Koronavirus na Filipinima, ilustracija
Koronavirus na Filipinima, ilustracija Foto: Afp

Filipinska vlada odlučila je uvesti strogi lockdown u regiju glavnog grada Manile kako bi spriječila širenje zaraznije delta-varijante koronavirusa, objavljeno je u petak.


Strogo zatvaranje biti će na snazi od 6. do 20. kolovoza, objavio je glasnogovornik Harry Roque. Neće biti dopušteno konzumiranje jela u restoranima, a i vjerska okupljanja biti će zabranjena tijekom tog razdoblja. Usluge poput frizerskih salona moći će raditi samo s 30 posto kapaciteta, navodi se u objavi.

Neće raditi ni zatvoreni rekreacijski centri, dok će turističke atrakcije raditi za turiste također samo s 30 posto kapaciteta. Uvođenje strogog zatvaranja uslijedilo je dva dana nakon što su stručnjaci pozvali na uvođenje dvotjednog zatvaranja kako bi se spriječio "katastrofalan" porast broja slučajeva COVID-a zahvaljujući delta-varijanti.

Novi snažni skok broja zaraza počeo se bilježiti u regiji Manile, s najmanje 1000 slučajeva dnevno, navela je istraživačka skupina OCTA, nezavisni think-tank koji izrađuje prognoze širenja COVID-a na Filipinima.

Ilustracija Njihov predsjednik prijeti zatvorom svima koji se odbiju cijepiti protiv koronavirusa: ''Ogorčen sam na građane koji ne uvažavaju svoju vladu''

Popuštanje mjera, covid putovnice - 4 U nekoliko koraka: Od četvrtka u ljekarnama možete preuzeti svoju EU digitalnu COVID potvrdu

Prema projekcijama ove grupe, u tom bi području do kraja kolovoza dnevni broj zaraza mogao skočiti na 13.000 ako uvedene restrikcije ne budu pojačane i ako ne bude uvedeno strogo zatvaranje.

Ukupan broj slučajeva zaraze COVID-om na Filipinima je 1,57 milijuna, a ministarstvo zdravlja objavilo je da je u zemlji novih 5735 slučajeva. Umrlo je 176 ljudi, a ukupan broj umrlih je 27.577.