Wuhan, kineski grad od više od 11 miljuna ljudi bit će u potpunoj karanteni zbog korona virusa. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da će u četvrtak donijeti odluku o proglašenju međunarodnog izvanrednog stanja.

Galerija


Wuhan, kineski grad od 11 milijuna stanovnika u kojem su zabilježeni prvi slučajevi novog korona virusa bit će u potpunoj izolaciji.

Vezani članci Rambo Amadeus Rambo Amadeus u svom stilu potvrdio da ima koronu: "I Car je pozitivan" Koronavirus u Wuhanu, ilustracija Znanstvenici WHO-a došli do novog otkrića: Virus se u početku širio više nego što se mislilo

Grad će zatvoriti javni prijevoz, autobus, trajekt, podzemnu željeznicu, svima u gradu je rečeno da ga ne napuštaju, zatvorena je zračna luka, a grad se neće moći napustiti niti vlakom, javlja BBC.

Sve se zatvara 23. siječnja.

Novi tip korona virusa, koji je dosad usmrtio 17, a zarazio stotine osoba, vjerojatno se proširio ilegalnom trgovinom divljih životinja, pretpostavljaju kineski znanstvenici.

Pretpostavlja se da je virus potekao s tržnice u gradu Wuhanu odakle je mutirao i postao prenosiv s čovjeka na čovjeka.

Iz dosad poznatih podataka, izvor virusa je divlja životinja prodana na tržnice morskim plodovima. Virus divlje životinje postupno mutira, priopćile su vlasti.

Virus se proširio na područje istočne Azije, a jedan je slučaj u utorak otkriven u Sjedinjenim Državama i riječ je o američkom državljaninu koji je posjetio Wuhan.

Svoj prvi slučaj zaraze potvrdio je i Macao, a infekcije su dijagnosticirane na Tajvanu, Filipinima, Tajlandu, Japanu i Južnoj Koreji. Sjeverna Koreja privremeno je zatvorila svoje granice za sve strane turiste.

Vlasti nisu objavile na koju životinju sumnjaju da je prijenosnik novog korona virusa.

WHO za četvrtak odgodio odluku o izvanrednom stanju zbog korona virusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da će u četvrtak donijeti odluku o proglašenju međunarodnog izvanrednog stanja zbog korona virusa koji se pojavio u Kini.

Ako WHO u četvrtak proglasi pojavu tog virusa prijetnjom međunarodnih razmjera to će biti tek šesti puta u posljednjem desetljeću da je ta organizacija proglasila međunarodno izvanredno stanje.

Simptomi bolesti uključuju povišenu temperaturu, kašalj i teškoće s disanjem, a kineske zdravstvene službe su objavile da je do srijede uslijed zaraze tim virusom umrlo 17 osoba.

"Odluku uzimam vrlo ozbiljno", rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus nakon sastanka stručnjaka te organizacije u srijedu u Ženevi.

Dodao je da je odluku spreman donijeti tek nakon odgovarajućeg razmatranja i količine informacija.

Kina je u srijedu objavila da je zabilježila više od 570 zaraženih.

Prošli tjedan se u Sjednjenim Državama počelo pregledavati putnike iz Kine u tri zračne luke, a ovaj tjedan bit će uvedeni pregledi na još dva aerodroma.

Vlasti na Tajvanu i Filipinima te u Tajvanu, Hong Kongu i Južnoj Koreji, rekle su da će uspostaviti karantenu ili tražiti simptome kod putnika iz Kine.

Ujedinjeno Kraljevstvo je objavilo da će pojačati nadzor svih putnika koji dolaze izravnim letovima iz te pokrajine, te da će tu mjeru, ako će biti potrebno, proširiti i na letove iz ostalih kineskih gradova.

Srbija je u srijedu objavila da će sve putnike koji dolaze u beogradsku zračnu luku provjeravati termalnom kamerom te da je spremna staviti u karantenu svakoga za koga posumnja da je zaražen korona virusom.

U Srbiji žive tisuće kineskih državljana a 2019. je tu zemlju posjetilo više od 100.000 kineskih turista. (MT/Hina)