Nove mjere za koronavirus - Ilustracija - 1
Nove mjere za koronavirus - Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Broj umrlih od COVID-19 u subotu je u Europi premašio 400 tisuća, no Francuska i još neki dijelovi Europe ponovno otvaraju za život 'nenužne' trgovine neposredno prije početka božićnih i novogodišnjih blagdana, a nakon napretka postignutog u suzbijanju širenja pandemije koronavirusa.


Najviše je umrlih u Europi u Velikoj Britaniji (57.648), Italiji (53.677) i Francuskoj (51.999).

Većina europskih država nada se da će dosadašnje stroge mjere uspjeti ublažiti tijekom Božića i novogodišnjih praznika te na taj način obiteljima omogućiti predah prije pripreme za, kako se svijet nada, posljednji val restriktivnih mjera do početka primjene više obećavajućih novih cjepiva.

Trgovine u kojima se prodaju za život ne nužno potrebni proizvodi, svoje rolete u Francuskoj podigle su u subotu, premda barovi i restorani ostaju zatvoreni do početka sljedeće godine.

Zdravstveni dužnosnici u petak su rekli da je broj dnevno novozaraženih koronavirusom pao na 12.459 u usporedbi s 22.882 tjedan dana ranije.

Kumulativni broj evidentiranih slučajeva zaraze koronavirusom od početka izbijanja pandemije u Francuskoj iznosi preko 2,19 milijuna.

Medicinski radnici u Areni Zagreb - 2 Prvi pacijenti stigli u Arenu: "Srednje su životne dobi, imaju lakše kliničke slike koje zahtijevaju daljnje liječenje"

Smanjen je i broj osoba koje su zbog zaraze COVID-19 hospitalizirane, čime se nastavlja opći trend pada u posljednja dva tjedna.

Koronavirus, ilustracija - 2 Crne brojke iz Splitsko-dalmatinske i Varaždinske županije, ogroman porast zaraženih u Vukovarsko-srijemskoj

Predsjednik Emmanuel Macron je ranije u tjednu kazao da bi zatvaranje, koje je u cijeloj zemlji uvedeno 30. listopada, moglo biti ukinuto 15. prosinca, ali samo ako dotad broj dnevno novozaraženih padne na 5000.

Poljska, Belgija, Njemačka, Luksemburg, Nizozemska, Italija, Irska

U subotu su se otvorili i poljski trgovački centri, a belgijske vlasti slične trgovine planiraju otvoriti od 1. prosinca, no istodobno kane zadržati aktualno djelomično zatvaranje do sredine siječnja.

O sličnim potezima ublažavanja strogih mjera razmišljaju i vlade Njemačke, Luksemburga i Nizozemske.

Talijanska je vlada od nedjelje djelomično ukinula restrikcije sjevernim pokrajinama Lombardiji i Pijemontu te u Kalabriji na jugu zemlje, izmijenivši razinu upozorenja s crvene na narančastu.

I Irska je najavila postupno ublažavanje restriktivnih mjera kako bi se omogućilo otvaranje nekih tvrtki i okupljanje obitelji uoči Božića.

Španjolska postrožuje mjere zbog koronavirusa - 1 Bugarska uvodi najstrože mjere dosad, eksplozija zaraženih i visoka stopa smrtnosti

Božić, ilustracija Strože mjere su se isplatile: Neke zemlje oprezno popuštaju restrikcije

Premda se širenje virusa usporava zahvaljujući višetjednim strogim mjerama ograničenja, Europa i dalje ostaje u žarištu pandemije te u proteklih tjedan dana bilježi više novozaraženih od Sjedinjenih Država.

Globalno je službeno evidentirano više od 1,4 milijuna smrtnih slučajeva te 61 milijun slučajeva zaraze koronavirusom, premda su stvarni brojevi i dalje nepoznati jer se metode ispitivanja i izvještavanja među državama uvelike razlikuju.