Glas poduzetnika tvrdi da Državni inspektorat nastavlja represiju te da zaposlenicima ne dopušta da uđu u zapečaćeni restoran kako bi ga uskladili s novim uputama.


Udruga Glas poduzetnika podsjeća da su u nedjelju ''podigli Hrvatsku na noge'' zbog, kako kažu, nedosljednog postupanja inspektorata u nadzoru ugostiteljskih objekata. Navode i da ranije nisu bili propisani jasni uvjeti za rad.

Vezani članci Doze Pfizerovog cjepiva, ilustracija Izrael šalje neiskorištene doze cjepiva Palestincima i drugim zemljama: "Primili smo brojne molbe, ali..." Konavle - 1 Ne smiruje se situacija s koronom na jugu: U općini Konavle danas 18 novih slučajeva

Podsjećaju na izjavu glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića da će zatvorenim restoranima omogućiti rad čim ispune uvjete. Kažu da danas s terena dobivaju informacije koje pokazuju suprotno.

''Unatoč javnim nastupima koji su puni suradnje, državni inspektorat, čini se, ispunjava najgore strahove hrvatskih poduzetnika - represijom uzvraća na pokušaj nastavka poslovanja te nastavlja s postupanjima'', poručuju iz Udruge. Naveli su primjer iz Rijeke gdje objekt nije otpečaćen jer nisu udovoljili uvjetima HZJZ-a, a nisu ih mogli udovoljiti jer nisu imali pristup svom poslovnom prostoru.

'"Što ste tražili, to ste i dobili' naglas je izrečena verzija umjesto očekivanog 'Oprostite nam na pogrešci', nakon čega se službena osoba državnog inspektorata mirne savjesti i zadovoljna učinjenim okrenula, i ostavila objekt - zatvorenim'', priopćili su iz Udruge Glas poduzetnika. Kažu da su naknadno kontaktirali s inspektoricom u Rijeci i uspjeli riješiti problem.

Anketa o radu Državnog inspektorata

Istražili su i mišljenje poduzetnika o temi rada inspektorata. Postavljeno je  pitanje: Rade li Andrija Mikulić i inspektorat dobar posao?

Ilustracija
Anketa o radu Andrije Mikulića Foto: DNEVNIK.hr

Gotovo 99 % ispitanika smatra da inspektorat i glavni državni inspektor NE rade dobro. Od njih oko 16 % smatra da nepotrebno zatvaraju firme, a ogromnih 83 % smatra da osim što ne rade dobro svoj posao i samo "reketare", da i Andrija Mikulić treba dobiti otkaz.

''Ovo je vrlo jasna poruka i Vladi što poduzetnici očekuju od nje i kakva bi trebala biti buduća regulacija rada Inspektorata. Velik dio problema očito nisu trenutne loše odluke i način djelovanja, koji je stavljen pod povećalo samo zbog dodatne senzibiliziranosti u ovoj situaciji, nego u tome što je inspektorat radio na isti način kao i godinama prije: samovoljno, bez osjećaja za poduzetnike i niti malo kao odjel koji bi trebao pomagati i imati savjetodavnu ulogu, prije uvođenja drastičnih mjera. Udruga Glas poduzetnika nastavit će sakupljati i iznositi u javnost sve slične primjere, dokle god se sustav drastično ne promijeni'', zaključuju u priopćenju.