih bolesti su odobrena i za primjenu kod oboljelih od korone. U ocjeni su i dva antivirusna lijeka u kapsulama o kojima se puno pisalo – Merckov i Pfizerov. Ta dva lijeka također su namijenjena onima koji imaju rizik razviti teži oblik bolesti. ''Moći će ga se koristiti kod kuće. Davat će ga se na recept u konzultaciji s liječnikom'', kaže Šlezak.

Upravo za nabavu ta dva lijeka sada pregovara i Hrvatska. ''Europska komisija, ovisno o broju zainteresiranih država i procijenjenim ukupnim količinama lijeka, na razini Europske unije (EU) pregovara i o cijeni koja je jedinstvena za sve države sudionice u postupku zajedničke nabave te za sada nije određena'', kazali su iz Ministarstva zdravstva.

Pročitajte i ovo Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija IMA DOSTA PROMJENA HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje: Cijepiti se mogu i djeca, a ima novosti i oko docjepljivanja

Ni Merckov lijek nije spektakularan u smislu da bi to bilo konačno rješenje epidemije, kaže doktor Ivo Ivić iz Klinike za infektologije pri KBC-u Split: ''Bit će jako skup. Negdje oko 500 eura će koštati jedna terapija. O tom – potom''.

Postoji mogućnost da će se kod nekih lijekova, poput onog koji se bazira na monoklonskim antitijelima, kakav stiže u Hrvatsku krajem mjeseca, morati potpisati izjava prije primjene, kaže Puljiz. ''Trebat će se potpisati. Još uvijek nije definirano, ali predmnijevam da će tako biti. Za ove lijekove koji se daju u peroralnom obliku neće trebati potpisi'', otkrio je.

Pročitajte i ovo Antivakserski plakat u Rijeci 1 BIT ĆE VAM SUĐENO U Rijeci i Zaprešiću osvanuli antivakserski plakati: "PCR testovi su kancerogeni, a cjepivo uzrokuje smrt", "Odgovorni će biti kažnjeni"

Jedine terapije sada su kisik, kortikosteroidi i još neki lijekovi koji smanjuju upale te lijekovi koji sprečavaju zgrušavanje krvi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene