Godinu dana poslije ograda i dalje priječi pristup zloglasnoj mokroj tržnici u Wuhanu te podsjeća da je virus SARS-CoV-2 u svoj zlokobni pohod planetom krenuo iz toga grada i promijenio svijet kakav smo dotad poznavali.

Galerija


Ipak, "novo normalno" danas vlada u tom gradu središnje Kine s 11 milijuna stanovnika i nalik je stanju prije pandemije: ceste su zakrčene automobilima, ulice kupcima, sredstva javnog prijevoza putnicima, a parkovi šetačima.

U subotu se puni godinu dana otkako su vlasti u Wuhanu proglasile zatvaranje kako bi obuzdale epidemiju koronavirusa. BiIa je to prva - i jedna od najstrožih - karantena u cijelom svijetu, koja je 23. siječnja grad doslovce zapečatila te se u njega nije moglo ući ni izaći.

Slijedilo je 76 dana straha i panike prije nego što je virus konačno stavljen pod nadzor.

Danas se u bolnicama Wuhana ne liječe oboljeli od COVID-19, grad se oporavio i žudi krenuti dalje.

Nikakve službene komemoracije u spomen na proglašenje lockdowna prije godinu dana nisu planirane za petak. No tragovi duge noćne more još su vidljivi.

Daske kojima je ograđena riblja tržnica u središtu grada podsjećaju na prvo poznato žarište prije nego što se virus oteo kontroli i proširio izvan kineskih granica i do danas usmrtio više od dva milijuna ljudi u svijetu.

Iako su ulice Wuhana ponovno pune prolaznika, zaštitne higijenske maske na njihovim licima govore da su mjere za sprečavanje širenja virusa i dalje snazi u Kini, u kojoj se posljednjih tjedana javljaju nova lokalna žarišta.

Joe Biden Nova pravila za putovanje u SAD: Putnici koji stižu zrakoplovom morat će imati negativan test i idu u karantenu

Maske, ilustracija Zabrinjavajuće vijesti iz Francuske: ''Nova karantena će vjerojatno postati nužna"

Kina je uglavnom uspjela staviti virus pod kontrolu, no proteklih tjedana brojke naglo rastu u nekim dijelovima. Na to su vlasti odgovorile novim zatvaranjima, ograničenjima kretanja i putovanja te masovnim testiranjima.

Proteklih dana otkriveno je više slučajeva zaraze koronavirusom u Pekingu, zbog čega 1,6 milijuna stanovnika ne smije napustiti prijestolnicu.