Na Jadranu je 17.000 turista, a oko 3000 na kontinentu. Nećemo uhvatiti one prošlogodišnje brojke, ali lijepo je vidjeti da s porastom temperature raste i broj gostiju.

Galerija


U Hrvatskoj trenutačno boravi oko 20.000 turista. Jedan od najfotografiranijih gradova na Mediteranu je Rovinj, no on je ovih dana poluprazan. Malobrojni turisti došli su većinom iz Slovenije. 

Vezani članci Roberto Mateš kampira u šatoru ispred bolnice da bude što bliže bolesnom sinu Šimun (7) je u bolnici, ali tati Robertu ne daju da bude s njim. Tata je zato donio šator i smjestio ga kraj bolnice, a sa Šimunom se čuje voki-tokijem Epidemija koronavirusa u BiH U BiH 274 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminulo šest osoba, među njima i pripadnik oružanih snaga

"Kao da smo u veljači, samo što je toplije. Neobično je, ali mislim da će ipak za koji mjesec biti drugačija slika", uvjeren je Roman iz Slovenije. Brojke nisu ni blizu prošlogodišnjima, kada se u Rovinju gužvalo oko 10.000 gostiju, no situacija se napokon pomiče na bolje.

"Rezervacije su krenule, buking je dobro krenuo, pogotovo za sedmi i osmi mjesec, imamo svakodnevno jako puno upita naših potencijalnih gostiju iz stranih zemalja", kaže Odete Sapač iz TZ-a Grada Rovinja. 

Zasad domaći turisti spašavaju sezonu, kao najbrojniji turisti trenutačno u svojoj zemlji. Za njih su cijene tek nešto povoljnije, dok je za strano tržište puna cijena.

"Domaći gosti vjerojatno će stizati, a od stranaca ništa ne očekujemo do osmog mjeseca, za sada. Za domaće goste nudimo nekakve popuste, ali za strance idu normalne cijene kao i uvijek", kaže iznajmljivačica Jelena Ivković

Aktivnosti na otvorenom

Hrvatska kao epidemiološko čudo ima dobru startnu poziciju kada je brojenje turista u pitanju, isto tako idealnu ponudu za vrijeme poslije korone. Sve aktivnosti na otvorenom bit će omiljene aktivnosti - novog normalnog ljetovanja.

"Kvadovi, kajaci, jahanje kroz prirodu, adrenalinski park, sada je to malo drugačija ponuda, može gost doći, ima ručak u masliniku, ima večeru u vinogradu", napominje Mladen Draguzet iz tvrtke koja se bavi aktivnostima na otvorenom. 

Svi oni koji nisu odustali od putovanja i koji su među 20.000 gostiju, koliko ih trenutačno u Hrvatskoj, uživaju u miru i tišini i to im se sviđa.

"Divna je zemlja, dobro je, ljudi su u redu, vrijeme je lijepo i more...", kaže Peter iz Njemačke. No iako se njima to sviđa, mi bismo ipak prepune turističke destinacije.

Mi sami najbolji smo promotori hrvatskog turizma. Znamo da slika govori tisuću riječi i da vrlo lako postane viralna. Stoga, ne preostaje nam ništa drugo nego izabrati najprepoznatljiviju lokaciju u našem gradu, snimiti selfi, dodati hešteg i fotografiju poslati u svijet. 

Poslati u svijet kako bi svijet stigao k nama.

Fotografija Rovinja sa 600.000 lajkova

Upravo se to postiglo fotografijom na kojoj je Rovinj. Naime, taj je gradić postao najnovija zvijezda jedne fotografije, koja je u kratkom roku obišla svijet.

Zahvaliti to možemo Instagram profilu EarthPix, koji ima publiku od gotovo 17 milijuna pratitelja i koji je na svojoj platformi podijelio fotografiju Rovinja iz zraka.

Autor je fotografije Julien Duval, a ovom je fotografijom Rovinj dobio dragocjenu reklamu. Fotografija je prikupila 600.000 lajkova. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr