Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BORBA S EKSPLOZIJOM KORONE

Engleska uvodi treći i najstroži lockdown do sada: Do polovice veljače ograničen izlazak iz kuća, uvodi se niz strožih mjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Treći lockdown od proglašenja pandemije koronavirusa u Engleskoj bi trebao biti na snazi do 15. veljače.

Engleska ide u najstroži nacionalni lockdown još od ožujka, najavio je u ponedjeljak navečer britanski premijer Boris Johnson nakon što su brojevi hospitaliziranih pacijenata s COVID-19 probili nove rekorde. Najavio je kako će svi učenici nastavu pratiti od kuće sve do polugodišta u veljači, a sve trgovine koje ne prodaju nužne potrepštine se zatvaraju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rekordan broj zaraženih Janša u dramatičnom obraćanju najavio nove mjere: Zatvaraju se vrtići i hoteli, radit će samo trgovine koje prodaju nužne namirnice Slika nije dostupna Velik porast broja pozitivnih Korona bukti u našem susjedstvu, ali i ostatku Europe: "Nemamo vremena, izgledi nisu dobri. Ti su brojevi katastrofalni"

Ovo je treći nacionalni lockdown u Engleskoj, koji će od stanovnika zahtijevati da sve do 15. veljače ostanu kod kuće uz savjet da izađu jednom dnevno zbog rekreacije. Opravdano napuštanje doma bit će samo odlazak na posao, ako osoba ne može raditi od kuće, te nabavka hrane i lijekova.

Očekuje se da bi nove mjere u borbi protiv epidemije na snagu trebale stupiti od srijede dok bi zatvaranje nenužnih trgovina trebalo vrijediti od ponedjeljka navečer, piše Guardian.

Johnson određuje smjernice za Englesku, a odluke za Škotsku, Sjevernu Irsku i Wales donose tamošnje vlade.

Johnson je pozvao ljude da ih odmah počnu primjenjivati.

Naglasio je također da će oni koji se nalaze u četiri prioritetne skupine dobiti prvu dozu cjepiva do polovice veljače.

Govoreći iz Downing Streeta, najavio je da će tjedni koji će uslijediti biti "dosad najteži", ali je izrazio uvjerenost da zemlja ulazi u "zadnju fazu borbe".

U ponedjeljak, 4. siječnja u Engleskoj je bilo 26.626 COVID pacijenata u bolnicama, što je skok od 30 posto u odnosu na prošli tjedan. Tijekom proljeća 2020. najveći broj pacijenata u bolnicama bio je 12. travnja kada je u bolnicama bilo njih 18.374.

Lockdown i za Škotsku

Škotska premijerka Nicola Sturgeon objavila je u ponedjeljak da u ponoć stupa na snagu karantena nalik onoj iz ožujka 2020. i trajat će do kraja mjeseca kako bi se kontrolirao broj zaraza novom inačicom koronavirusa.

"Od ponoći do kraja siječnja morate ostati kod kuće", rekla je Sturgeon na konferenciji za novinare i spomenula "težak udarac" varijante virusa koja se brzo širi, prenosi agencija France presse.

Cijela Škotska od ponedjeljka je ponovo zatvorena i najvjerojatnije će tako ostati sve do proljeća, objavio je ranije dnevni list The Times.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene