Obavijesti Video Pretražite Navigacija
obaranje rekorda

Dvorane i arene diljem zemlje pripremaju se za prijem pacijenata, KB Dubrava ima novi COVID odjel

Povećava se broj kapaciteta na COVID odjelu u Dubravi
Povećava se broj kapaciteta na COVID odjelu u Dubravi Foto: Dnevnik Nove TV
Rekordne brojke koje ne ulijevaju optimizam. S 1563 novozaraženih srušen je dosadašnji najveći broj oboljelih u jednom danu. Klinička bolnica Dubrava gotovo je popunila svoje kapacitete. Pripremaju se i sportske dvorane diljem Hrvatske za prijam pacijenata. Prije dolaska prvih pacijenta - bili smo u novom COVID odjelu u Dubravi.

Od jutra se u Dubravi užurbano pripremaju kreveti za prijam novih bolesnika u novom COVID odjelu.

Čekaonica u koju su donedavno stizali tek hitni kirurški pacijenti od danas u 8 sati ujutro spremna je za prijem COVID-19 bolesnika. Na krevetima su spremne i maske za kisik. Jer kapaciteti se pune. U Hrvatskoj je na bolničkom liječenju 661 osoba. Gotovo svaka četvrta leži u bolnici Dubrava, a većina ih ima težu kliničku sliku.

"Brojke bolničkih pacijenata rastu velikim tempom, osposobljeno je 110 kreveta, imamo oko 270 bolničkih kreveta, trenutno je 160 bolesnika na liječenju“, rekao je Ivica Lukšić, koordinator bolničkog liječenja oboljelih od COVID-19.

Šatori ispred bolnice za sada ostaju rezervna opcija. Medicinsko osoblje koje je do sada primalo hitne slučajeve sada će raditi u posebnim okolnostima.

"Vidjeli ste iz onih svih priča da se radi u zaštitnim odijelima i vizirima, rad od 12 sati koje su naše kolegice radile turnuse sad je smanjen na rad od 4 sata jer možete biti samo 4 sata pod tim odijelom, to zahtijeva veliki broj ljudi, puno veći nego smo imali prije", kazala je Sanja Piškor, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo.

Velik broj ljudi, odnosno medicinskog osoblja, zahtijevat će i izvanbolnički centri, odnosno arene i dvorane.

Pročitajte i ovo Krešimir Luetić, predsjendikom hrvatske liječnike komore Loš trend Izvan pogona gotovo 2000 liječnika i sestara, iz struke apeliraju: "Svatko od nas svakog dana odlučuje o širenju epidemije"

Pročitajte i ovo Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZJZ Dr. Andrija Štampar korona u zagrebu Do kasnog poslijepodneva potvrđeno više od 450 novih zaraženih u Zagrebu, testiranja traju do duboko u noć: "Može se dogoditi da broj bude i veći sutra"

"Ukupni im je kapacitet 2360 kreveta koji se mogu staviti u funkciju u roku 48 sati“, rekao je član Nacionalnog stožera Davor Božinović

Jer obaranje rekorda novozaraženih nije više novost, 1563 je novih slučajeva, 13 osoba je preminulo, a na respiratoru je 46 pacijenata.

"Sve je više onih koji su teško bolesni i na respiratoru i onih koji će egizitirati. Na svima nama je da se solidariziramo i da budemo krajnje odgovorni jer možemo sami pobijediti širenje ovog virusa“, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Brojke novopozitivnih u jednom danu najveće su do sad i u Istri, Primorsko goranskoj i Osječko Baranjskoj županiji.

"Ukoliko dođe do daljnjeg povećanja broja oboljelih na dnevnoj razini, da će i županijski stožer morati uputiti prijedloge posebnih mjera prema nacionalnom stožeru", rekao je Petar Lagator iz Osijeka.

"Tako da ćemo mi danas imati stožer na kojem ćemo razmotriti da se smanji broj dozvoljenih osoba koje bi bile na javnim i privatnim okupljanjima“, kazao je Marko Boras Mandić.

Zaraza bukti i u glavnom gradu. Gotovo polovica novozaraženih danas dolazi iz metropole.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr. 


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene