Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus je u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo razgovarala sa zamjenicom ravnatelja HZJZ-a Ivanom Pavić Šimetin o današnjoj spontanoj norijadi koju su organizirali maturanti bez pridržavanja epidemioloških mjera.

Galerija Ivana Pavić Šimetin - 1 Ivana Pavić Šimetin - 2 Ivana Pavić Šimetin - 3 +0 Valentina Baus

Unatoč pandemiji koronavirusa, maturanti su odlučili proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja održavanjem spontane norijade. Na epidemiološke mjere nije se pazilo. Posljednice, ako ih bude imalo, bit će vidljive za oko 10 dana.

Ivana Pavić Šimetin rekla je da ju ipak, bez obzira na sve, veseli sreća mladih ljudi. ''Naravno da bi bilo bolje da su se suzdržali od okupljanja s obzirom da matura počinje sljedeći tjedan'', otkrila je te dodala da ako se danas netko zarazio, to će se otkriti kroz koji dan i ta osoba neće moći pisati maturu.

Mislav Bago - 2 Jesu li profitirali u kampanji? Pad rejtinga bilježi samo jedan političar, ostali su u blagom porastu. Doznajte i što građani misle o radu Vlade

Andrej Plenković u Bruxellesu Plenković: "Naći ćemo aranžmane kako da građani susjednih zemalja dolaze i prije 1. srpnja"

S obzirom da su se družili na otvorenom, među svojim prijateljima iz razreda, nada se da će sve dobro proći. Također, Ministarstvo obrazovanja predložilo je da posljednja dva dana za maturante škola bude na daljinu da ne bi bili u kontaktu, rekla je. ''Ali, evo, mladost nas je iznenadila. Naravno da je to razdoblje kada se treba družiti, kad je biti zajedno možda i važnije nego u drugim periodima života. Valjda bude sve dobro, nadamo se najboljem'', komentirala je.

Aktualna epidemiološka situacija

''One su sigurno realne'', komentirala je aktualne podatke o zaraženima proteklih dana. Udio pozitivnih nalaza u odnosu na ukupni broj testiranih se smanjuje, sada je na oko četiri posto, dok je u travnju bio na oko 20 posto. ''To je čak možda i bolji pokazatelj realne situacije, nego što je sam apsolutni broj pozitivnih'', izjavila je.

Kućni testovi na koronavirus koji će uskoro doći u Hrvatsku samo su orijentacijski. ''Osobama mogu poslužiti samo da vide trebaju li se ići testirati ili ne'', rekla je. 

Ako osoba nema znakove bolesti, a rezultat testa ispadne pozitivan, tada se taj rezultat treba provjeriti, govori, jer se ne može ubrojiti takav rezultat kao konačan.

Davor Božinović Božinović: "Vjerujem da će se moći donijeti odluka o popuštanju mjera u ponoć s četvrtka na petak. Tom će se odlukom dopustiti i svadbe"

Maturanti proslavili zadnji dan škole u razrušenoj Petrinji - 5 Kad se objedine sreća i tuga: Maturanti iz Petrinje prošetali razrušenim centrom i posjetili školu u kojoj su stvarali brojne uspomene

Cijepljenje tinejdžera

''Nama se tinejdžeri cijepe ako imaju kronične bolesti'', govori, ali ne i oni koji nisu napunili 16 godina. Cjepivo bi se trebalo registrirati od strane EMA-e pa se tek tada može razmišljati o cijepljenju osoba mlađih od 16 godina.

No, i tada bi se trebao aktualni plan cijepljenja preslikati - po dobnim skupinama i kategorijama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju