Stožer civilne zaštite tijekom proteklih je tjedana donio šest novih odluka na nacionalnoj razini u trajanju do 30. rujna, a prvi čovjek Stožera, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na redovitoj sjednici Vlade pojasnio je o kakvim se mjerama radi.


Uz tri odluke kojima se produljuju mjere koje se odnose na obvezno korištenje zaštitnih maski za lice, rad trgovina i organizaciju javnog prijevoza, Stožer je donio i Odluku o obveznom posjedovanju EU digitalne COVID potvrde za popisivače i kontrolore radi skorašnje provedbe druge faze popisa stanovništva u Republici Hrvatskoj.

Izmjenom Odluke o ograničavanju okupljanja propisana je nova mjera kojom je dopušteno održavanje sajmova i drugih gospodarskih i turističkih događanja te priredbi na kojima se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi u zatvorenim prostorima, uz uvjet da organizator osigura da u te prostore ulaze samo osobe koje posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu (izlagači, posjetitelji, tehničko osoblje i slično).

Koronavirus, ilustracija - 6 Brojke i dalje u porastu: U Hrvatskoj gotovo 1400 novozaraženih, provjerite stanje po županijama

Manju izmjenu je doživjela Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska graničnih prijelaza, u kojoj je novina da državljani trećih zemalja koji dolaze u Republiku Hrvatsku iz turističkih razloga i koji posjeduju potvrdu o uplati smještaja, sada mogu predočiti i potvrdu o rezervaciji smještaja te će im se odobriti ulazak u Republiku Hrvatsku. Negativni nalaz PCR testa i dalje ne smije biti stariji od 72 sata.

Davor Božinović Europska unija stavila SAD na crvenu listu: Božinović objasnio zašto Hrvatska to neće učiniti
Turisti u zračnoj luci Ministar o mjerama i koroni: ''Možemo s optimizmom gledati na budućnost''

Ukupno su inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata proveli 16.182 nadzora, prilikom čega su zbog kršenja mjera odluka Stožera CZ RH izdali dva prekršajna naloga, 18 obavijesti o počinjenju prekršaja, 10 usmenih rješenja, a podneseno je 11 optužnih prijedloga i naplaćene su tri novčane kazne na mjestu izvršenja prekršaja.

''U Logističkom centru Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom te regionalnim skladištima Zagreb, Rijeka, Osijek i Split trenutno se nalazi 140 tona zaštitne opreme, što znači da se ona i dalje kontinuirano nabavlja te je stanje s opremom zadovoljavajuće'', zaključio je prvi čovjek Stožera, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju