Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste i broj umrlih

Brojke u BiH nezaustavljivo rastu, zaražena jedna od tri testirane osobe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bosni i Hercegovini broj zaraženih koronavirusom nastavlja rasti pa je u srijedu potvrđeno više od 1700 novih slučajeva zaraze, a 35 oboljelih od COVID-a je u umrlo u protekla 24 sata.

Na području Federacije BiH je nakon testiranja nešto više od pet tisuća uzoraka otkriveno 1216 novozaraženih, u Republici Srpskoj 422, a u distriktu Brčko 88.

Trenutačne brojke na razini su onih iz prosinca prošle godine kada je registriran drugi val pandemije, uz stalni dnevni rast.

Raste i broj umrlih kod kojih je ranije potvrđena zaraza, a prema statističkim pokazateljima koje obrađuje američko Sveučilište Johns Hopkins BiH je trenutačno na devetom mjestu na svijetu po broju umrlih od posljedica zaraze, jer je u toj zemlji registrirano blizu 168 umrlih na sto tisuća stanovnika, što je stopa smrtnosti od 3,9 posto.

U Hrvatskoj je prema ovoj statistici stopa smrtnosti 2,3 posto, sa 139 slučajeva na 100 tisuća stanovnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu Velik porast broja novooboljelih u Zagrebu, Primorju i Dalmaciji, neke županije pojačavaju mjere i nadzor

U BiH je najteže stanje i dalje na području Sarajevske županije, gdje su prema podacima županijskog zavoda za javno zdravstvo u srijedu potvrđena 842 nova slučaja zaraze. U tom je dijelu zemlje trenutačno više od pet tisuća aktivnih slučajeva zaraze, a još oko šest tisuća osoba je u samoizolaciji zbog kontakata sa zaraženima.

Dok epidemija u BiH buja procjepljivanje stanovništva i dalje je praktično blokirano jer nema cjepiva, no predstavnici vlasti najavljuju kako bi se to moglo promijeniti od idućeg tjedna.

Nakon što se za izravnu kupnju cjepiva odlučila vlada Republike Srpske i predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić u srijedu je potvrdio kako će i taj entitet posegnuti za istim rješenjem. U ponedjeljak bi tako u Sarajevo mogao stići kontigent od oko 100 tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa, a riječ je o ruskom Sputnjiku V.

Pročitajte i ovo COVID odjel u sarajevskoj bolnici - 2 Teško stanje u bolnicama ''Ljudi moji, ovo je rat, od ovog virusa se umire'': Teško stanje u Sarajevu i Mostaru, bolnice na izmaku sa zalihama kisika, zaraženih sve više

Pročitajte i ovo Medicinska sestra, ilustracija Čak 19 posto pozitivnih nalaza I u Sloveniji brojke rastu: Zabilježen najviši broj zaraženih u protekla dva tjedna

Tu najavu Novalić temelji na odluci entitetske vlade, donesenoj u utorak, da posredstvom jedne veledrogerije iz BiH nabavi pola milijuna doza ruskog cjepiva, a postavljen je uvjet kako prve isporuke moraju uslijediti tri dana nakon potpisivanja odgovarajućeg ugovora.

Na kupnju ruskog cjepiva u BiH su se odlučili nakon što je potpuno zakazala isporuka onog zapadnih proizvođača, koji je prošle godine naručen posredstvom mehanizma COVAX.

Prvu količinu od ukupno 1,23 milijuna doza naručenog zapadnog cjepiva u BiH sada očekuju iza 20. ožujka, a početnih dvadesetak tisuća doza bi navodno trebalo biti Pfizerovo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene