Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Regulirati, a ne zabraniti

Poduzetnici, ugostitelji i poljoprivrednici protiv neradne nedjelje: "Brojevi ne izgledaju nimalo dobro"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neradna nedjelja će donijeti nove probleme i pad prihoda ne samo za trgovce, nego i za male poljoprivrednike, ugostitelje i mnoge povezane uslužne djelatnosti, koje su žestok udarac već pretrpjele u protekla dva mjeseca, naglašavaju u udruzi Glas poduzetnika.

Hrvatska udruga poljoprivrednika (HUP), Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) i udruga Glas poduzetnika oglasile su se povodom prve neradne nedjelje.

Pročitajte i ovo Darko Horvat, ministar gospodarstva GOST DNEVNIKA NOVE TV Ministar Horvat o 10 milijardi eura pomoći iz EU-a: "Sustavno smo radili da se to dogodi. Lista za izbore? Ja ne krijem ambicije" Slika nije dostupna Pesimistične prognoze Poduzetnici objavili nekoliko scenarija, do kraja godine gotovo 400.000 nezaposlenih

Naglašavaju kako opskrbni lanac trgovina maloprodaje i ugostiteljskih objekata u cijeloj Hrvatskoj jako ovisi o proizvodima hrvatskih poljoprivrednika i OPG-ova. Mali poljoprivredni proizvođači su tijekom krize doživjeli velik udar, budući da su restorani kao njihovi veliki kupci bili zatvoreni, kao i tržnice. Neradna nedjelja za njih predstavlja dodatni udarac na prihode.

Kažu da bi nedjelja kao radni dan trebala biti regulirana, ali ne i zabranjena. 

"Štetu će imati mnogi OPG-ovi, a prema našim procjenama takvih je preko 1000 koji prodaju svoje proizvode kako na gradskim tržnicama gdje je nedjelja jedan od tri radna dana u tjednu kada tržnice imaju najveću posjećenost. Nije reguliran niti rad prodaje poljoprivrednih proizvoda na kućnom pragu. Posljedice ćemo sigurno osjetiti i na prodaji poljoprivrednih proizvoda u trgovinama i u voćarnama gdje se prodaju poljoprivredni proizvodi. Ovim putem dajemo jasnu podršku ugostiteljima u ostvarivanju njihovih prava za normalnim radom jer mnogi OPG-ovci surađuju s restoranima i osjećaju gubitke zbog nemogućnosti rada", izjavio je Tihomir Jaić, Predsjednik HUP-a.

"Dajemo nedvosmislenu i apsolutnu podršku udruzi Glas poduzetnika jer mnogi problemi koje osjećaju poduzetnici osjećaju i OPG-ovi te najavljujemo da
ćemo od sada zajedno surađivati na prijedlozima u poljoprivredi i prehrambenoj industriji", dodao je. 

Uslijedit će otkazi

U Glasu poduzetnika nezadovoljni su restriktivnim mjerama za rad ugostitelja te dodaju da se uz takve uvjete mnogi neće ni otvoriti, a oni koji hoće, imat će manje posla. 

"Iako je nominalno za ugostitelje bolje da jedini ostanemo dostupni kupcima u nedjelju, smatramo da ovakvom odlukom zadiremo u temeljne ekonomske i ljudske slobode te dodajemo novi sloj kompleksnosti našem društvu. Pad BDP-a koji će to donijeti povrh ovog užasa s koronakrizom svi ćemo osjetiti. Osim dućana u Trstu i Sloveniji. Blaženi mi, uvijek se vraćamo u neka stara vremena.“ izjavio je Vedran Jakominić, potpredsjednik NUU.

Nakon dva mjeseca u kojima nisu imali priliku raditi, poduzetnici koji se bave neprehrambenim proizvodima, s neradnom nedjeljom izgubit će trideset radnih dana ove godine, ako ovakve mjere potraju. Dok Austrija, ističu, u kojoj je inače nedjelja neradan dan, mijenja propise kako bi omogućila rad nedjeljom. 

"Prema nekim procjenama, samo u maloprodaji koja sada zapošljava 90.000 ljudi moglo bi zbog neradne nedjelje i manjeg fonda potrebnih radnih sati bez posla ostati između 10 i 15 posto  zaposlenih, a broj izgubljenih mjesta u ugostiteljstvu, poljoprivredi i drugim vezanim industrijama mogao bi biti puno veći", kažu u Glasu poduzetnika. 

"U ovom trenutku kada je svaka kuna prihoda bitna za svakog poduzetnika, a svaki fiskalizirani račun koji donosi prohode od PDV-a u državnu blagajnu je dragocjen, jednostavno ne vidimo smisla u ograničavanju rada trgovine nedjeljom", rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge Glas Poduzetnika.

"Neće se samo prihodi maloprodaje smanjiti, treba imati u vidu da se
u trgovačkim centrima nalaze i restorani, kafići i kino-dvorane, koje će nedjeljom također biti zatvoreni. Nije realno očekivati da će se sav promet koji se u maloprodaji ostvari nedjeljom preliti na druge dane, ovisno o vrsti maloprodaje pad će biti između 5 i 15 posto, a također će se osjetiti pad uzrokovan lošijom turističkom sezonom. Mi ćemo sljedeći tjedan izaći s projekcijom gubitaka radnih mjesta do kraja lipnja, ali za sada brojevi ne izgledaju nimalo dobro", zaključio je Oreščanin.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene