Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MODERNA

EU kupila 150 milijuna doza cjepiva jer djeluju protiv novih sojeva: Isporučit će se tijekom 2022. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je u utorak aktivirala opciju nabave dodatnih 150 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 američkog proizvođača Moderna.

Revidirani ugovor predviđa mogućnost kupnje cjepiva prilagođenih novim varijantama virusa kao i za uporabu za cijepljenje djece te za jačanje učinka cijepljenja.

Dodatnih 150 milijuna doza treba biti isporučeno tijekom sljedeće godine.

''Osigurali smo 150 milijuna dodatnih doza cjepiva te fleksibilan ugovor koji nam je potreban za nabavu nove generacije prilagođenih cjepiva, koja su učinkovita protiv novih varijanti virusa'', izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Pročitajte i ovo Ilustracija LJETO NA NAJJAČE Kako se rashladiti bez klime: Pet jednostavnih poteza u borbi protiv vrućina

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZ MINUTE U MINUTU Danas opet manje od 100 novozaraženih, preminulo šest osoba: U jednoj županiji zbog svadbe raste broj novih slučajeva

Zemlje članice mogu prodati doze cjepiva zemljama izvan EU-a ili donirati u okviru instrumenta Covax kako bi osigurali pristup cjepivima siromašnijim zemljama širom svijeta.

Europska agencija za lijekove odobrila je u siječnju ove godine Modernino cjepivo za upotrebu. Komisija je s tom tvrtkom potpisala dva ugovora, prvi za 160 milijuna doza s mogućnošću kupnje dodatnih 80 milijuna i drugi za 300 milijuna doza, od čega 150 milijuna doza kao dodatna opcija.

Europska unija ima potpisane ugovore sa šest farmaceutskih tvrtki za oko 4,4 milijarde doza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene