Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokretanje sekundarnih centara

Zdravstveni sustav priprema se za velike brojke, ministar Beroš: ''Sve je više onih koji su teško bolesni i na respiratoru''

Vili Beroš
Vili Beroš Foto: DNEVNIK.hr
Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je u četvrtak trenutačno stanje u zdravstvenom sustavu usred epidemije koronavirusa.

Ministar zdravstva uoči sjednice Vlade komentirao je rekordne brojke novooboljelih od koronavirusa. Kaže da se zdravstveni sustav intenzivno priprema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pripreme za jesen Beroš okupio Krizni stožer, otkrio kako namjeravaju zaustaviti širenje epidemije: Poznato i hoće li se vratiti covid potvrde Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu Stigle najnovije brojke: Pogledajte koliko je novozaraženih u Hrvatskoj

''Danas se otvara dodatni dio KB-a Dubrava i priprema za prijam novih COVID bolesnika. Međutim, to nije dobro jer se sve više sugrađana razbolijeva i sve je više onih koji su teško bolesni i na respiratoru'', rekao je i poručio da je na svima da se konsolidiraju s oboljelima.

Osnivanje sekundarnih centara

Istaknuo je da, osim KB-a Dubrava u Zagrebu, postoje i druge specijalne bolnice. Kaže da je jutros razgovarao sa županima i ravnateljima pojedinih bolnica o tome da se neke od njih angažira kao sekundarne centre za primanje oboljelih od koronavirusa. ''Uvijek nam ostaje i ona treća okolnost – Arena i slični kapaciteti u drugim većim gradovima'', rekao je Beroš.

Objasnio je da bi se, u slučaju osnivanja sekundarnih centara, dio hitnih pacijenata zbrinjavao u KB-u Dubrava, a druge, nehitne pacijente koji nisu zaraženi koronavirusom, u ostale sekundarne centre. Podsjetio je da je jedna od opcija bilo smještanje COVID pozitivnih bolesnika u sve bolnice, no ta je ideja odbijena.

Priprema za primanje drugih bolesnika

Beroš ističe da se one bolnice koje ne žele primati COVID pozitivne bolesnike, koje će onda smještati u bolnicu u Dubravi, u tom slučaju moraju pripremiti za hitan prijem drugih bolesnika.

Kazao je da on osobno nije odgovoran za brzinu širenja infekcije, ali će učiniti sve da pripremi zdravstveni sustav za veće brojke. Dodao je i da su ga na početku mandata odmah sustigle dvije važne odgovornosti - odgovor na epidemiju i reorganizacija zdravstvenog sustava.

Ponovno je apelirao na građane da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene