Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik porast broja pozitivnih

Korona bukti u našem susjedstvu, ali i ostatku Europe: "Nemamo vremena, izgledi nisu dobri. Ti su brojevi katastrofalni"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 745 novih zaraza koronavirusom, a još je jedna osoba oboljela od COVID-19 umrla, potvrdila je u četvrtak slovenska vlada.

Tako se ukupni broj zaraza od početka epidemije povećao na 10.683, a trenutačno je aktivno 4818 slučajeva, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Broj novih zaraza danas je drugi dan zaredom veći od 700, nakon što je jučerašnji rekord iznosio 707, a povećava se i broj hospitaliziranih pacijenata.

U bolnicama je, prema posljednjim podacima, 221 oboljeli od COVID-19. Od toga ih je 40 na odjelima intenzivne njege, a s jučer umrlim oboljelim ukupan broj smrtnih slučajeva porastao je na 176.

Broj inficiranih prešao 10.000

Broj inficiranih od početka epidemije prvi put je prešao 10.000, a od petka su na snazi rigorozne nove mjere, posebno u sedam od 12 pokrajina koje su već ušle u opasnu crvenu zonu.

Djelomični lockdown koji bi trebao trajati dva tjedna bit će na snazi u onim regijama u kojima je broj oboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana prešao 140. Uglavnom je riječ o jugoistočnim, središnjim i sjevernim dijelovima države.

Mjere uključuju i ograničenje kretanja izvan tih područja, osim za predviđene izuzetke, nošenje maski i na otvorenom te zabranu okupljanja više od deset ljudi na jednom mjestu, kao i stroga ograničenja za rizične sportske i uslužne djelatnosti.

U tim će regijama biti zatvoreni svi ugostiteljski objekti i fitness-centri, dok će kozmetički i frizerski saloni moći odjednom posluživati samo jednu stranku u prostoru.

Na nacionalnoj razini od ponedjeljka će biti na snazi vladina odluka po kojoj će učenici završnih razreda osnovne škole nastavu do daljnjega imati na daljinu, dok je preporuka da online nastavu drže i srednje škole i fakulteti kad je to potrebno i moguće.

I BiH ima rekordan broj novih zaraženih

U Bosni i Hercegovini u četvrtak je potvrđeno 569 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je nova rekordna brojka u jednom danu od izbijanja epidemije u ožujku, a 14 zaraženih osoba umrlo je u protekla 24 sata, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

Testirano je nešto više od 2300 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 386 osoba iz Federacije BiH, 181 iz Republike Srpske te kod dvije iz distrikta Brčko. Glavna žarišta zaraze i dalje su veći gradovi pa je tako na području Sarajeva od srijede potvrđeno 88 novih slučajeva, u Banjoj Luci ih je bilo 75, a u Mostaru 47.

Broj novozaraženih u BiH od početka ovog tjedna stalno raste kao i u drugim državama regije. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije od četvrtka su na snazi nove mjere ograničenja na području Sarajeva, no u drugim dijelovima zemlje za sada se pridržavaju samo onih koje su ranije propisane.

U glavnom gradu BiH na snazi je obveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenom prostoru, a za nepoštivanje tih mjera propisana je kazna u protuvrijednosti od dvije tisuće kuna. Okupljanja u zatvorenim prostorima u Sarajevu su ograničena na 30 osoba.

Od ožujka je u BiH zaraza potvrđena kod nešto manje od 32 tisuće osoba nakon testiranja 270 tisuća uzoraka.

Borba protiv epidemije u Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj

Češka će početi graditi improvizirane objekte za smještaj pacijenata izvan bolnica uslijed većeg rasta broja zaraženih u posljednje vrijeme, objavili su vladini dužnosnici u četvrtak, dok su u susjednoj Slovačkoj i Poljskoj zabilježeni rekordni brojevi novozaraženih.

Češki ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček rekao je za novinsku agenciju ČTK da će vojska u Pragu započeti u subotu gradnju improvizirane bolnice s 500 bolničkih kreveta. Broj zaraženih koronavirusom u Češkoj gotovo se udvostručio u listopadu te je u zemlji s 10,7 milijuna stanovnika zaraženo 139.290 osoba.

U srijedu su potvrđena 9544 nova slučaja, što je najveći broj zaraženih u jednom danu. Premijer Andrej Babiš rekao je novinarima da je potrebno graditi dodatne bolničke kapacitete te da će država kupiti četiri tisuće kreveta. "Nemamo vremena, izgledi nisu dobri. Ti su brojevi katastrofalni", rekao je Babiš.

Ranije ovoga tjedna vlada je zatvorila barove, restorane i klubove, dok se škola pohađa online. Broj hospitaliziranih porastao je za 161 posto u listopadu na 2678, dok je 518 pacijenata s COVID-19 na intenzivnoj njezi. Broj umrlih porastao je za 75 posto ovoga mjeseca na ukupno 1172.

Bolnice zbog navedenog prenamjenjuju opće odjele u odjele za koronavirus, dok je otkazana većina posjeta bolnicama za koje se smatra da nisu nužni. Broj hospitaliziranih šest je puta veći nego na vrhuncu prvog vala pandemije.

Poljska zabilježila rekordan broj zaraženih

U Poljskoj je broj novozaraženih prvi put bio veći od osam tisuća u četvrtak, što je rekordan broj drugi dan zaredom. Predstojnik ureda premijera Michal Dworczyk kazao je za televiziju TVN 24 kako se može očekivati znatan rast broja zaraženih još određeno vrijeme.

Broj zaraženih u četvrtak bio je za 24 posto veći nego prethodnog dana, prema podacima ministarstva zdravstva. U zemlji s 38 milijuna stanovnika od početka pandemije zabilježena su 149.903 slučaja zaraze, dok je 3308 osoba umrlo s koronavirusom.

Glasnogovornik vlade Piotr Muller rekao je za javni radio PR1 da će vjerojatno biti uvedene nove restrikcije u četvrtak, ali samo u nekim područjima u Poljskoj. "Neće biti sveobuhvatne kao u proljeće. Moguća su ograničenja broja ljudi", kazao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavio Janša Nakon rekordnog dana u Sloveniji uveli nove mjere: Škola na daljinu za više razrede, u sedam regija obavezne maske na otvorenom

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Srbiji manje zaraženih Loše vijesti kod susjeda: Slovenci imaju rekordnih 411 slučajeva zaraze, epidemija se ne smiruje ni u BiH

Zamjenik ministarstva zdravstva Waldemar Kraska rekao je za javni radio PR24 da će većina velikih poljskih gradova u četvrtak biti proglašena crvenim zonama s najvišom razinom restrikcija.

I Slovačka ima najveći porast

Slovačka je pak zabilježila 1929 nova slučaja zaraze u četvrtak, što je najveći dnevni porast od početka pandemije.

Slovačka je imala malo zaraženih, u usporedbi s drugim europskim zemljama, u prvom valu pandemije, ali posljednjih mjeseci brže raste broj zaraženih, kao i u većini drugih europskih zemalja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene