Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoren stacionar

Prvi pacijenti stigli u Arenu: "Srednje su životne dobi, imaju lakše kliničke slike koje zahtijevaju daljnje liječenje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zagrebačku Arenu stigli su prvi pacijenti. Liječnici, medicinske sestre i vojska tamo su od ranih jutarnjih sati.

Prvi pacijenti stigli su u Arenu Zagreb. Iz Arene je stiglo priopćenje u kojemu se navodi da je prvih petnaest pacijenata stiže u Stacionar.

Priopćenje iz Stacionara Arena prenosimo u cijelosti.

"U Stacionar Arena Zagreb, koji je otvoren za pomoć hrvatskom zdravstvenom sustavu u razdoblju COVID-19 pandemije, danas se zaprimaju prvi pacijenti oboljeli od koronavirusa. Svi COVID pacijenti, za sada njih petnaest, do dolaska u Stacionar Arena Zagreb hospitalizirani su u jednoj od zdravstvenih ustanova u Zagrebu: Kliničkoj bolnici Dubrava (5), Klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' (5) i Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice (5).

Pojedinačno zaprimanje pacijenata u Stacionar Arena Zagreb počelo je od 12 sati. Sanitetskim prijevozom Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba bit će prevezeni od jedne od navedenih zdravstvenih ustanova do Stacionara Arena Zagreb.

Pacijenti su srednje životne dobi, imaju lakše kliničke slike koje zahtijevaju daljnje liječenje kroz terapiju ili druge terapije koje nalaže njihovo cjelokupno zdravstveno stanje.

Medicinsko osoblje Stacionara Arena Zagreb čini 18 liječnika, od kojih su tri iz Hrvatske vojske i 15 iz Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, te 20 medicinskih sestara iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, šest iz Hrvatske vojske, te određeni broj medicinskih sestara i drugih djelatnika za logistiku iz KBC Sestre milosrdnice. Liječnički tim čine liječnici različitih specijalnosti, a voditelji smjene će uvijek biti liječnici internisti. Smjene liječničkih i sestrinskih timova su svakih 12 sati kako bi svi pacijenti imali 24-satni nadzor i zdravstvenu skrb.

Zaprimanjem u Stacionar Arena Zagreb svim COVID pacijentima s lakšom kliničkom slikom omogućena je daljnja kvalitetna zdravstvena skrb do potpunog oporavka i otpuštanja s liječenja, a kliničkim bolničkim centrima olakšano nesmetano zaprimanje i liječenje COVID pacijenata s težom kliničkom slikom. Na taj način rasterećuju se bolnički kapaciteti za prihvat pacijenata kojima su nužni redovni pregledi i liječenja poput onkoloških bolesnika ili bolesnika kojima je potrebno kirurško liječenje.

Zahvaljujemo svim građanima koji su do sada bili odgovorni, a pozivamo sve ostale da postanu odgovorni i pridržavaju se propisanih epidemioloških mjera kako bi prevladali ugrozu pandemije COVID-19 i pomogli zdravstvenim djelatnicima u smanjenju broja oboljelih", navodi se u priopćenju Arene.

Medicinsko osoblje stiglo rano jutros

U rano jutro, pred Arenom se moglo vidjeti medicinske sestre i liječnike. U svemu pomaže i vojska. U Areni će biti i dvadesetak vojnika koji će biti uključeni u rad operativnog stožera.

Pacijente dovizi Hitna pomoć a čim dođu, slijedi prijava. Nakon dolaska, svaki pacijent će dobiti narukvicu kako ne bi došlo do zamjene identiteta. O pacijentima u Areni će brinuti 18 liječnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Meki lockdown" Nove mjere od danas na snazi, spremaju se i kazne. Ne možemo više piti kavu u kafićima, jesti kokice u kinima, nema više svadbi...

Pročitajte i ovo Tramvaj, ilustracija nova ograničenja Kako se Hrvatska priprema za nove mjere i što o svemu kažu građani: "Bolje je pričekati novi tramvaj, jer kud možete stići ako imate problema sa zdravljem?"

Ispred Arene su postavljena dva šatora za dekontaminaciju osoblja. Nitko osim stručnog osoblja ne može ući u Arenu jer su ulazi zaštićeni trakama.

U radu stacionara angažirani su medicinski timovi, ukupno tri liječnika i šest medicinskih tehničara ili sestara te pripadnici Oružanih snaga RH zaduženi za logističku pomoć. Kroz smjenski rad ukupno će biti uključen 21 pripadnik Hrvatske vojske.

Hrvatska vojska dokazuje da je na raspolaganju uvijek kada je to potrebno, poručuje tim povodom ministar obrane Mario Banožić pozivajući na oprez i poštivanje mjera zaštite od koronavirusa.

Arena Zagreb u potpunosti je opremljena i koristi se kao stacionar za pomoć zdravstvenom sustavu kako bi se rasteretili bolnički kapaciteti. Stacionar Arena Zagreb kompletno je medicinsko-tehnički opremljen, uključujući rendgenski aparat, priručni laboratorij i ljekarnu, organiziran kroz potrebno zdravstveno osoblje, a ima 24-satnu komunikaciju s matičnim KBC Sestre milosrdnice. U stacionar dolaze isključivo dogovoreni covid pacijenti, prema unaprijed dogovorenom premještaju između zdravstvene ustanove koja premješta takvog pacijenta i stacionara Arena Zagreb.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene