Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TURIZAM SE BUDI

Kolone na graničnim prijelazima sa Slovenijom: "Išlo bi brže, da su svi ispunili online aplikaciju"

Marko Balen
Marko Balen DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Granični prijelaz Pasjak Granični prijelaz Pasjak Foto: DNEVNIK.hr +0 Marko Balen Galerija 1/2 >>
Hrvatska je od petka liberalizirala ulazak državljana deset država članica Europske Unije. Zaživjela je online aplikacija, no, unatoč tomu dan na graničnim prijelazima sa Slovenijom prošao je u znaku kolona i čekanja.

Na granici sa Slovenijom u petak kolone. Od ranoga jutra iz Slovenije se u Hrvatsku na graničnom prijelazu Rupa ulazi u tri do četiri kolone, čekanja su bila poduža.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najvažnija ekonomska grana Premijer Plenković za CNN o porastu oboljelih i otvorenoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj: ''To je bio kalkulirani rizik'' Slika nije dostupna čekaju mjere za pomoć Kampovi tek na polovici lanjskog prometa, moguće ranije zatvaranje: "Imali smo određenu dozu optimizma, ali..."

"U prosjeku se čeka od 40 minuta do sat vremena.  Stranci ne negoduju, znači svjesni su što ih čeka na graničnim prijelazima a maksimalan broj policijskih službenika je angažiran", rekao je Jan Borković, zamjenik načelnika PGP Rupa. 

Na ulazak u Hrvatsku danas su čekali uglavnom Slovenci koji su se većinom pripremili i ispunili online obrazac. 

Manja iz Slovenije kaže kako se prijavila preko aplikacije, no nisu svi to učinili. "Jesmo, ali nemaju svi ispunjen, tako da ako bi svi imali onda bi išlo brže", kaže Milan iz Slovenije. 

Čim je počelo popuštanje epidemioloških mjera na graničnim prijelazima sjeverni su susjedi pohrlili na Jadran.

"Konkretno Slovenija od kada je uvela mjeru da se ne mora ići u karantenu po povratku prvi vikend je odmah došlo 22 posto Slovenaca u odnosu na prošlu godinu, a drugi vikend ta je brojka skočila na 58 posto", ističe Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarner.

Na rupi su otvorene tri kolone, čeka se da se otvori četvrta. Kolone se stvaraju jer neki nisu ispunili aplikaciju, pa je moraju ispuniti na licu mjesta. Od 6 sati ujutro do 14 sati ušlo je 1700 putnika preko GP Rupa i 900 preko Pasjaka. 

Kolone na granici

Osim Slovenaca sve su brojniji i državljani Njemačke. Randolph ide na Grobnik, gdje ima motociklističke treninge.

Svaki vikend otvara se i sve više hotela i kampova na kvarneru.

"Prošli vikend konkretno imali smo 35 hotela na Kvarneru otvorenih i 11 kampova, a ovaj vikend je 30 kampova i 46 hotela, tako da se situacija polako smiruje", kaže direktorica TZ Kvarner. 

Bilo bi otvoreno i više hotela kada dio stranih državljana po povratku iz Hrvatske ne bi morao u samoizolaciju poput Austrijanaca, a takva odluka izgleda ostat će na snazi do daljnjega, što posebno ljuti istarske političare.

"Tim potezom Austrija uvažava preporuke Europske komisije za otvaranje granica, to je nedopustivo, nedopustivo je ići preko smjernica i kontra smjernica EK", napominje Valter Flego, potpredsjednik IDS-a.

Turistički djelatnici nadaju se da će epidemiološke mjere u zemljama u okruženju sve brže popuštati i da će i mjere hrvatske vlade utjecati na spas najjače hrvatske gospodarske grane turizma. 

Mnogi turistički djelatnici ističu kako je sada na redu diplomacija, koja bi mogla učiniti da neke zemlje relaksiraju mjere. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene