Cjepivo, ilustracija
Cjepivo, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

Europska agencija za lijekove (EMA) priopćila je u ponedjeljak da je započela procjenu novog lijeka protiv koronavirusa.


Odbor Europske agencije za lijekove za medicinske proizvode za ljudsku uporabu razmatra učinkovitost lijeka REGN-COV2, kombinacije dvije vrste antitijela.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 5 Splitsko-dalmatinska županija produžila online nastavu za još tjedan dana, u Šibensko-kninskoj na koronu pozitivan svaki drugi testirani Testiranje na koronavirus i Vili Beroš, ilustracija Istarski stožer donio novu odluku o načinu održavanja nastave. Načelnik varaždinskog stožera: "Osjećamo posljedice uskrsnih okupljanja, raste pritisak na bolnice"

Lijek, kojeg su zajedno razvili američki proizvođač Regeneron i švicarska tvrtka Hoffman-La Roche, navodno je korišten prošle godine za liječenje tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa oboljelog od covida-19.

Prema EMA-i, u postupku procjene stručnjaci razmatraju podatke iz ispitivanja čak i ako ona još nisu dovršena i nije zatraženo odobrenje lijeka, što skraćuje postupak odobravanja.

Jedna studija pokazuje da taj lijek može smanjiti količinu koronavirusa u krvi, navodi EMA. Međutim, još je prerano izvlačiti zaključke o koristima i rizicima.

U Sjedinjenim Državama REGN-COV2 je dobio hitno odobrenje za upotrebu od Agencije za hranu i lijekove (FDA) u studenome. Hoće li EMA preporučiti Europskoj komisiji njegovo odobrenje u Europi, tek treba vidjeti.