Turisti u Budvi
Turisti u Budvi Foto: Afp

Crnogorske zdravstvene vlasti predložit će uvođenje strožih mjera nakon što je utorak registrirano 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše u jednome danu u posljednja dva mjeseca.


Zemlja je zbog pada broja oboljelih gotovo potpuno ukinula sve epidemiološke mjere, osim što je za koncerte, noćne klubove i druga masovna okupljanjima trebalo predočiti potvrdu o cijepljenju ili negativan PCR test.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija - 1 Danas 1812 novih slučajeva: U Zagrebu više od 400 novooboljelih, provjerite stanje u vašoj županiji Koronavirus, ilustracija Španjolska gripa izgubila naslov najgore pandemije: Između ove dvije pošasti ipak postoje razlike

Kako je najviše novooboljelih u turističkim mjestima, zdravstvene vlasti zaprijetile su vlasnicima kafića i restorana da će se kršenje epidemioloških mjera strogo kažnjavati novčano i zatvaranjem objekata na tri dana.

Ako jedan objekt više puta prekrši epidemiološke mjere, zatvara se na 15 do 30 dana, priopćilo je ministarstvo zdravlja.

Crna Gora je sredinom travnja počela ukidati epidemiološke mjere koje su potpuno liberalizirane početkom ljetne turističke sezone. U zemlji trenutačno boravi više od 100 tisuća turista, pokazuju vladini podaci.

U ministarstvu zdravlja ipak smatraju da je epidemiološka situacija zasad stabilna s prosječno 30 novooboljelih, što je između 1,5 i 2,3 posto dnevno testiranih.

Crna Gora nije potvrdila delta-varijantu koronavirusa na svome teritoriju, ali su epidemiolozi upozorili da nagli porast broja oboljelih možda ukazuje na to da se nova opasnija varijanta pojavila.

Dvije doze cjepiva primilo je više od 35 posto odraslog stanovništva, koronavirus je preboljelo više od 100 tisuća ili 15 posto stanovnika, a umrlo ih je 1623.